Ιστορική συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν - Αντιδράσεις από το Ισραήλ

Ιστορική συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν - Αντιδράσεις από το Ισραήλ

Ομπάμα: «Πρώτο σημαντικό βήμα» προς μια συνολική λύση - «Νέους ορίζοντες ανοίγει η συμφωνία», δηλώνει ο πρόεδρος του Ιράν

Ιστορική συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν - Αντιδράσεις από το Ισραήλ
Χαμόγελα στη Γενεύη, έπειτα από την επίτευξη συμφωνίας με το Ιράν!

Το Ιράν και οι έξι παγκόσμιες δυνάμεις κατέληξαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής σε μια ιστορική συμφωνία (σ.σ. έπειτα από τρεις δεκαετίες διαφωνιών) για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, στις συνομιλίες που διεξήχθησαν στη Γενεύη της Ελβετίας, σύμφωνα με όσα ανέφερε η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάθριν Άστον, και μετέδωσε πρώτο το
CNN.
Κλείσιμο

Βάσει της συμφωνίας, το Ιράν θα περιορίσει τις πυρηνικές του δραστηριότητες, αρχικά για έξι μήνες, διάστημα στο οποίο δεν θα του επιβληθούν νέες κυρώσεις.

Σύμφωνα με ανώτερο αμερικανό αξιωματούχο η συμφωνία σταματά την «πρόοδο» του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, συμπεριλαμβανομένου και του αντιδραστήρα στο Αράκ. Η επίσημη αμερικανική πηγή, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι η συμφωνία θα μπορούσε να εξουδετερώσει το απόθεμα του Ιράν από το 20% του εμπλουτισμένου ουρανίου και προβλέπει επίσης συχνές επιθεωρήσεις.

Ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη της του Ισραήλ χώρας, αντέδρασαν ιδιαίτερα αρνητικά, κάνοντας λόγο για «πολύ κακή συμφωνία» και για «ημίμετρα».

«Η συμφωνία με το Ιράν θέτει σε κίνδυνο το Ισραήλ. Θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας» διαμήνυσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου. «Πρόκειται για ιστορικό λάθος».



«Σήμερα ο κόσμος έχει γίνει πολύ πιο επικίνδυνος, διότι το πιο επικίνδυνο καθεστώς στον κόσμο έκανε ένα σημαντικό βήμα για να αποκτήσει το πιο επικίνδυνο όπλο στον κόσμο. Για πρώτη φορά, οι ηγέτιδες δυνάμεις του κόσμου συμφώνησαν στο πρόγραμμα για τον εμπλουτισμό ουρανίου του Ιράν, ενώ η άρση των κυρώσεων, που χρειάστηκε χρόνια για να εφαρμοστούν, έγινε με αντάλλαγμα ψευδεπίγραφες παραχωρήσεις (...)» υπογράμμισε ο ίδιος.

«Οι συνέπειες της συμφωνίας απειλούν πολλές χώρες, μεταξύ αυτών και το Ισραήλ. Επαναλάβαμε ότι έχουμε πει και στο παρελθόν, ότι το Ισραήλ δεν δεσμεύεται από τη συμφωνία» τόνισε.

«Το Ισραήλ δεν δεσμεύεται από τη συμφωνία και διατηρεί το δικαίωμά του για αυτοάμυνα» δήλωσε με τη σειρά του ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Άβιγκντορ Λίμπερμαν.

Όπως μεταδίδει το Associated Press, οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη ήρθαν έπειτα από μυστικές συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο (face to face), ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν, τα προηγούμενα χρόνια. Οι συνομιλίες αυτές, σύμφωνα με το ξένο μέσο κρατήθηκαν κρυφές ακόμη και από τους πιο στενούς συμμάχους της Αμερικής, συμπεριλαμβανομένων των διαπραγματευτικών εταίρων της και το Ισραήλ.

Τώρα, την επίτευξη συμφωνίας επιβεβαίωσαν ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράντ Φαμπιούς καθώς και άλλες ανώτερες διπλωματικές πηγές, χωρίς όμως να δοθούν περισσότερες πληροφορίες για το τελικό της κείμενο.



Από την πλευρά του ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Ζαρίφ ανέφερε λιτά μέσω του προσωπικού λογαριασμού στο Twitter ότι «έχουμε καταλήξει σε συμφωνία».





Οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη αφορούσαν στον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν σε αντάλλαγμα ελαφρύνσεις στις οικονομικές κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση κατά της Τεχεράνης.



«Η συμφωνία θα κάνει τον κόσμο πιο ασφαλή», δήλωσε ο Τζον Κέρι


Η συμφωνία που επετεύχθη στη Γενεύη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα θα κάνει «τον κόσμο πιο ασφαλή, το Ισραήλ και τους εταίρους μας στην περιοχή πιο ασφαλείς», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

«Το πρώτο στάδιο (της συμφωνίας) δεν λέει ότι το Ιράν έχει δικαίωμα στον εμπλουτισμό ουρανίου, παρά τα διάφορα σχόλια ερμηνείας», πρόσθεσε.



Οι δηλώσεις του Κέρι έγιναν αμέσως μετά τις δηλώσεις του ιρανού ομολόγου του Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ ο οποίος τόνισε ότι στο κείμενο της συμφωνίας υπάρχει «σαφής αναφορά σύμφωνα με την οποία ο εμπλουτισμός (ουρανίου) θα συνεχιστεί» στο Ιράν.

«Το Ιράν δέχτηκε να σταματήσει να εμπλουτίζει ουράνιο πέραν του 5%. Το Ιράν δέχτηκε να μειώσει και να μετατρέψει τα αποθέματα εμπλουτισμένου κατά 20% ουρανίου που διαθέτει», διευκρίνισε ο Κέρι.



Ενώ το εβραϊκό κράτος αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χαλάρωση των κυρώσεων κατά του Ιράν, ο Κέρι θέλησε να καθησυχάσει τον ισραηλινό σύμμαχο. «Αυτή η πλήρης συμφωνία θα κάνει τον κόσμο πιο ασφαλή, και το Ισραήλ πιο ασφαλές και τους εταίρους μας στην περιοχή πιο ασφαλείς», υπογράμμισε.

«Δεν υπάρχει η παραμικρή διαφορά ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ισραήλ για τον τελικό στόχο που είναι το Ιράν να μην αποκτήσει πυρηνική βόμβα», επισήμανε.

«Η ελπίδα μας είναι η συμφωνία για τα πυρηνικά να οδηγήσει σε μια νέα σχέση του Ιράν με τη Δύση και τους γείτονές του. Είναι πεπεισμένος, όπως είναι και ο πρόεδρος Ομπάμα, ότι κάναμε τη σωστή επιλογή».

Ροχανί: Νέους ορίζοντες ανοίγει η συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί χαιρέτισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής στη Γενεύη μεταξύ του Ιράν και των έξι μεγάλων δυνάμεων για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, λέγοντας ότι θα ανοίξει νέους ορίζοντες.



Ο Ροχανί έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter: «Για να οδηγηθείς σε μια συμφωνία, απαιτείται αμοιβαίος σεβασμός και ειλικρινείς διαπραγματεύσεις, κάτι που οι ομόλογοί μας εκτίμησαν με καθυστέρηση».




Διαβάστε τις δηλώσεις Ομπάμα εδώ,
  όλες τις δηλώσεις Ροχανί εδώ και τις δηλώσεις Αστον και Φαμπιούς αντιστοίχως εδώ και εδώ.

Τη συμφωνία χαιρέτισαν και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, όπως και ο βρετανός ΥΠΕΞ Ουίλιαμ Χέιγκ.

Διχασμένος ο αραβικός κόσμος για την επίτευξη συμφωνίας για το πυρηνικά του Ιράν

Οι άραβες γείτονες του Ιράν, αντιμετώπισαν με διακριτή επιφυλακτικότητα, σήμερα, την συμφωνία που συνήψε η ιρανική κυβέρνηση με την Ομάδα 5+1, στη Γενεύη την νύκτα του Σαββάτου, σχολιάζει σήμερα το πρακτορείο Reuters. Διαβάστε αναλυτικά εδώ


















Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης