ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Λαμπεντούζα: Εδώ και 20 χρόνια τους πνίγουν τα κύματα μεταναστών

Λαμπεντούζα: Εδώ και 20 χρόνια τους πνίγουν τα κύματα μεταναστών

«Στη Λαμπεντούζα βρισκόμαστε σε μόνιμη κατάσταση έκτακτης ανάγκης», λέει η δήμαρχος Τζιούζι Νικολίνι που στον ένα χρόνο της δημαρχίας της ήρθε ανιμέτωπη με τρία μεγάλα ναυάγια

Απολογία Μπόσι για το χαρακτηρισμό «γουρούνια»
Λαμπεντούζα: Εδώ και 20 χρόνια τους πνίγουν τα κύματα μεταναστών
Μερικές εκατοντάδες πτώματα πρέπει να διατηρηθούν μέχρι να φθάσει ο ιατροδικαστής. Οι επιζώντες προστίθενται συνεχώς σε εκείνους προηγούμενων ναυαγίων και στοιβάζονται σε ένα κέντρο υποδοχής που προοριζόταν για 250 άτομα αλλά σήμερα φιλοξενεί 1.000.

Αυτά είναι μερικά από τα προβλήματα της Λαμπεντούζα έτσι όπως τα είδε ο απεσταλμένος της γαλλικής «Monde» μετά την τελευταία τραγωδία που στοίχισε την ζωή σε περισσότερους από 300 μετανάστες που επιχειρούσαν να μπουν λαθραία στην Ευρώπη.

«Στη Λαμπεντούζα βρισκόμαστε σε μόνιμη κατάσταση έκτακτης ανάγκης», λέει η δήμαρχος
Τζιούζι Νικολίνι που στον ένα χρόνο της δημαρχίας της ήρθε ανιμέτωπη με τρία μεγάλα ναυάγια.
Κλείσιμο
Το ιταλικό νησί  των 6.000 κατοίκων δέχεται χιλιάδες παράνομους μετανάστες κάθε χρόνο. Για περισσότερα από 20 χρόνια αποτελεί μια από τις πύλες εισόδου στην Ευρώπη και ένα λιμάνι ελπίδας για μια καλύτερη ζωή  για όσους δραπετεύουν από την Αφρική λόγω πολέμου ή φτώχειας. Με έκταση μόλις 20 τετρ. χλμ., η Λαμπεντούζα βρίσκεται στη μέση της απόστασης από την Τυνησία ως τη Σικελία.

Τις δυο τελευταίες δεκαετίες οι κάτοικοι παρακολουθούν τον αριθμό όσων επιχειρούν να εισέλθουν λαθραία στην ΕΕ να αυξάνεται συνεχώς. «Πριν 20 χρόνια έρχονταν μόνο λίγες βαρκούλες. Σήμερα όλο και περισσότεροι», λέει η Αννα, κάτοικος του νησιού, μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα.

Σχεδόν κάθε μέρα, όταν ο καιρός είναι καλός, οι ψαράδες βλέπουν καράβια  με λαθρομετανάστες στο πέλαγος. Ενίοτε βρίσκουν και πτώματα. Ο ψαράς Εντζο Λομπάρντο βρήκε πρόσφατα ένα πτώμα σε αποσύνθεση που προερχόταν από προηγούμενο ναυάγιο. «Είναι σκληρό να βλέπεις πτώματα. Είναι δυσφήμιση για το νησί γιατί ο κόσμος φοβάται να αγοράσει τα ψάρια μας», λέει.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης