Αίγυπτος: Ολονύκτιες συγκρούσεις σε όλη τη χώρα

Αίγυπτος: Ολονύκτιες συγκρούσεις σε όλη τη χώρα

30 νεκροί και πάνω από 200 τραυματίες από το πρωί της Παρασκευής - Φήμες και για επτά νεκρούς αστυνομικούς - Τανκς στη γέφυρα της 6ης Οκτωβρίου στο Κάιρο - Απαγόρευση κυκλοφορίας σε δύο πόλεις- Θα παραμείνουμε στους δρόμους διαμηνύει ο πνευματικός ηγέτης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας


Αίγυπτος: Ολονύκτιες συγκρούσεις σε όλη τη χώρα
Εκτός ελέγχου φαίνεται πως είναι η κατάσταση στην Αίγυπτο με τις συγκρούσεις μεταξύ οπαδών και αντιπάλων του Μόρσι να μαίνονται σε Κάιρο, Αλεξάνδρεια και στη χερσόνησο Σινά. 

Τα επεισόδια ξέσπασαν το βράδυ της Παρασκευής κοντά στην πλατεία Ταχρίρ, λίγες ώρες αφότου τρεις ισλαμιστές διαδηλωτές έπεσαν νεκροί από σφαίρες των δυνάμεων ασφαλείας στο Κάιρο-ο στρατός ωστόσο αρνήθηκε ότι άνοιξε πυρ κατά του πλήθους.

Συγκεκριμένα στη χερσόνησο Σινά, όπως μετέδωσαν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, μέλη της Αλ Κάιντα, κατέλαβαν κυβερνητικό κτίριο,  όπου κατέβασαν τη σημαία της Αιγύπτου και σήκωσαν στη θέση της δική τους σημαία. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες έκαναν λόγο για πέντε νεκρούς αστυνομικούς.

Η κρατική τηλεόραση αργά το βράδυ της Παρασκευής μετέδωσε ότι οι αιγυπτιακές αρχές επέβαλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας σε δύο πόλεις στο βόρειο Σινά στην μεθόριο με το Ισραήλ και την Λωρίδα της Γάζας. Η απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκε στις πόλεις Σέιχ Ζουέιντ και Ράφα, πρόσθεσε η τηλεόραση, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Τριάντα νεκροί και δεκάδες τραυματίες

Κλείσιμο

Τριάντα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 200 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι το βράδυ της Παρασκευής προς το Σάββατο στο Κάιρο.

Ένας υπάλληλος των υπηρεσιών υγείας, στο αιγυπτιακό λιμάνι της Μεσογείου, ανέφερε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, ότι οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονταν σε σφαίρες από πραγματικά πυρά.

Αίγυπτος: Οι ισλαμιστές καλούν σε συνέχιση των κινητοποιήσεων


Οι ισλαμιστές, σε ανακοίνωση που εξέδωσαν το βράδυ της Παρασκευής προς το Σάββατο, ζήτησαν από τους οπαδούς τους, τη συνέχιση των κινητοποιήσεων στην Αίγυπτο, όπου τις τελευταίες ώρες από συγκρούσεις οπαδών και αντιπάλων του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 30 άνθρωποι.

«Το κόμμα χαιρετίζει τα εκατομμύρια των Αιγυπτίων που κινητοποιούνται σε όλες τις επαρχίες της χώρας, με τεράστιες ειρηνικές διαδηλώσεις για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο βίαιο στρατιωτικό πραξικόπημα και την επιθυμία τους για την επιστροφή του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι στα συνταγματικά του καθήκοντα », αναφέρεται σε δήλωση του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης (PLJ), της πολιτικής πτέρυγας του κινήματος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας από όπου προέρχεται ο Μοχάμεντ Μόρσι.

«Το κόμμα λέει ότι όλα τα μέλη και οι υποστηρικτές, να βγουν στις πλατείες της Αιγύπτου, έως ότου ο πρόεδρος αποκατασταθεί», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση του πολιτικού σκέλους των ισλαμιστών.

Δεδομένου ότι η ένταση στις πόλεις της Αιγύπτου είναι σε ακραία σημεία, καθώς σημειώνονται αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ των υποστηρικτών και των αντιπάλων του Μοχάμεντ Μόρσι, το PLJ ζήτησε οι διαδηλώσεις να έχουν «ειρηνική» μορφή και οι υποστηρικτές του « να μην καταφύγουν στη βία».

Τανκς στη γέφυρα της 6ης Οκτωβρίου

Στο Κάιρο, αιματηρές συγκρούσεις μαίνονται μεταξύ οπαδών και αντιπάλων του Μόρσι από το απόγευμα της Παρσεκυής. Είχε προηγηθεί ο θάνατος τριών διαδηλωτών που υποστηρίζουν τον Αιγύπτιο πρόεδρο από πυρά του στρατού. 

Η γέφυρα 6ης Οκτωβρίου, που βρίσκεται κοντά στην πλατεία Ταχρίρ, έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης, ενώ αργά το βράδυ έκαναν την εμφάνισή τους στη γέφυρα και τα τανκς του στρατού. Όπως μεταδίδουν ανταποκριτές ξένων ΜΜΕ, υποστηρικτές και αντίπαλοι του έκπτωτου προέδρου εκσφενδονίζουν ακόμη και βόμβες μολότοφ και καπνογόνα μεταξύ τους. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ένα αυτοκίνητο πήρε φωτιά, ενώ οι διαδηλωτές «οπλίζονται» με μπουκάλια και πέτρες.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής εκπρόσωπος των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο στρατός θα επέμβει για να δώσει τέλος στις συγκρούσεις που σημειώνονται απόψε κοντά στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου ανάμεσα σε υποστηρικτές και αντιπολιτευόμενους στον Μόρσι. «Δεν θα πάρουμε το μέρος κάποιου. Η αποστολή μας είναι να προστατεύσουμε τη ζωή των διαδηλωτών» δήλωσε ο συνταγματάρχης Άχμεντ Άλι. «Ο στρατός θα επέμβει για να χωρίσει» τις δύο αντίπαλες πλευρές, πρόσθεσε.

Ο υπουργός Υγειας της Αιγύπτου ανακοίνωσε  ότι ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 17 επιβεβαιώνοντας όλα όσα μετέδιδαν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ενώ οι τραυματίες είναι τουλάχιστον 210.

Επιπλέον  πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε έξω από το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης απαιτώντας από τον Αλ -Σισι να απελευθερώσει τον Μόρσι.  Οι συγκεντρωμένοι έσπασαν το πεζοδρόμιο και πεταξαν τα σπασμένα κομμάτια προς το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης.

Στο μεταξύ, λίγο πριν τις 21.30 σημειώθηκε ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του Μόρσι. 

Τα επεισόδια ξεκίνησαν νωρίτερα, στο προάστιο Νασρ Σίτι, όταν ο στρατός άνοιξε πυρ εναντίον διαδηλωτών του Μόρσι στο προάστιο Νασρ Σίτι, κάτι που διέψευσε ο εκπρόσωπος του στρατού κάνοντας λόγο για χρήση δακρυγόνων!

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί τις τελευταίες ώρες στην Αίγυπτο είναι η είδηση που μετέδωσε πριν λίγο το Γαλλικό πρακτορείο, ότι οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι έκαναν έκκληση στους υποστηρικτές τους να αποφεύγουν τις συγκρούσεις με τον αιγυπτιακό στρατό.

Στο μεταξύ, η κρατική αιγυπτιακή τηλεόραση μετέδωσε πως ο μεταβατικός πρόεδρος της Αιγύπτου, Αντλί Μανσούρ ανακοίνωσε τη διάλυση της Άνω Βουλής.








Μπαντί: «Παράνομο» το πραξικόπημα

Ο πνευματικός ηγέτης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, Μοχάμεντ Μπαντί, απευθυνόμενος στο πλήθος που βρίσκεται συγκεντρωμένο στην πόλη Νασρ, δήλωσε πως ουδέποτε συνελήφθη και πως δεν επιχείρησε να φύγει από τη χώρα.

«Πρόκειται για ψεύδη. Εμείς δε το σκάμε», τόνισε, λέγοντας στους υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι: «Ο Μόρσι είναι ο πρόεδρός μου, ο πρόεδρός σας και ο πρόεδρος ολόκληρης της Αιγύπτου». Μάλιστα, ο Μπαντί χαρακτήρισε το πραξικόπημα του στρατού «παράνομο».

Παράλληλα ο Μπαντί δήλωσε πως «θα παραμείνουμε στους δρόμους κατά εκατομμύρια έως ότου επαναφέρουμε με θρίαμβο τον εκλεγμένο πρόεδρό μας», ενώ σημείωσε ότι δεν θα γίνει καμία παραχώρηση όσον αφορά την αποκατάσταση του Μόρσι στην προεδρία καθώς «στην αντίθετη περίπτωση θα δώσουμε την ζωή μας».

Διαδηλωτές μεταφέρουν τον νεκρό άνδρα, που φαίνεται και στο βίντεο ακριβώς από πάνω, μέσα ένα σεντόνι. Σκηνές σοκ στην Αίγυπτο








Ανοικτό το ενδεχόμενο για εμφάνιση του Μόρσι

Ο αντιπρόεδρος του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, Εσάμ ελ-Εριάν μιλώντας στο Al Jazeera έστειλε μήνυμα στους «ελεύθερους Αιγύπτιους που αρνούνται την στρατιωτική ηγεσία.

Πρέπει να ζήσουν ελεύθερα, ανεξάρτητα, με γνώμονα την ελεύθερη βούληση. Οι χιλιάδες που βρίσκονται εδώ δε μπορούν να ζήσουν σε μία χώρα χωρίς εκλεγμένο πρόεδρο. Θα δώσουν λίγο χρόνο στους στρατιωτικούς να δώσουν έναν πρόεδρο στον λαό. Πιστεύω ότι ο πρόεδρος Μόρσι μπορεί να βγει σε λίγες ώρες για να χαιρετήσει τον λαό».

Νωρίτερα, σε παρέμβασή του στο Κάιρο, δήλωσε ότι η Αίγυπτος δεν επιθυμεί στρατιωτικό πραξικόπημα και πως η τιμή του στρατού έχει παραβιαστεί από αυτό το πραξικόπημα. «Τι είδους συμφιλίωση μπορεί να υπάρξει, εφόσον η φωνή του λαού δεν ακούγεται; Δε θα συνεργαστούμε υπό αυτές τις συνθήκες», τόνισε ο ελ-Εριάν.

Ενδεικτική της κατάστασης είναι η παρακάτω φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται o δημοσιογράφος του BBC Τζέρεμι Μπάουεν να έχει χτυπηθεί στο κεφάλι κατά τα επεισόδια




Καλέσματα για διαδηλώσεις

Συνασπισμένες στους κόλπους του «Εθνικού Μετώπου Υπεράσπισης της Νομιμότητας», οι κύριες ισλαμιστικές δυνάμεις της χώρας κάλεσαν τους οπαδούς του ανατραπέντος προέδρου να διαδηλώσουν μαζικά και «ειρηνικά» στο πλαίσιο της «Παρασκευής της Απόρριψης», εναντίον του στρατιωτικού πραξικοπήματος, με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας να προειδοποιεί ότι θα απαντήσει «με αυστηρότητα» σε οποιεσδήποτε ταραχές.

Νωρίτερα, στο προάστιο Νασρ Σίτι, μπροστά από το τέμενος Ραμπάα αλ Αανταουίγια, οι διαδηλωτές, ένα μέρος των οποίων έχουν κατασκηνώσει εδώ και πολλές ημέρες στην πλατεία, προσεύχονταν μαζί, έπειτα από έκκληση του ιμάμη, για την επιστροφή του Μόρσι στην εξουσία και «το τέλος της ρήξης ανάμεσα σ' εμάς και το στρατό».

Στο νότιο Κάιρο, χιλιάδες Αιγύπτιοι, μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες, άρχισαν μια πορεία στην Γκίζα.


Στο βίντεο που ακολουθεί, διακρίνεται ένας άνδρας, πεσμένος στο έδαφος και με εμφανές τραύμα στο κεφάλι. Προσοχή το βίντεο είναι ιδιαίτερα σκληρό.




Έκκληση για διαδηλώσεις και από την κοσμική αντιπολίτευση

Εν μέσω νεών συγκρούσεων, ο φιλελεύθερος συνασπισμός της Αιγύπτου απηύθυνε επείγουσα έκκληση προς τους υποστηρικτές του να βγουν στους δρόμους σε απάντηση στις διαδηλώσεις των ισλαμιστών υποστηρικτών.

Το Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας, το οποίο υποστήριξε την καθαίρεση του Μόρσι από το στρατό και το σχέδιο που ο τελευταίος ανακοίνωσε για διεξαγωγή νέων εκλογών, ανακοίνωσε πως ο κόσμος πρέπει να προστατεύσει από του αποκάλεσε "Επανάσταση της 30ής Ιουνίου" – αναφερόμενος στις μαζικές συγκεντρώσεις της περασμένης Κυριακής οι οποίες προκάλεσαν την κίνηση του στρατού.

Ο εκπρόσωπος του Μετώπου Εθνικής Σωτηρίας Χάλεντ Νταβούντ δήλωσε πως τα σχέδια των Αδελφών Μουσουλμάνων του Μόρσι και των ισλαμιστών συμμάχων τους να πραγματοποιήσουν σήμερα διαδηλώσεις διαμαρτυρίας ισοδυναμούν με μια "αντεπανάσταση".

Φωτογραφίες από σημερινή πορεία υποστηρικτών του Μόρσι κοντά στο Πανεπιστήμιο του Κάιρου




Την ίδια ώρα, σε κοινή ανακοίνωσή τους, επτά αιγυπτιακές μη κυβερνητικές οργανώσεις καταδικάζουν την διακοπή των εκπομπών από το Misr 25, το τηλεοπτικό κανάλι των Αδελφών Μουσουλμάνων, και την κατάσχεση μιας έκδοσης της εφημερίδας τους, της «Χορέγια ουάλ Αντάλα».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν εργαζομένους σε πολλά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων αυτούς του θυγατρικού καναλιού στην Αίγυπτο του Αλ Τζαζίρα του Κατάρ, το οποίο είχε μεταδώσει μετά την καθαίρεση του Μόρσι ένα βίντεο στο οποίο ο τελευταίος δήλωνε πως είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου.




Η εκπομπή των καναλιών Ελράχμα, Ελ-νας και Χαλιγκέγια (σαλαφιστές) «κόπηκαν» επίσης , αναφέρουν αυτές οι εν λόγω ΜΚΟ, στις οποίες περιλαμβάνεται η Αιγυπτιακή Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα του Ατόμου.

Αφού επισημαίνουν πως οι επιχειρήσεις αυτές διεξήχθησαν έπειτα από «προτροπές σε βία», υπογραμμίζουν πως «το να ζητείται να λογοδοτήσουν αυτοί που εξωθούν στη βία είναι μια υποχρέωση, αλλά το κλείσιμο καναλιών είναι μια συλλογική τιμωρία που παραβιάζει την ελευθερία του Τύπου και ένα από τα θεμέλιά της, το διαφορετικό περιεχόμενο των διαφόρων μέσων ενημέρωσης».




Ο στρατός ανακοίνωσε πως δεν έχει επιβάλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Νότιο Σινά και το Σουέζ 

Τα αιγυπτιακά στρατεύματα βρίσκονται σε ετοιμότητα στη χερσόνησο του Σινά, δήλωσε σήμερα στρατιωτικός εκπρόσωπος, αλλά διέψευσε μια πληροφορία της κρατικής εφημερίδας «Αλ Αχράμ» σύμφωνα με την οποία οι επαρχίες του Νότιου Σινά και του Σουέζ κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στον ιστότοπο της εφημερίδας αναφερόταν πως η αύξηση των επιπέδων συναγερμού αποτελούσε απάντηση σε επίθεση που πραγματοποίησαν στη διάρκεια της νύκτας ένοπλοι ισλαμιστές εναντίον ενός αεροδρομίου στην πόλη Ελ Αρίς του Σινά.




«Ήμασταν ήδη πολύ προετοιμασμένοι σε αυτή τη σημαντική στρατηγική περιοχή», δήλωσε στρατιωτική πηγή. «Η ανακοίνωση έγινε απλώς για να διαβεβαιωθούν οι στρατιώτες μας και ο λαός μας ότι είμαστε έτοιμοι στο Σινά. Όσο για το Σουέζ, εκεί είμαστε πάντα σε κατάσταση συναγερμού».

Ο επικεφαλής της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ, η οποία επιβλέπει αυτή τη σημαντική παγκόσμια εμπορική οδό, δήλωσε ότι η διώρυγα λειτουργεί ομαλά και δεν υπάρχει καμιά αναστάτωση στη διακίνηση των εμπορευμάτων. Ο Μοχάμπ Μπαμίς διευκρίνισε πως 48 πλοία πέρασαν σήμερα από τη διώρυγα.












Ερντογάν: «Πραξικόπημα» η παρέμβαση του στρατού

Στο μεταξύ, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του σήμερα χαρακτήρισε την επέμβαση του στρατού ώς εχθρικό προς τη δημοκρατία «πραξικόπημα», κατακρίνοντας παράλληλα τη Δύση για το γεγονός ότι απέφυγε να χρησιμοποιήσει τον όρο.

«Εκείνοι οι οποίοι βασίζονται στα όπλα τα οποία κρατούν στα χέρια τους ή στη δύναμη των μέσων ενημέρωσης, δεν μπορούν να χτίσουν δημοκρατία. Η δημοκρατία χτίζεται μονάχα μέσω της κάλπης», υπογράμμισε ο κ. Ερντογάν, ο οποίος διατηρούσε ιδιαίτερα θερμές σχέσεις με τον Μοχάμεντ Μόρσι, στον έναν χρόνο της προεδρίας του ισλαμιστή ηγέτη.

«Η Δύση απέτυχε στο τεστ της ειλικρίνειας. Χωρίς παρεξήγηση, η δημοκρατία δεν ανέχεται δύο μέτρα και δύο σταθμά», σημείωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην αποφυγή, από πλευράς των δυτικών ηγετών να χαρακτηρίσουν τις εξελίξεις στην Αίγυπτο ως «στρατιωτικό πραξικόπημα».

Τέλος, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας χαιρέτισε την απόφαση της Αφρικανικής Ένωσης να αναστείλει τη συμμετοχή της Αιγύπτου στις διαδικασίες της μέχρι την επιστροφή στη συνταγματική νομιμότητα.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης