Συρία: Πόλεμος προ των πυλών

Συρία: Πόλεμος προ των πυλών

Η Γερουσία δίνει στον Αμερικανό πρόεδρο το περιθώριο ανάληψης στρατιωτικής δράσης εντός 60-90 ημερών - Ομπάμα: Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να μείνει σιωπηλή απέναντι στη βαρβαρότητα της συριακής χημικής επίθεσης - Πούτιν: Δεν έχει δικαίωμα να εγκρίνει επίθεση στη Συρία το Κογκρέσο - Κλιμακώνει την παρουσία της στην ανατολική Μεσόγειο η Ρωσία - Συρία: Δεν υποχωρούμε, ακόμα κι αν γίνει ο Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος

Υπέρ της Τουρκίας και εναντίον όλων ο Κάμερον
Συρία: Πόλεμος προ των πυλών
Με το «όπλο παρά πόδα» βρίσκεται ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, μετά το πράσινο φως, από τη Γερουσία, σε ένα σχέδιο απόφασης, το οποίο δίνει στον πλανητάρχη ένα περιθώριο 90 ημερών, προκειμένου να αναλάβει στρατιωτική δράση κατά του καθεστώτος Άσαντ, στη Συρία. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε, προτού εγκαταλείψει το αμερικανικό έδαφος, για να μεταβεί στη Σουηδία για τη Σύνοδο του G20, πως οι επιθέσεις κατά της Δαμασκού εντάσσονται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής, που στόχο έχει να βοηθήσει τη Συρία να απελευθερωθεί.

Σε νεώτερες δηλώσεις του από τη Στοκχόλμη, ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να μείνει σιωπηλή απέναντι στη βαρβαρότητα της επίθεσης με χημικά στη Συρία και τόνισε ότι μια αποτελεσματική απάντηση είναι αναγκαία.
Κλείσιμο

Παρατήρησε, ακόμη, ότι, εάν η απάντηση στη Συρία αποτύχει, τότε θα υπάρξει κίνδυνος για νέες, ανάλογες επιθέσεις και στο μέλλον.

«Ο κόσμος έχει θέσει μια κόκκινη γραμμή στη χρήση χημικών όπλων» είπε ακόμη ο Ομπάμα, τονίζοντας ότι διακυβευέται η αξιοπιστία της διεθνούς κοινότητας και του Κογκρέσου, «αν επιτρέψουμε να παραβιάζονται οι διεθνείς νόμοι».

Ακόμη, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Κογκρέσο θα εγκρίνει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά της Συρίας, αν και, όπως διευκρίνισε, ο ίδιος δεν ήταν υποχρεωμένος να απευθυνθεί στο Κογκρέσο, προκειμένου να λάβει μια τέτοια απόφαση.

Είπε επίσης ότι το διακύβευμα, στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν είναι η δική του αξιοπιστία, αλλά η αξιοπιστία της διεθνούς κοινότητας.

«Εύχομαι ο Βλαντιμίρ Πούτιν να αλλάξει στάση. Θα κλείσουμε τους λογαριασμούς πιο γρήγορα, αν η Ρωσία πάρει άλλη θέση» είπε επίσης ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Μπορεί να μην δεχόμαστε άμεση απειλή από τη Συρία, όμως το διεθνές δίκαιο προσφέρει ξεκάθαρη βάση για δράση. Αν είστε εξοργισμένοι από τη σφαγή αθώων πολιτών, τότε τι κάνετε; Είτε παραιτούμαστε και λέμε ότι δε μπορούμε να κάνουμε τίποτε ή παίρνουμε απόφαση να κάνουμε κάτι δύσκολο» συμπλήρωσε.



Προειδοποίηση Πούτιν για την επικείμενη απόφαση του Κογκρέσου

Σε δηλώσεις του, που ακολούθησαν αυτές του Μπαράκ Ομπάμα από τη Στοκχόλμη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε το Κογκρέσο ότι δεν έχει το δικαίωμα να εγκρίνει την πραγματοποίηση επέμβασης στη Συρία, καθώς αυτά θα συνιστούσαν "επίθεση", αν πραγματοποιούνταν "εκτός του πλαισίου του ΟΗΕ".

Μιλώντας στα μέλη του συμβουλίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κρεμλίνου, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, ο Πούτιν ξεκαθάρισε ότι, μια τέτοια κίνηση από πλευράς ΗΠΑ, θα προβλεπόταν σε περίπτωση αυτοάμυνας, ωστόσο "η Συρία, όπως γνωρίζουμε, δεν επιτίθεται στις ΗΠΑ, επομένως δεν μπορεί να πρόκειται για θέμα άμυνας".

"Να, τώρα το Κογκρέσο και η Γερουσία των ΗΠΑ ασχολούνται με τη νομιμοποίηση μιας επίθεσης και εμείς είμαστε όλοι κολλημένοι μπροστά στις οθόνες της τηλεόρασης, περιμένοντας (να δούμε) αν αυτό θα εγκριθεί ή όχι" σχολίασε επίσης ο Ρώσος πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι η έγκριση πληγμάτων στη Συρία θα είναι "απαράδεκτη".

Κλιμακώνει η Ρωσία την παρουσία της στην ανατολική Μεσόγειο

Το «ψυχροπολεμικό» κλίμα ενισχύεται από τη στάση της Μόσχας, η οποία στέλνει στην ανατολική Μεσόγειο τη «ναυαρχίδα» της Μαύρης Θάλασσας, «Moskva», κλιμακώνοντας την παρουσία της στην περιοχή. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Την ίδια ώρα, η Συρία σκληραίνει τη στάση της απέναντι σε Τουρκία και Ιορδανία, απειλώντας με αντίποινα, σε περίπτωση που οι δύο αυτές χώρες εμπλακούν σε οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση κατά της Δαμασκού.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, το ρωσικό πολεμικό ναυτικό στέλνει το μεγαλύτερο πυραυλοφόρο καταδρομικό του στην ανατολική Μεσόγειο. Το πλοίο θα ενταχθεί στο ρωσικό στόλο που βρίσκεται ήδη στην περιοχή, σε περίπου δέκα ημέρες, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η οποία δε θέλησε να κατονομαστεί.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Μόσχα είχε ανακοινώσει την ένταξη του «Moskva» στο ρωσικό στόλο στη Μεσόγειο από τις 29 Αυγούστου.

Ωστόσο, πριν από λίγες ημέρες η Ρωσία έστειλε και ένα αναγνωριστικό πλοίο στην ανατολική Μεσόγειο, με αποστολή να «συγκεντρώσει πληροφορίες στην περιοχή για την κλιμακούμενη κρίση».

Απειλές κατά πάντων από το καθεστώς Άσαντ

Την ίδια στιγμή, το συριακό καθεστώς συνεχίζει να εκτοξεύει απειλές κατά πάντων. Σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Φαϊζάλ Μικτάντ, κάλεσε τις γειτονικές χώρες, Τουρκία και Ιορδανία, να μην συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις του αμερικανικού στρατού κατά της Συρίας.

Μάλιστα, προειδοποίησε πως η Δαμασκός θα αντεπιτεθεί όχι μόνο κατά του Ισραήλ, αλλά και κατά της Άγκυρας και του Αμμάν, εάν πάρουν μέρος στην επέμβαση κατά της Συρίας.

«Μόλις ο πόλεμος ξεκινήσει, κανείς δεν θα έχει πια τον έλεγχο του τι θα ακολουθήσει» δήλωσε και συμπλήρωσε ότι η συριακή κυβέρνηση πιστεύει ότι οποιαδήποτε επίθεση κατά της Συρίας θα οδηγήσει στο χάος όλη την περιοχή.

Τόνισε δε ότι, αν το Κογκρέσο εγκρίνει το πλάνο του Ομπάμα, τότε θα ακολουθήσει «τραγωδία κατά του συριακού λαού, του αμερικανικού λαού, αλλά και όλων των λαών της γύρω περιοχής».

Το συριακό καθεστώς δεν θα υποκύψει απέναντι στις απειλές της Δύσης, «ακόμη κι αν γίνει ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος», διαμήνυσε από την πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας, Φαϊζάλ Μοκτάντ.

Ο Σύρος αξιωματούχος τόνισε ότι η Δαμασκός θα κινητοποιήσει τους συμμάχους της απέναντι στο γαλλοαμερικανικό άξονα και πρόσθεσε ότι το καθεστώς έχει λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα, για να αντιμετωπίσει ένα ενδεχόμενο πλήγμα από τη Δύση.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγο πριν αναχωρήσει για τη σύνοδο κορυφής των G20 στην Αγία Πετρούπολη, δήλωσε: «Είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε σε κάθε είδους συνασπισμό και θεωρούμε ότι θα πρόκειται για συνασπισμό προθύμων».

Ο αλαουίτης πρώην υπουργός Άμυνας της Συρίας φέρεται να αυτομόλησε

Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού, ο Σύρος πρώην υπουργός Αμύνης στρατηγός Άλι Χαμπίμπ αυτομόλησε και πλέον βρίσκεται στην Τουρκία. Ο πρώην υπουργός είναι σημαίνουσα προσωπικότητα της αλαουιτικής κοινότητας, από την οποία προέρχεται ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ.

Εάν επαληθευθεί η είδηση, ο Χαμπίμπ θα είναι ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος των αλαουιτών που διακόπτει τους δεσμούς του με τον Άσαντ, από την εποχή που ξεκίνησε η εξέγερση κατά της κυβέρνησής του, το 2011.

«Ο Άλι Χαμπίμπ κατάφερε να δραπετεύσει από την μέγγενη του καθεστώτος και σήμερα βρίσκεται στην Τουρκία, όμως αυτό δεν σημαίνει πως έχει συνταχθεί με την αντιπολίτευση. Μας ενημέρωσε δυτικός διπλωματικός αξιωματούχος», δήλωσε από το Παρίσι στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο Καμάλ αλ Λαμπουάνι.

Κάμερον: Το καθεστώς θα χρησιμοποιήσει ξανά χημικά όπλα, εάν οι ΗΠΑ δε δράσουν  

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον πιστεύει ότι το συριακό καθεστώς θα χρησιμοποιούσε ξανά χημικά όπλα εναντίον του συριακού λαού εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες υπαναχωρήσουν και δεν αναλάβουν στρατιωτική δράση εναντίον της Δαμασκού.
 
Όταν ερωτήθηκε από μια βουλευτίνα του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος εάν θα ασκήσει πιέσεις για κατάπαυση του πυρός στη Συρία αντί για βομβαρδισμούς, ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε στο κοινοβούλιο ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε προειδοποιήσει τον Σύρο ηγέτη Μπασάρ αλ Άσαντ για τα χημικά και έχει δίκιο να επιμείνει στην απόφασή του.
 
«Θα σας ζητούσα να μπείτε για μια στιγμή στη θέση του προέδρου των ΗΠΑ», είπε ο Κάμερον, σημειώνοντας πως «ο Ομπάμα έθεσε μια σαφέστατη κόκκινη γραμμή, ότι εάν γινόταν χρήση χημικών όπλων σε μεγάλη κλίμακα, κάτι θα έπρεπε να γίνει».

Στη συνέχεια εξήγησε ότι «αν ζητάμε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, που έχει θέσει αυτήν την κόκκινη γραμμή, που έχει απευθύνει αυτήν την προειδοποίηση, να την αναιρέσει, τότε νομίζω ότι θα δούμε περισσότερες επιθέσεις με χημικά από το καθεστώς». 
 
Τέλος, επανέλαβε ότι η Βρετανία δεν θα συμμετάσχει σε μια ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, αφού η πρόταση αυτή καταψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα από το κοινοβούλιο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης