«Παρασκευή της Απόρριψης» για την Μουσουλμανική Αδελφότητα

«Παρασκευή της Απόρριψης» για την Μουσουλμανική Αδελφότητα

Καλούνται σε μαζικές διαδηλώσεις μετά το τέλος της προσευχής - Ενας στρατιώτης νεκρός και δύο τραυματίες στις επιθέσεις ισλαμιστών στο Σινά σήμερα το πρωί

«Παρασκευή της Απόρριψης» για την Μουσουλμανική Αδελφότητα
Ο αιγυπτιακός στρατός δεσμεύεται ότι θα εγγυηθεί το δικαίωμα στη διαμαρτυρία εφόσον οι διαδηλώσεις δεν αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια, την ώρα που η Μουσουλμανική Αδελφότητα καλεί σε μαζικές συγκεντρώσεις κατά της ανατροπής του Μόρσι.

Η κινητοποίηση ονομάστηκε «Παρασκευή της Απόρριψης» και έρχεται ως πρώτη δοκιμασία της δύναμης των Αδελφών Μουσουλμάνων στη μετά Μόρσι εποχή.

«Η σοφία, η εθνικοφροσύνη και οι εποικοδομητικές ανθρώπινες αξίες, τις οποίες όλες οι θρησκείες σέβονται, μας επιβάλλουν να αποφύγουμε τη λήψη αυθαίρετων μέτρων εναντίον οποιασδήποτε παράταξης ή πολιτικής ομάδας. Η ειρηνική διαμαρτυρία και η ελευθερία της έκφρασης αποτελούν αναπόσπαστο δικαίωμα για όλους, το οποίο ο λαός της Αιγύπτου έχει κερδίσει μέσω της επανάστασής», αναφέρεται σε ανάρτηση του στρατού στο Facebook.

Κλείσιμο


Προειδοποιεί, ωστόσο, ότι «η υπερβολική χρήση του δικαιώματος αυτού χωρίς λόγο θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις, όπως το κλείσιμο των δρόμων, καθυστερήσεις στις πληρωμές του δημοσίου και την καταστροφή των θεσμών, κάτι που αποτελεί απειλή για την κοινωνική ειρήνη, το εθνικό συμφέρον και βλάπτει την ασφάλεια και την οικονομία της πολύτιμης χώρας μας».

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα κάλεσε τους πολίτες «να συγκεντρωθούν ειρηνικά σε όλες τις πλατείες και τους δρόμους της Αιγύπτου και μετά την προσευχή της Παρασκευής, να βγουν από τα τζαμιά και να απορρίψουν το πραξικόπημα που αντιτίθεται στη θέλησή τους».



Η έκκληση έγινε λίγες ώρες αφότου πολλοί ανώτεροι αξιωματούχοι της Αδελφότητας συνελήφθησαν, μία μόλις ημέρα μετά από την απομάκρυνση του Μόρσι.




'Σήμερα το πρωί ένας αιγύπτιος στρατιώτης σκοτώθηκε στις επιθέσεις που πραγματοποίησαν ταυτόχρονα με ρουκέτα και πολυβόλο ένοπλοι ισλαμιστές εναντίον αστυνομικών και στρατιωτικών φυλακίων στο Σινά, όπως έγινε γνωστό από ιατρική πηγή.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, δυο στρατιώτες τραυματίσθηκαν στη μια από τις επιθέσεις, η οποία σημειώθηκε εναντίον σημείου ελέγχου του στρατού στην περιοχή αλ-Γκούρα, στο βόρειο τμήμα της χερσονήσου.

'Ενα αστυνομικό φυλάκιο και ένα κτίριο στο οποίο στεγάζονται οι στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών στη Ράφα δέχθηκαν επίθεση με ρουκέτα.

Πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας ανέφερε ότι ισλαμιστές επιτέθηκαν σε αστυνομικά και στρατιωτικά φυλάκια σε πολλές πόλεις στο βόρειο τμήμα της χερσονήσου του Σινά. Πολλοί ισλαμιστές έχουν απειλήσει δημοσίως με επιθέσεις σε αντίποινα για την ανατροπή του πρώην προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι.

Την ώρα που νέος πρόεδρος της Αιγύπτου ορκίστηκε ο πρόεδρος του αιγυπτιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου Άντλι Μανσούρ, η Αίγυπτος βρίσκεται στα πρόθυρα του χάους και η Διεθνής κοινότητα παρακολουθεί προβληματισμένη τις ραγδαίες εξελίξεις.

O στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σισί, σε διάγγελμα, προς τον αιγυπτιακό λαό, ανακοίνωσε ότι ο Μοχάμεντ Μόρσι δεν είναι πια Πρόεδρος της χώρας.



