Κέντρο ελέγχου διαβατηρίων-φάρσα ξεφύτρωσε στα σύνορα της Σκωτίας

Κέντρο ελέγχου διαβατηρίων-φάρσα ξεφύτρωσε στα σύνορα της Σκωτίας

Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι η μάχη μεταξύ των υπέρμαχων της ανεξαρτησίας της Σκωτίας και των αντιπάλων της θα είναι στήθος με στήθος

Κέντρο ελέγχου διαβατηρίων-φάρσα ξεφύτρωσε στα σύνορα της Σκωτίας
Δυο ημέρες πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος όπου θα κριθεί η παραμονή της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και στα σύνορα της χώρας έχει ξεφυτρώσει «κέντρο ελέγχου διαβατηρίων».

Οι οδηγοί που διέρχονται από το Carter Bar - το σημείο στο οποίο ο αυτοκινητόδρομος A68 διασχίζει τα σύνορα Αγγλίας-Σκωτίας κοντά στην πόλη Jedburgh- έκλπηκτοι αντικρίζουν τις πικακίδες με την ένδειξη «Σκωτσέζικη Υπηρεσία Διαχείρισης Συνόρων». Ακριβώς από κάτω και μέσα σε κόκκινο φόντο αναγράφεται η επομένη του δημοψηφίσματος, η 19η Σεπτεμβρίου, η ημέρα δηλαδή που θα ανοίξουν τα σύνορα της ανεξάρτητης Σκωτίας.

Κλείσιμο
Ωστόσο, αποκαλύφθηκε ότι η «μακέτα» των συνόρων ήταν έργο φαρσέρ. Ο Jon Parker Lee ένας φωτογράφος από το Μάντσεστερ και εμπνευστής της φάρσας είπε: «Δεν παίρνουμε τη θέση καμιάς πλευράς. Είμαστε απλά ενωμένοι».

Την ίδια ώρα οι Βρετανοί υποστηρίζουν ότι οι κάτοικοι που ζουν και δραστηριοποιούνται κοντά στα σύνορα έχουν έναν λόγο παραπάνω να ανησυχούν, καθώς θα επηρεαστεί άμεσα η καθημερινότητά τους.

Μέχρι στιγμής, οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι η μάχη μεταξύ των υπέρμαχων της ανεξαρτησίας της Σκωτίας και των αντιπάλων της θα είναι στήθος με στήθος.





Στο κόκκινο οι τράπεζες
Συναγερμός έχει σημάνει στις κορυφαίες τράπεζες καθώς βλέπουν πως αν οι Σκωτσέζοι ψηφίσουν υπέρ της απόσχισης, τότε αυτό θα σήμαινε καταστροφή για την βρετανική οικονομία.

Χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως η Barclay's, η Deutsche Bank, η Societe Generale και η JP Morgan κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνουν ότι, αμέσως μετά τις πρώτες δημοσκοπήσεις που έδειξαν ότι μπορεί να επικρατήσει το «ναι» πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να αποσύρουν τα χρήματά τους από βρετανικές εταιρείες.

Η γαλλική επενδυτική τράπεζα, Societe Generale, προέβλεψε πως η στερλίνα θα μπορούσε να κατρακυλήσει ακόμα και 5% έναντι του δολαρίου.

Τελευταία έκκληση Κάμερον
Τελευταία έκκληση στους πολίτες της Σκωτίας υπέρ της ένωσης απηύθυνε το βράδυ της Δευτέρας ο Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι αν η Σκωτία ανεξαρτητοποιηθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο, θα είναι για πάντα, προειδοποιώντας ότι τυχόν απόσχιση θα σήμαινε ξεχωριστό νόμισμα, ξεχωριστές ένοπλες δυνάμεις και ξεχωριστά συνταξιοδοτικά Ταμεία.

Ο κ. Κάμερον τόνισε ότι μια απόσχιση της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο δε θα ήταν αναστρέψιμη και έκανε λόγο για «επίπονο διαζύγιο», το οποίο κάλεσε τους Σκωτσέζους να απορρίψουν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης