Εσθονία: Σούπερ μάρκετ «χτίστηκε» γύρω από έναν παγετωνικό βράχο 10.000 ετών

Εσθονία: Σούπερ μάρκετ «χτίστηκε» γύρω από έναν παγετωνικό βράχο 10.000 ετών

Ο βράχος ανακαλύφθηκε το 2014, όταν έμπαιναν τα θεμέλια του καταστήματος - Αρχικά, οι εργάτες σχεδίαζαν να τον ανατινάξουν, ωστόσο τον έσωσαν οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας

Εσθονία: Σούπερ μάρκετ «χτίστηκε» γύρω από έναν παγετωνικό βράχο 10.000 ετών
Μπορεί ένα εμπορικό κέντρο να προσελκύει επισκέπτες για κάτι διαφορετικό από τα προϊόντα και τις προσφορές του; Αν ονομάζεται Viismi και βρίσκεται στην πόλη Χάαμπνεεμε της Εσθονίας, τότε η απάντηση είναι ναι. Και ο λόγος που «τραβάει» το ενδιαφέρον του κόσμου είναι... ένας γιγαντιαίος βράχος, που δεσπόζει στο κέντρο του καταστήματος.

Πρόκειται για έναν ογκόλιθο με περίμετρο 22 μέτρων και ύψος περίπου 6 μέτρων – υπολογίζοντας και το τμήμα που βρίσκεται θαμμένο στο έδαφος. Αν και η παρουσία ενός τέτοιου γεωλογικού σχηματισμού μέσα σε έναν χώρο λιανικής μοιάζει ασυνήθιστη, για τους κατοίκους του Χάαμπνεεμε αποτελεί πλέον αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς τους.

Εσθονία: Σούπερ μάρκετ «χτίστηκε» γύρω από έναν παγετωνικό βράχο 10.000 ετών


Ο βράχος βρισκόταν στο σημείο πολύ πριν από τα σχέδια ανέγερσης του εμπορικού κέντρου – εδώ και περίπου 10.000 χρόνια. Ωστόσο, αποκαλύφθηκε μόλις τον Σεπτέμβριο του 2014, κατά τη διάρκεια των εκσκαφών για τη θεμελίωση του κτιρίου. Αρχικά, οι εργάτες σχεδίαζαν να τον ανατινάξουν, ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα η κατασκευή. Η τοπική κοινωνία, όμως, αντέδρασε έντονα, ενώ στη συνέχεια διαπιστώθηκε από γεωλόγους ότι επρόκειτο για «παγετωνικό ογκόλιθο», ο οποίος πληρούσε τις προϋποθέσεις για καθεστώς προστασίας.

Εσθονία: Σούπερ μάρκετ «χτίστηκε» γύρω από έναν παγετωνικό βράχο 10.000 ετών


Οι παγετωνικοί βράχοι είναι πετρώματα που αποσπάστηκαν από παγετώνες, μεταφέρθηκαν σε μεγάλες αποστάσεις με την κίνηση των πάγων και εγκαταλείφθηκαν, όταν αυτοί έλιωσαν. Συχνά διαφέρουν ως προς τη σύστασή τους από τα τοπικά πετρώματα, προσφέροντας πολύτιμα στοιχεία για τη γεωλογική ιστορία και τις παγετωνικές περιόδους.

Κλείσιμο
Εσθονία: Σούπερ μάρκετ «χτίστηκε» γύρω από έναν παγετωνικό βράχο 10.000 ετών


Η Εσθονία φιλοξενεί χιλιάδες τέτοιους ογκόλιθους, ωστόσο ο συγκεκριμένος, που βρίσκεται στο κέντρο του Viimsi Shopping Center, εκτιμάται ότι τοποθετήθηκε εκεί πριν από τουλάχιστον 10.000 χρόνια, στο τέλος της τελευταίας εποχής των παγετώνων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Best of Network

Δείτε Επίσης