Σκηνές απόλυτου τρόμου εκτυλίχθηκαν σήμερα το απόγευμα
στο αεροδρόμιο Southend του Έσσεξ, όταν ένα μικρό ιδιωτικό αεροπλάνο συνετρίβη και τυλίχθηκε στις φλόγες, λίγα μόλις δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή του. Η συντριβή σημειώθηκε σοκαριστικά κοντά στο γειτονικό γήπεδο γκολφ Rochford Hundred Golf Club, με αυτόπτες μάρτυρες να τρέχουν απεγνωσμένα προς το σημείο της έκρηξης.
Συγκλονιστικά πλάνα δείχνουν ομάδα γκολφέρ να διασχίζουν το γήπεδο, ενώ τεράστια σύννεφα καπνού καλύπτουν τον ουρανό. Με κομμένη την ανάσα και εμφανή τον πανικό τους, οι άνδρες προσπαθούν να εντοπίσουν αν κάποιος βρισκόταν κοντά στο σημείο της συντριβής και κινδυνεύει.
«Γαμώτο, ποιος είναι εκεί;» ακούγεται να φωνάζει ένας από αυτούς, ενώ προειδοποιεί τους υπόλοιπους:
«Προσέξτε για έκρηξη, παιδιά!».
Το αεροσκάφος τύπου Beech B200, μήκους περίπου 12 μέτρων, είχε απογειωθεί με προορισμό την Ολλανδία και συγκεκριμένα την πόλη Lelystad, ανατολικά του Άμστερνταμ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από το Flightradar, η πτήση είχε ήδη καθυστέρηση 10 λεπτών και το αεροπλάνο πρόλαβε να φτάσει σε ύψος μόλις 175 ποδιών πριν «βουτήξει» απότομα προς το έδαφος, λίγα μέτρα από τον διάδρομο απογείωσης.
Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν σοκαριστικές εικόνες. Ο Τζον Τζόνσον, που βρισκόταν στο αεροδρόμιο με την οικογένειά του, δήλωσε:
«Όλοι χαιρετήσαμε τους πιλότους και μας ανταπέδωσαν το χαιρετισμό. Λίγα δευτερόλεπτα μετά την απογείωση, το αεροπλάνο άρχισε να παίρνει απότομη κλίση αριστερά, σχεδόν αναποδογύρισε και καρφώθηκε με το ρύγχος στο έδαφος. Στη συνέχεια έγινε μια τεράστια πύρινη σφαίρα. Τα παιδιά τα είδαν όλα – όλοι είμαστε σε σοκ».
Ο Μπεν Γκάπι, 34 ετών, που πήγε την 15 μηνών κόρη του για να παρακολουθήσουν τα αεροπλάνα, περιέγραψε τη στιγμή της σύγκρουσης:
«Ήμουν στο κινητό μου και όταν σήκωσα το βλέμμα μου, το αεροπλάνο είχε ήδη σηκωθεί λίγο και πήγαινε αριστερά πολύ απότομα. Μέσα σε δευτερόλεπτα, έκανε σχεδόν τούμπα και έπεσε με δύναμη στο έδαφος – έγινε μια τεράστια έκρηξη, φωτιά και καπνός παντού. Ευτυχώς η κόρη μου κοιτούσε αλλού».
Η Αστυνομία του Έσσεξ, η πυροσβεστική και ασθενοφόρα έσπευσαν στο σημείο, ενώ στήθηκε ειδική τηλεφωνική γραμμή για πληροφορίες και ερωτήσεις από πολίτες. Η περιοχή γύρω από το σημείο έχει αποκλειστεί, ενώ το γκολφ κλαμπ εκκενώθηκε ως προληπτικό μέτρο. Μάλιστα, αρκετές πτήσεις της EasyJet από το αεροδρόμιο Southend ακυρώθηκαν, ενώ οι κάτοικοι καλούνται να αποφύγουν την περιοχή.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το αεροσκάφος –που ήταν ηλικίας 31 ετών και μπορούσε να μεταφέρει έως 12 επιβάτες– φαίνεται πως είχε επιβάτες και πλήρωμα, χωρίς να έχει διευκρινιστεί ο ακριβής αριθμός. Οι αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει ακόμη αν υπάρχουν θύματα ή τραυματίες.