Σουηδία: Σε ισχύ το ένταλμα σύλληψης του Ασάνζ

Σουηδία: Σε ισχύ το ένταλμα σύλληψης του Ασάνζ

Έπειτα από δικαστική απόφαση - Ο επικεφαλής του ιστοτόπου WikiLeaks παραμένει στην πρεσβεία του Εκουαδόρ

 

Σουηδία: Σε ισχύ το ένταλμα σύλληψης του Ασάνζ

Παρά την υπεράσπιση του ιδρυτή του ιστότοπου WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, σύμφωνα με την οποία το ένταλμα σύλληψης που έχει εκδοθεί από τις σουηδικές αρχές θα έπρεπε να πάψει να ισχύει, δικαστικό δικαστήριο αποφάνθηκε ότι πρόκειται να διατηρηθεί σε βάρος του.

Κλείσιμο

Ο Αυστραλός ακτιβιστής που καταζητείται από τη σουηδική εισαγγελία για δύο υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης γυναικών στη χώρα, έχει καταφύγει τα τελευταία δύο χρόνια στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, προκειμένου να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, καθώς υπάρχει κίνδυνος για περαιτέρω έκδοσή του στις ΗΠΑ, όπου αναμένεται να του απαγγελθούν πολλές κατηγορίες εκ των οποίων και αυτή για κατασκοπεία.

Οι συνήγοροί του υποστηρίζουν πως του παραχωρήθηκε πολιτικό άσυλο γιατί αντιμετωπίζει κίνδυνο ακόμα και με εκτέλεση αν εκδοθεί στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, ακόμα και αν το σουηδικό δικαστήριο αποφάσιζε πως το ένταλμα σύλληψης θα έπαυε να ισχύει, αυτό δε σημαίνει ότι οι κατηγορίες εναντίον του θα αποσύρονταν.

Άλλωστε, ο ιδρυτής των WikiLeaks έχει επισημάνει ότι ακόμα και αν οι Σουηδοί αποφάσιζαν υπέρ της άρσης του εντάλματος, αυτό θα αποτελούσε μοναχά ένα κομμάτι της ευρύτερης νομικής μάχης του εναντίον της έκδοσής του από την σύλληψή του στη Μεγάλη Βρετανία τον Δεκέμβριο του 2010.

«Αντιμετωπίζω ένα πολύ σοβαρότερο πρόβλημα, το οποίο είναι οι ΗΠΑ, η δίωξη και το ένταλμα έκδοσής μου», είχε πει προ εβδομάδων ο Αυστραλός ακτιβιστής.

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης