Πούτιν για Panama Papers: Ακριβείς οι πληροφορίες αλλά δόθηκαν για να... θολώσουν τα νερά!

Πούτιν για Panama Papers: Ακριβείς οι πληροφορίες αλλά δόθηκαν για να... θολώσουν τα νερά!

Χαρακτήρισε την Τουρκία «φιλικό έθνος» αλλά είπε ότι η Άγκυρα συνεργάζεται με τους εξτρεμιστές και δεν τους πολεμά - Τι απάντησε σε ερώτηση αν θα έσωζε από πνιγμό τον Ερντογάν ή τον Ποροσένκο -

Πούτιν για Panama Papers: Ακριβείς οι πληροφορίες αλλά δόθηκαν για να... θολώσουν τα νερά!
Έπειτα από τρεις ώρες και σαράντα λεπτά, ολοκληρώθηκε ο τηλεοπτικός «Μαραθώνιος» του Ρώσου προέδρου, Βλάντιμιρ Πούτιν, ο οποίος απάντησε σε 80 ερωτήσεις πολιτών σχετικά με την οικονομία της χώρας, τις σχέσεις με Τουρκία και ΗΠΑ και άλλα «καυτά» ζητήματα, όπως η Συρία.

Σχετικά με την οικονομία στη χώρα και ενώ αστειεύτηκε με τα στατιστικά στοιχεία που δίνονται στη δημοσιότητα, δεσμεύθηκε πως η οικονομική κατάσταση θα ανακάμψει.

Κλείσιμο
Εξάλλου, όπως είπε υπάρχουν θετικά στοιχεία στον γεωργικό και κατασκευαστικό τομέα, ενώ τόνισε πως το ποσοστό ανεργίας είναι χαμηλό.

Ο Ρώσος πρόεδρος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις γειτονικές χώρες υπονοώντας και την Ουκρανία, τονίζοντας πως με όλες η Μόσχα διατηρεί φιλικές σχέσεις.

«Δεν είμαστε περικυκλωμένοι από εχθρούς. Έχουμε πολύ καλές σχέσεις με την απόλυτα πλειονότητα των χωρών στον κόσμο
», σχολίασε ο Ρώσος πρόεδρος.


Ποιον θα έσωζε από πνιγμό, Ερντογάν ή Ποροσένκο;
Βέβαια, όταν ένα 12χρονο κορίτσι τον ρώτησε ποιον θα έσωζε ανάμεσα στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, αν κινδύνευαν να πνιγούν ο Πούτιν απάντησε: «Αν κάποιος αποφασίσει να πνιγεί, είναι αδύνατον να τον σώσεις. Παρ’όλα αυτά, είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε όποιον το θελήσει».

Σχετικά με τις τεταμένες σχέσεις με την Τουρκία, ο πρόεδρος της Ρωσίας εξαπέλυσε κατά μέτωπο επίθεση στην Άγκυρα, υποστηρίζοντας πως οι τουρκικές αρχές δεν πολεμούν τόσο πολύ τους ριζοσπάστες, αλλά συνεργάζονται μαζί τους.

«Πιστεύουμε ότι η τωρινή τουρκική ηγεσία δεν πολεμά τόσο πολύ τους ριζοσπάστες, αλλά περισσότερο συνεργάζεται μαζί τους», είπε.

Όσο για τα αιματηρά επεισόδια που διαδραματίζονται στα συρο-τουρκικά σύνορα, εξήγησε πως σημειώνεται εμφύλιος πόλεμος, τον οποίο η διεθνής κοινότητα αγνοεί.

«Υπάρχει εμφύλιος πόλεμος στην νότια Τουρκία. Προσπαθούμε να τον αγνοήσουμε, η διεθνής κοινότητα προσποιείται ότι δεν τον έχει παρατηρήσει, αλλά είναι γεγονός. Επιπλέον, [ο πόλεμος συνεχίζεται] με τη χρήση βαρέων όπλων και εξοπλισμού, πυρομαχικών και άλλα», πρόσθεσε επισημαίνοντας πως τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία λαμβάνουν χώρα κάθε εβδομάδα.

Για αυτό το λόγο, λοιπόν, κάλεσε τους Ρώσους τουρίστες να αποφύγουν την Τουρκία ως τόπο διακοπών καθώς όπως τόνισε δεν υπάρχουν διαβεβαιώσεις για την ασφάλειά τους.

«Η τουρκική ηγεσία θα αναζητήσει να διασφαλίσει την ασφάλεια των τουριστών, αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα επιτύχουν να το κάνουν», είπε με διάθεση ειρωνείας.

Βέβαια, την ίδια ώρα, υποστήριξε ότι η Μόσχα θεωρεί την Τουρκία «φιλικό έθνος» παρά την ψυχροπολεμική σχέση ανάμεσα στις δύο πλευρές, συμπληρώνοντας: «Πιστεύουμε ότι οι Τούρκοι είναι φίλοι μας, αλλά έχουμε προβλήματα με συγκεκριμένους ηγέτες».


Ακριβείς(!) οι πληροφορίες για τα Panama Papers
Ερωτηθείς σχετικά με το σκάνδαλο Panama Papers, ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε πως οι πληροφορίες είναι ακριβείς για τις εξωχώριες εταιρίες, σε τέτοιο βαθμό, μάλιστα, που εκτίμησε πως έχουν καταγραφεί όχι από δημοσιογράφους αλλά από δικηγόρους.

Βέβαια, στη συνέχεια χαρακτήρισε τις αποκαλύψεις «πρόκληση» και αναφερόμενος στον φίλο του, τον τσελίστα Σεργκέι Ρολντούγκιν, ο οποίος εμπλέκεται στο σκάνδαλο, ισχυρίστηκε ότι δεν έχει χρήματα γιατί τα έχει δαπανήσει για να αγοράσει μουσικά όργανα.

Την ίδια ώρα, υποστήριξε πως τα έγγραφα δόθηκαν στη δημοσιότητα για να «θολώσουν τα νερά» θέτοντας ως πιθανό τα χρήματα από αυτές τις εξωχώριες να προορίζονται σε αξιωματούχους ή ακόμα και τον ίδιο τον πρόεδρο.

Κατήγγειλε στη συνέχεια την γερμανική εφημερίδα Suddeutsce Zeitung πως βρίσκεται πίσω από το σκάνδαλο, λέγοντας πως εξαρτάται οικονομικά από την αμερικανική Goldman Sachs.

Ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος κατά την ετήσια συνέντευξή του σύμφωνα με ρωσικά δίκτυα έλαβε περίπου δύο εκατ. τηλεφωνήματα, δε θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στις ΗΠΑ.

Στέλνοντας μήνυμα στην Ουάσιγκτον, λοιπόν, τόνισε πως οι ΗΠΑ πρέπει να εγκαταλείψουν τις «αυτοκρατορικές φιλοδοξίες» τους και κάλεσε τη χώρα να αντιμετωπίζει τη Ρωσία ως «ίσο εταίρο».

Παράλληλα, πρόσθεσε πως η Αμερική πρέπει να μάθει να σέβεται τα νόμιμα ενδιαφέροντα της Ρωσίας και να συνεργάζεται με τη Μόσχα και με αυτή την προϋπόθεση «θα βρίσκουμε πάντα λύσεις που θα μας ικανοποιούν όλους».

Ερωτηθείς για την παραδοχή του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, σχετικά με το λάθος για την εισβολή στη Λιβύη, ο Πούτιν είπε πως η αναγνώριση του σφάλματος αποδεικνύει ότι ο πρόεδρος «είναι αξιοπρεπής», επισημαίνοντας πως δεν είναι ειρωνικό το σχόλιό του.

Για το καυτό ζήτημα της συριακής κρίσης και της εκστρατείας κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων, ο Πούτιν υποστήριξε ότι έπειτα από την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων, ο συριακός στρατός ήταν σε τέτοια ικανή κατάσταση που ανακατέλαβε την Παλμύρα από το Ισλαμικό Κράτος. Όσο για την ανάγκη επίλυσης της κρίσης, δήλωσε πως η κατάπαυση των εχθροπραξιών από όλες τις πλευρές θα οδηγήσει στην ειρήνευση.

Δεν αποκάλυψε πολλά στα ερωτήματα σχετικά με την προσωπική του ζωή, λέγοντας πως δεν έχει κανένα ενδιαφέρον να τοποθετηθεί επ’αυτού, αλλά προσθέτοντας ότι «όλα είναι καλά».

Πιο αναλυτικά, είπε: «Ξέρετε, εμείς (σ.σ εννοεί την πρώην σύζυγό του, Λουντμίλα) μερικές φορές συναντιόμαστε. Όχι πολύ συχνά, αλλά από καιρού εις καιρόν. Έχουμε καλές σχέσεις. Ίσως είναι καλύτερες από πριν. Ξέρω ότι είναι καλά. Και εγώ είμαι καλά».

Ερωτηθείς για το αν θα είναι πρόεδρος στις προεδρικές εκλογές του 2018 άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λέγοντας ότι είναι «πολύ νωρίς» για να μπορεί να πει το οτιδήποτε.



Το τηλεφωνικό κέντρο που είχε στηθεί για την ομιλία Πούτιν




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης