Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα - Νετανιάχου

Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα - Νετανιάχου

Επιχείρηση Ομπάμα να καθησυχάσει τον Νετανιάχου για το Ιράν - «Ιστορικό λάθος» χαρακτηρίζει τη συμφωνία ο ισραηλινός πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας ότι προσφέρει στην Τεχεράνη αυτό ακριβώς που ήθελε

Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα - Νετανιάχου
Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, το βράδυ της Κυριακής για να συζητήσουν το θέμα της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε τον Νετανιάχου ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν σταθερές όσον αφορά στις δεσμεύσεις τους απέναντι στο Ισραήλ, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τον επιφυλακτικό πρωθυπουργό του Ισραήλ. 

Κλείσιμο
Επίσης, είπε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι θέλει να ξεκινήσει άμεσα τις διαβουλεύσεις με το Ισραήλ με στόχο την επίτευξη τελικής συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες επανέλαβαν τον κοινό τους στόχο να αποτραπεί η Τεχεράνη από την απόκτηση πυρηνικού όπλου.

«Συνεπείς ως προς την δέσμευσή μας για στενές διαβουλεύσεις με τους Ισραηλινούς φίλους μας, ο πρόεδρος είπε στον πρωθυπουργό ότι θέλει οι ΗΠΑ και το Ισραήλ να ξεκινήσουν άμεσα διαβουλεύσεις σχετικά με την προσπάθειά μας να διαπραγματευτούμε μία οριστική συμφωνία», είπε ο Ερνεστ.

«Ο πρόεδρος υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν σταθερές στη δέσμευσή τους απέναντι στο Ισραήλ, το οποίο έχει σοβαρούς λόγους να είναι επιφυλακτικό σχετικά με τις προθέσεις του Ιράν», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Ισραήλ: «Ιστορικό λάθος» η συμφωνία της Γενεύης

Σε υψηλούς τόνους αντέδρασε το Ισραήλ στην ενδιάμεση συμφωνία της Γενεύης για τα πυρηνικά του Ιράν. «Δεν δεσμευόμαστε από τις αποφάσεις και διατηρούμε το δικαίωμά να υπερασπιστούμε την εθνική μας ακεραιότητα», δήλωσε ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου ο Νετανιάχου.

«Αυτό που πέτυχαν στη Γενεύη δεν είναι μια ιστορική συμφωνία, είναι ένα ιστορικό λάθος. Σήμερα ο κόσμος έγινε πολύ πιο επικίνδυνος. Διότι το πιο επικίνδυνο καθεστώς στον κόσμο πραγματοποίησε ένα αποφασιστικό βήμα προς τη διατήρηση των πιο επικίνδυνων όπλων στον κόσμο», ανέφερε ο ισραηλινός πρωθυπουργός.

Το Ισραήλ δηλώνει δυσαρεστημένο από τη συμφωνία της Γενεύης, την οποία χαρακτήρισε «κακή», υποστηρίζοντας ότι η Τεχεράνη πήρε αυτό που ήθελε.

Σε ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού αναφέρεται ότι πρόκειται για μία «κακή συμφωνία που προσφέρει στο Ιράν αυτό ακριβώς που ήθελε: Την ουσιαστική άρση των κυρώσεων και τη διατήρηση ενός βασικού μέρους του πυρηνικού του προγράμματος».

Σύμφωνα με το εβραϊκό κράτος, η συμφωνία επιτρέπει στο Ιράν να συνεχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου, αφήνει στη θέση τους τις συσκευές φυγοκέντρησης και τού επιτρέπει να παράγει σχάσιμα υλικά για την κατασκευή πυρηνικού όπλου.

«Η οικονομική πίεση την οποία υφίσταται το Ιράν θα μπορούσε να είχε αποφέρει μια πολύ καλύτερη συμφωνία η οποία θα οδηγούσε σε μια εξουδετέρωση των ιρανικών πυρηνικών ικανοτήτων», συμπληρώνει το Ισραήλ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν εξέφρασε τη λύπη του, αναφέροντας στο ισραηλινό ραδιόφωνο πως «η συμφωνία αυτή συνιστά τη μεγαλύτερη διπλωματική νίκη του Ιράν, το οποίο απέσπασε την αναγνώριση του αυτοαποκαλούμενου νόμιμου δικαιώματός του στον εμπλουτισμό ουρανίου».

Όταν ρωτήθηκε για μια ενδεχόμενη ισραηλινή στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράν, ο Λίμπερμαν, ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος Ισραέλ Μπεϊτένου τόνισε ότι «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι».

«Η ασφάλεια του εβραϊκού λαού και των κατοίκων του Ισραήλ είναι αποκλειστική ευθύνη της ισραηλινής κυβέρνησης. Οποιαδήποτε απόφαση για το θέμα αυτό θα ληφθεί κατά τρόπο ανεξάρτητο και υπεύθυνο» πρόσθεσε.

Με τη σειρά του ο υπουργός Οικονομίας Ναφτάλι Μπένετ δήλωσε ότι η χώρα του «δεν δεσμεύεται από τη συμφωνία της Γενεύης και διατηρεί το δικαίωμα στην αυτοάμυνα».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης