Ιαπωνία: 70 χρόνια από την άνευ όρων παράδοσή της

Ιαπωνία: 70 χρόνια από την άνευ όρων παράδοσή της

Πολλές προσωπικότητες της ιαπωνικής πολιτικής επισκέφθηκαν το μνημείο Γιασουκούνι για τους πεσόντες της Ιαπωνίας στον πόλεμο- αλλά και για εγκληματίες πολέμου

Ιαπωνία: 70 χρόνια από την άνευ όρων παράδοσή της
Η Ιαπωνία αποτίνει σήμερα φόρο τιμής στην άνευ όρων παράδοση της χώρας την 15η Αυγούστου 1945, και σε αυτή την 70ή επέτειο δύο υπουργοί της ιαπωνικής κυβέρνησης και πολλές ακόμη πολλές προσωπικότητες της ιαπωνικής πολιτικής επισκέφθηκαν το μνημείο Γιασουκούνι για τους πεσόντες της Ιαπωνίας στον πόλεμο- αλλά επίσης και για εγκληματίες πολέμου. 

Η Χαρούκο Αριμούρα, υπουργός Γυναικείων υποθέσεων, και η υπουργός Εσωτερικών και Επικοινωνιών, Σανάε Τακαΐτσι, επισκέφθηκαν το πρωί το μνημείο αυτό, στο κέντρο της ιαπωνικής πρωτεύουσας. "Καθώς έχουν περάσει 70 χρόνια, ήλθα να αποτίσω φόρο τιμής σε εκείνους που θυσιάστηκαν για την πατρίδα" και "προσευχήθηκα να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την ειρήνη στην Ιαπωνία και στον κόσμο", δήλωσε η Αριμούρα στους δημοσιογράφους. "Πρόκειται για ένα εθνικό θέμα, που δεν θα έπρεπε να δημιουργεί διπλωματικά προβλήματα", είπε από την πλευρά της η Τακαΐτσι.

Κλείσιμο
Ο εθνικιστής πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δεν θα επισκεφθεί σήμερα τον τόπο λατρείας του Σιντοϊσμού αυτόν, που το Πεκίνο και η Σεούλ θεωρούν σύμβολο του αποικιοκρατικού, μιλιταριστικού παρελθόντος της Ιαπωνίας, έστειλε όμως μια συμβολική προσφορά, όπως μετέδωσαν ιαπωνικά ΜΜΕ.

Στο μνημείο τιμώνται οι περίπου 2,5 εκατομμύρια πεσόντες του πολέμου, αλλά η πολεμική γύρω από αυτό είχε γεννηθεί όταν χαράχθηκαν μυστικά στο μνημείο, το 1978, τα ονόματα 14 Ιαπώνων που είχαν καταδικαστεί για εγκλήματα πολέμου από τους συμμάχους μετά τη συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας.

Αργότερα σήμερα ο αυτοκράτορας Ακιχίτο, ο γιος του αυτοκράτορα Χιροχίτο, που βασίλευε κατά τη διάρκεια του πολέμου, εκφώνησε έναν λόγο παρόντος του Άμπε και υπουργών της κυβέρνησης σε έναν άλλο τόπο λατρείας, το Μπουντόκαν. Ο Ακιχίτο δεν έχει επισκεφθεί ποτέ το Γιασουκούνι. Ο Ακιχίτο, 81 ετών, εξέφρασε στην ομιλία του "βαθιές τύψεις" για τον πόλεμο, κάτι που συνήθως δεν πράττει στις ομιλίες που εκφωνεί για την επέτειο αυτή κάθε χρόνο κι ερμηνεύθηκε ως ένας υπαινιγμός αποδοκιμασίας της στάσης του συντηρητικού πρωθυπουργού Άμπε.

"Κοιτώντας το παρελθόν, πέρα από τις βαθιές τύψεις για τον πόλεμο, προσεύχομαι αυτή η τραγωδία του πολέμου να μην επαναληφθεί και, μαζί με το λαό, εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια σε όσους έπεσαν στη μάχη και από τα καταστροφικά γεγονότα του πολέμου, προσεύχομαι για παγκόσμια ειρήνη και για την ευημερία της χώρας μας", τόνισε ο Ακιχίτο στην ομιλία του στην επέτειο της ημέρας που ο πατέρας του είχε ανακοινώσει τη συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας. Αυτό είχε σημάνει το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, λίγες ημέρες μετά τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς με ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα (6η Αυγούστου) και στο Ναγκασάκι (9η Αυγούστου).

Πολλές ακόμη πολιτικές προσωπικότητες πήγαν σήμερα στο Γιασουκούνι, ανάμεσά τους ο Κοΐτσι Χαγιούντα, κοινοβουλευτικός και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Άμπε. Ο Άμπε "έκρινε προτιμότερο να μην έλθει, αλλά τα συναισθήματά του για το Γιασουκούνι και η από μέρους του αναγνώριση του χρέους προς τους πεσόντες του πολέμου δεν έχουν αλλάξει", δήλωσε ο Χαγιούντα σε δημοσιογράφους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης