Spiegel: Η Γαλλία δίνει Internet στους τζιχαντιστές!

Spiegel: Η Γαλλία δίνει Internet στους τζιχαντιστές!

Πώς το Ισλαμικό Κράτος έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο - Σημαντικά τα κέρδη που αποφέρουν στις εταιρίες οι αγορές δορυφορικών πιάτων και μόντεμ

Spiegel: Η Γαλλία δίνει Internet στους τζιχαντιστές!
Το Ισλαμικό Κράτος είναι η τρομοκρατική οργάνωση με την πιο επιτυχημένη διαδικτυακή προπαγάνδα. Βίντεο, μηνύματα, απειλές, εικόνες από εκτελέσεις και στιγμιότυπα από τη ζωή στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών «ταξιδεύουν» ανά τον κόσμο χάρη στο Διαδίκτυο.

Πώς, όμως, οι τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους έχουν πρόσβαση στο Ιντερνετ; Ποιοι είναι οι πάροχοι που τους εξασφαλίζουν σύνδεση στο Διαδίκτυο και κατά συνέπεια πρόσβαση στα σημαντικότερα κοινωνικά δίκτυα, αλλά και στις ιστοσελίδες που πρόσκεινται στην οργάνωση;

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel πίσω από την παροχή δικτύου βρίσκεται η Ευρώπη, τη στιγμή που ευρωπαϊκές χώρες συμμετέχουν στη συμμαχία κατά των τζιχαντιστών.

Κλείσιμο
Η έρευνα του εντύπου αποκαλύπτει ότι ευρωπαϊκές εταιρίες δίνουν τη δυνατότητα στην οργάνωση να έχουν πρόσβαση σε πλατφόρμες για να συνεχίσουν την προπαγάνδα τους, ωστόσο, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα παραμένει άγνωστο αν οι εταιρίες αυτές γνωρίζουν ότι ανάμεσα στους «πελάτες» τους βρίσκονται και οι τζιχαντιστές.

Εντούτοις, το Spiegel υποστηρίζει ότι έχει στην κατοχή του έγγραφα που αποδεικνύουν ότι η παροχή Ιντερνετ ενδέχεται να γίνεται εν γνώσει των εταιριών και επισημαίνει πως θα μπορούσαν άμεσα να «κόψουν» την πρόσβαση στους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Όπως αποκαλύπτει το γερμανικό περιοδικό, η τεχνολογία που χρειάζεται για να έχει κανείς διαδικτυακή πρόσβαση σε Ιράκ ή Συρία, πρέπει να αγοραστεί στην επαρχία Χατάι, στην Τουρκία κοντά στα συριακά σύνορα.

Στη συνέχεια, ο καθένας μπορεί να προμηθευτεί όσα χρειάζεται από την αγορά της Αντιοχείας και έπειτα να τα εγκαταστήσει στο σπίτι του. Άλλωστε, το περιοδικό αναφέρει ότι είναι χιλιάδες τα δορυφορικά πιάτα που επιτρέπουν στους χρήστες την πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω δορυφόρου.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, τα τελευταία χρόνια η επιχείρηση αυτή έχει εκτοξευθεί, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό πολιτών απορρίπτουν τις επίγειες γραμμές δεδομένων για το δορυφορικό Διαδίκτυο για το οποίο χρειάζονται μόνο ένα δορυφορικό πιάτο μία κεραία και ένα μόντεμ, μέσω του οποίου επιτυγχάνεται γρήγορη σύνδεση στο Ιντερνετ με ταχύτητα download στα 22 Megabits ανά δευτερόλεπτο.

Ωστόσο, όπως τονίζει το περιοδικό η λύση αυτή, μπορεί να είναι εύκολη, αλλά δεν είναι οικονομική, καθώς ο εξοπλισμός αγγίζει περίπου τα 500 δολάρια στη Συρία, ενώ υπάρχουν επιπλέον χρεώσεις από τον εκάστοτε πάροχο.


Ευρωπαϊκές οι εταιρίες που τους παρέχουν πρόσβαση

Το Spiegel εξηγεί ότι τα δορυφορικά πιάτα φτάνουν στη Μέση Ανατολή μέσω Ρότερνταμ, με περίπου 12 εκατομμύρια κοντέινερ να φεύγουν από το λιμάνι ετησίως και να φθάνουν σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ από τις εταιρίες που παρέχουν δορυφορική κάλυψη συγκαταλέγεται και μία γαλλική, τη στιγμή που το Παρίσι έχει εμπλακεί ενεργά στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, κυρίως μετά το μακελειό που στοίχισε τη ζωή σε 130 ανθρώπους.

Ο γαλλικός όμιλος Eutelsat, λοιπόν, βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των εταιριών που προσφέρουν στους τζιχαντιστές τη δυνατότητα να συνεχίζουν και να ενισχύουν την προπαγάνδα του τρόμου.

Το περιοδικό επικοινώνησε με την εταιρία, η οποία υποστήριξε ότι δε μπορεί να ελέγξει πώς χρησιμοποιούνται τα τερματικά της και ότι δεν έχει επαφή με τους πελάτες.

Εντούτοις, το Spiegel εξηγεί ότι ο παραπάνω ισχυρισμός δεν ευσταθεί, καθώς οι χρήστες για να έχουν ολοκληρωμένη πρόσβαση στο Διαδίκτυο πρέπει μέσω GPS να δώσουν την ακριβή τοποθεσία τους. Σε αντίθετη περίπτωση, θα αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη σύνδεσή τους.

«Τα στοιχεία GPS που έχει στην κατοχή του στο Spiegel από το 2014 και το 2015 ξεκάθαρα αποδεικνύουν ότι τα δορυφορικά πιάτα εντοπίζονται με ακρίβεια σε σημεία που τελούν υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους», αναφέρει το δημοσίευμα, εξηγώντας πως η εταιρία θα μπορούσε να διακόψει την παροχή στους τζιχαντιστές.

Την ίδια ώρα, πέρα από τη γαλλική εταιρία, η βρετανική Avanti Communications και η λουξεμβουργιανή SES, εικάζεται ότι «συνεργάζονται» με τις περιοχές που έχουν περάσει στα χέρια των τζιχαντιστών.

Οι εταιρείες διανομής αγοράζουν υπηρεσίες δορυφόρου από τις μεγάλες αυτές εταιρείες και τις μεταπωλούν σε άλλες εταιρείες ή σε ιδιώτες, ενώ συνεργάζονται με κολοσσούς του χώρου, όπως η γερμανική Sat Internet Services.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Βίκτορ Κούνε, ο οποίος βρίσκεται πίσω από την επέκταση της διανομής στην Τουρκία πριν μερικά χρόνια, εντοπίζει το πρόβλημα στο ότι η αγορά δορυφορικού Ιντερνετ περιορίζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς η τεχνολογία δεν είναι συμβατή με άλλες τεχνολογίες εκτός ευρωπαϊκής ηπείρου.

Εντούτοις, στην Τουρκία έχουν καταγραφεί περίπου 11.000 χρήστες δορυφορικού Διαδικτύου τους πρώτους μήνες του 2015, ενώ η γερμανική εταιρία μεταξύ 2013-2014 σημείωσε σημαντική άνοδο στις εξαγωγές της, καθώς πουλήθηκαν περισσότερα από 6.000 πιάτα στη χώρα. Βέβαια, όπως αναφέρει το Spiegel το πιθανότερο είναι τα περισσότερα από τα πιάτα αυτά να κατέληξαν στην Συρία, όπου εξαιτίας της έλλειψης εναλλακτικής για πρόσβαση στο Διαδίκτυο, οι τιμές είναι εξαιρετικά υψηλές και αποφέρουν σημαντικά έσοδα στις εταιρίες.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης