Ελ Μπαραντέι: Ο Μόρσι τα θαλάσσωσε...

Ελ Μπαραντέι: Ο Μόρσι τα θαλάσσωσε...

«Ή θα κινδυνεύαμε με εμφύλιο ή θα λαμβάναμε επιπρόσθετα συνταγματικά μέτρα προκειμένου να διασφαλίζαμε την ενότητα της χώρας», δικαιολόγησε το πραξικόπημα ο πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας

Ελ Μπαραντέι: Ο Μόρσι τα θαλάσσωσε...
 Έξω από τα δόντια μίλησε στο CNN ο Ελ Μπαραντέι, πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας και υποψήφιος πρωθυπουργός στη μεταβατική κυβέρνηση της Αιγύπτου. Σε συνέντευξή του εφ΄όλης της ύλης στο αμερικανικό δίκτυο, δήλωσε ότι «ο Μοχάμεντ Μόρσι τα... θαλάσσωσε» κι ότι οι κινήσεις του στρατού δεν παραπέμπουν σε πραξικόπημα.  

Επεσήμανε επίσης ότι η ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου ήταν το σωστό για τη χώρα κι ότι όλα τα κόμματα, συμπεριλαμβανομένης της Μουσουλμανικής Αδελφότητα από τους κόλπους της οποία προέρχεται ο Μόρσι, θα πρέπει να αποτελούν τμήμα της νέας Αιγύπτου.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε την αποτυχία της Αιγύπτου», υπογράμμισε ο Ελ Μπαραντέι στο CNN. «Kανείς δεν πρέπει να επιτρέψει στην Αίγυπτο να αποτύχει», πρόσθεσε.

Έξι χρόνια μετά την βράβευσή του με Νόμπελ Ειρήνης για το έργο στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής  Ενέργειας, ο Ελ Μπαραντέι παραμένει ηγετική φυσιογνωμία στην χώρα των Φαραώ.  Ηταν ένας από τους Αιγύπτιους που συμμετείχαν ενεργά στην ανατροπή του προέδρου Μουμπάρακ το 2011. Και όταν πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες δημοκρατικές εκλογές στη χώρα, έπαιξε κι έχασε καθώς είδε τον αντίπαλό του, Μοχάμεντ Μόρσι, να αναλαμβάνει το προεδρικό αξίωμα. Αλλά και στις διαδηλώσεις που οδήγησαν στην αποπομπή του ισλαμιστή προέδρου, ο Ελ Μπαραντέι, έδωσε δυναμικό «παρών».

Κλείσιμο
Ο ίδιος πάντως επιιμένει ότι οι κινήσεις του στρατού δεν ήταν πραξικόπημα. «Ή θα κινδυνεύαμε με εμφύλιο ή θα λαμβάναμε  επιπρόσθετα συνταγματικά μέτρα προκειμένου να διασφαλίζαμε την ενότητα της χώρας».
Ο Ελ Μπαραντέι τόνισε επίσης στο CNN ότι η κατάσταση στην Αiγυπτο είναι πράγματι δύσκολη . Παραδέχτηκε πάντως πως ο Μόρσι  εξελέγη πρόεδρος με δημοκρατικές διαδικασίες .

«Στη συνέχεια, δυστυχώς, ο πρόεδρος τα έκανε... μπάχαλο. Οταν έχεις 20 εκατομμύρια πολιτών στους δρόμους, σκέφτεσαι λογικά ότι πρέπει να φύγει και να φύγει τώρα»...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης