New York Times: Συνεργάτες του Τραμπ μιλούσαν με ρώσους κατασκόπους ένα χρόνο πριν τις εκλογές

New York Times: Συνεργάτες του Τραμπ μιλούσαν με ρώσους κατασκόπους ένα χρόνο πριν τις εκλογές

Η εφημερίδα επικαλείται για το δημοσίευμά της, τέσσερις πρώην κι ενεργεία Αμερικανούς αξιωματούχους - Στο δημοσίευμα εμπλέκεται και το όνομα του Πολ Μάναφορτ που ήταν πρόεδρος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ για αρκετούς μήνες μέσα στο 2016

Τουλάχιστον ένα χρόνο πριν τις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου είχαν συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ
επαφές με υψηλόβαθμα στελέχη των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times που επικαλούνται στοιχεία από τις τηλεφωνικές υποκλοπές που έχουν στη διάθεσή τους οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Η εφημερίδα επικαλείται για το δημοσίευμά της, τέσσερις πρώην κι ενεργεία Αμερικανούς αξιωματούχους.

Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες, σύμφωνα με τρεις αμερικανούς αξιωματούχους, φέρονται να έχουν εντοπιστεί περίπου την ίδια περίοδο που γινόταν ο εντοπισμός των στοιχείων για τη ρωσική εμπλοκή στην αμερικανική προεκλογική εκστρατεία, το 2016. Κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, η Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος είχε βρεθεί στο επίκεντρο κακόβουλων ενεργειών, προκειμένου να υποκλαπούν τα αρχεία ηλεκτρονικών μηνυμάτων από υψηλόβαθμα στελέχη της. 

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες προσπαθούσαν να ερευνήσουν (τότε) αν η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ είχε κάποιο είδος συνεργασίας με τους Ρώσους για τις υποκλοπές, αλλά και για άλλες προσπάθειες επηρεασμού της προεκλογικής εκστρατείας από τη Μόσχα, υποστηρίζει η εφημερίδα.

Οι Times τονίζουν ωστόσο, ότι από τους αξιωματούχους που έχουν ερωτηθεί σχετικά δεν προκύπτουν -μέχρι σήμερα- στοιχεία που ν' αποδεικνύουν την οποιαδήποτε “συνεργασία” μεταξύ του επιτελείου του Τραμπ και των Ρώσων.

Ωστόσο, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν θορυβηθεί από τη συχνότητα των επαφών ειδικά στις περιπτώσεις που ο Τραμπ εκφραζόταν θετικά για τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Τα τηλεφωνήματα που έχουν υποκλαπεί είναι διαφορετικά από τα στοιχεία για τις τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ του πρώην Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Μάικλ Φλιν και του Ρώσου πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον Σεργκέι Κίσλιακ, σύμφωνα με τους Times. Στη διάρκεια των συνομιλιών αυτών, οι Φλιν και Κίσλιακ συζήτησαν για τις αμερικανικές κυρώσεις που η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα επέβαλε στη Ρωσία, ενώ ο Φλιν παραπλάνησε τον Λευκό Οίκο αναφορικά με αυτές τις επαφές του και τελικά παραιτήθηκε. 

Ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα του Reuters προκειμένου να σχολιάσει το δημοσίευμα των Times.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν στο δημοσίευμα ότι οι επικοινωνίες που έχουν υποκλαπεί δεν περιορίζονται στα στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, αλλά περιλαμβάνουν και τις επικοινωνίες άλλων συνεργατών του.

Από τη ρωσική πλευρά, στις επικοινωνίες αυτές φαίνεται να συμμετείχαν μέλη της ρωσικής κυβέρνησης εκτός των υπηρεσιών Πληροφοριών, σύμφωνα με δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων στην εφημερίδα. Όλοι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι μίλησαν για την υπόθεση αυτή ανώνυμα, καθώς η έρευνα που διεξάγεται είναι απόρρητη, σύμφωνα με αναφορά των Times.

Στο δημοσίευμα εμπλέκεται και το όνομα του Πολ Μάναφορτ που ήταν πρόεδρος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ για αρκετούς μήνες μέσα στο 2016, ενώ έχει εργαστεί ως πολιτικός σύμβουλος στη Ρωσία και την Ουκρανία, με τον ίδιο να απορρίπτει τους ισχυρισμούς των Αμερικανών αξιωματούχων με συνέντευξή του στους Times.

Πολλοί από τους συνεργάτες του Τραμπ, όπως ο Μάναφορτ είχαν επιχειρηματικές δραστηριότητες στη Ρωσία. Δεν είναι ασυνήθιστο για τους Αμερικανούς επιχειρηματίες να έχουν επικοινωνίες με στελέχη των μυστικών υπηρεσιών άλλων χωρών, ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Ρωσία και η Ουκρανία, όπου οι μυστικές υπηρεσίες αποτελούν “κομμάτι” της κοινωνίας, διευκρινίζουν οι Times.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δε θα προχωρήσουν στη δημοσιοποίηση άλλων λεπτομερειών σχετικά με τα ονόματα των στελεχών των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, αλλά και αναφορικά με τους συμβούλους του Τραμπ, που είχαν εμπλοκή στις επικοινωνίες. Παράλληλα, δεν έχει διευκρινιστεί εάν οι συνομιλίες αυτές είχαν να κάνουν προσωπικά με τον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρο, τονίζει η εφημερίδα.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Κορυδαλλιώτης

Οι ΝΥΤ είναι το βαθύ κράτος της oλοκληρωτικής φιλε-left σαπίλας που ακούει στο όνομα "Δημοκρατικό Κόμμα". Η αξιοπιστία τους συναγωνίζεται αυτήν της πάλαι ποτέ Αυριανής...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

1_Stena-Impero

«Απαράδεκτη η σύλληψη πλοίων» λέει το Λονδίνο - Συνεδριάζει το συμβούλιο Κόμπρα  μετά τη σύλληψη του βρετανικού τάνκερ Stena Imperο, στα Στενά του Ορμούζ - Ενημερώθηκε ο Τραμπ - Για κλιμάκωση των προκλήσεων μιλούν οι Αμερικανοί - Η διαχειρίστρια εταιρεία δεν μπορεί να επικοινωνήσει με το πλήρωμα - Τι ισχυρίζονται οι Ιρανοί

10
F-16V-Block-70

"Με την απόκτηση των F-16 Block 70, θα είμαστε η πρώτη χώρα των Βαλκανίων που θα είμαστε εξοπλισμένοι με ένα τέτοιο αεροσκάφος", η Ελλάδα και η Ρουμανία διαθέτουν παλαιότερα μοντέλα, είπε ο υπουργός Άμυνας, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ

13