Πρόγραμμα αντασφάλισης 20 δισ. δολαρίων για να ανοίξει η διέλευση των τάνκερ από τα Στενά του Ορμούζ ανακοίνωσε ο Τραμπ

Πρόγραμμα αντασφάλισης 20 δισ. δολαρίων για να ανοίξει η διέλευση των τάνκερ από τα Στενά του Ορμούζ ανακοίνωσε ο Τραμπ

Η άνοδος των τιμών πετρελαίου και η παράλυση της ναυσιπλοΐας στον Περσικό Κόλπο ώθησαν την κυβέρνηση Τραμπ να ανακοινώσει πρόγραμμα αντασφάλισης 20 δισ. δολαρίων για δεξαμενόπλοια που διασχίζουν τα Στενά του Ορμούζ

Πρόγραμμα αντασφάλισης 20 δισ. δολαρίων για να ανοίξει η διέλευση των τάνκερ από τα Στενά του Ορμούζ ανακοίνωσε ο Τραμπ
Η κυβέρνηση του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Παρασκευή πρόγραμμα αντασφάλισης ύψους 20 δισ. δολαρίων για τάνκερ και άλλα εμπορικά πλοία, σε μια προσπάθεια να επανεκκινήσει η θαλάσσια κυκλοφορία μέσω των Στενών του Ορμούζ.

Η απόφαση έρχεται σε μια στιγμή έντονης αναταραχής στις αγορές ενέργειας, καθώς οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου εκτινάχθηκαν περισσότερο από 12% την Παρασκευή, ξεπερνώντας τα 90 δολάρια το βαρέλι. Η άνοδος συνδέεται άμεσα με το γεγονός ότι η κίνηση δεξαμενόπλοιων στον Περσικό Κόλπο έχει ουσιαστικά παγώσει λόγω του πολέμου με το Ιράν.

Ορισμένες χώρες του Κόλπου έχουν ήδη αρχίσει να περιορίζουν την παραγωγή πετρελαίου, καθώς αδυνατούν να εξάγουν το αργό τους μέσω των Στενών του Ορμούζ, ενός από τα σημαντικότερα ενεργειακά περάσματα του πλανήτη.

Στο πλαίσιο του νέου σχεδίου, η U.S. International Development Finance Corporation θα καλύπτει ζημιές έως 20 δισ. δολάρια σε κυλιόμενη βάση, προσφέροντας ουσιαστικά ασφάλεια σε πλοιοκτήτες και ναυτιλιακές εταιρείες ώστε να συνεχίσουν τις μεταφορές τους στην περιοχή υψηλού κινδύνου.

Η υπηρεσία ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται στενά με το yπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και την Κεντρική Διοίκηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων (U.S. Central Command) για την υλοποίηση του προγράμματος.

«Είμαστε βέβαιοι ότι το σχέδιο αντασφάλισης θα επιτρέψει στο πετρέλαιο, τη βενζίνη, το LNG, τα καύσιμα αεροσκαφών και τα λιπάσματα να περάσουν ξανά από τα Στενά του Ορμούζ και να διοχετευθούν στις διεθνείς αγορές», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της DFC, Μπεν Μπλακ.

newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Best of Network

Δείτε Επίσης