Από το βράδυ της Τετάρτης λοιπόν ο αιγυπτιακός στρατός έχει αναλάβει τα ηνία της χώρας και η παρουσία του είναι έντονη στους δρόμους του Καΐρου και άλλων αιγυπτιακών πόλεων.

Τώρα ο φόβος του εμφυλίου είναι ακόμη πιο έντονος με τα επεισόδια ανάμεσα σε υποστηρικτές του Μόρσι και τις αρχές να συνεχίζονται.

Μάλιστα, το μεσημέρι της Πέμπτης υπήρξαν πληροφορίες για τραυματίες και επεισόδια με πυροβολισμούς έξω από το Πανεπιστήμιο του Καίρου.



Ωστόσο σε πολλά σημεία της πόλης, οι οργισμένοι οπαδοί του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου προχώρησαν σε καθιστικές διαμαρτυρίες, κάνοντας λόγο για προδοσία των δημοκρατικών διαδικασιών.

Ο Μόρσι, η ανατροπή του οποίου επήλθε μετά από πρωτοφανείς μαζικές διαδηλώσεις των αιγυπτίων που απαιτούσαν την παραίτησή του, κρατείται από το βράδυ της Τετάρτης στο υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Μάλιστα έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης για περίπου 300 ηγετικά στελέχη των Αδελφών Μουσουλμάνων, ενώ έχει ξεκινήσει έρευνα σε βάρος του Μόρσι και 15 στελεχών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας  που κατηγορούνται ότι προσέβαλαν το δικαστικό σώμα.

Πιθανότερος επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης ο ΕλΜπαραντέι

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές στην Αίγυπτο, ο Ελ Μπαραντέι θεωρείται ο επικρατέστερος υποψήφιος για να ηγηθεί της μεταβατικής κυβέρνησης.

«Ο ΕλΜπαραντέι είναι η πρώτη μας επιλογή», είπε μια πηγή προσκείμενη στην ηγεσία των ένοπλων δυνάμεων, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω της λεπτής φύσης της κατάστασης.

«Είναι μια διεθνής φυσιογνωμία, δημοφιλής μεταξύ των νέων ανθρώπων και πιστεύει σε μια δημοκρατία που θα περιλαμβάνει όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Είναι επίσης δημοφιλής μεταξύ ορισμένων ισλαμιστικών οργανώσεων», είπε η πηγή αυτή.

Αντιδράσεις αλλά και συγχαρητήρια

Πάντως, η Διεθνής κοινότητα παρακολουθεί προβληματισμένη τις εξελίξεις.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως είναι βαθιά ανήσυχος για την εξέλιξη της κατάστασης στη μεγαλύτερη από τις αραβικές χώρες, στην οποία οι ΗΠΑ προσφέρουν σημαντική στρατιωτική βοήθεια.

Έντονη ήταν και η αντίδραση της Γερμανίας. Ο υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, έκανε λόγο για μια σοβαρή αποτυχία για τη δημοκρατία στην Αίγυπτο και όπως είπε: «Επείγει για την Ευρώπη να επανέλθει όσο το δυνατόν γρηγορότερα στη συνταγματική τάξη».
«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, την ανατροπή του Αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από το στρατό, την οποία χαρακτήρισε στρατιωτικό πραξικόπημα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν ζήτησε να επανέλθει στην εξουσία το συντομότερο δυνατόν μια πολιτική κυβέρνηση, αντανακλώντας τις προσδοκίες του λαού. Πρόσθεσε πως μια πολιτική λύση θα πρέπει να ενώνει το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων.

Η Κίνα δήλωσε πως σέβεται την επιλογή του αιγυπτιακού λαού και κάλεσε επίσης σε διάλογο και συμφιλίωση.

Η Ρωσία κάλεσε από την πλευρά της όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Αιγύπτου να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να τοποθετηθούν εντός του δημοκρατικού πλαισίου, χωρίς βία και με σεβασμό των συμφερόντων όλων των στρωμάτων και όλων των θρησκευμάτων της αιγυπτιακής κοινωνίας, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών.

Την ίδια ώρα, ο νέος πρόεδρος της Αιγύπτου, έλαβε συγχαρητήρια από τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος στο μήνυμά του, εμφανίζεται επαινετικός για το ρόλο του στρατού στην προσπάθεια αποφυγής της αιματοχυσίας.

Ακόμη και το Κατάρ, η μόνη χώρα του Κόλπου που στήριζε την Αδελφότητα, άλλαξε πορεία πλεύσης και καλωσόρισε το νέο πρόεδρο της Αιγύπτου, προφανώς για να σώσει το διπλωματικό της προφίλ.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης