Κιάρα Παβάν: Πώς η καλύτερη σεφ της Ιταλίας φτιάχνει ένα νησάκι στη Βενετία

Κιάρα Παβάν: Πώς η καλύτερη σεφ της Ιταλίας φτιάχνει ένα νησάκι στη Βενετία

Η βραβευμένη ως καλύτερη σεφ στην Ιταλία μιλάει στο «Πρώτο Θέμα» για το πώς μεταμόρφωσε ένα νησάκι της Βενετίας σε επίγειο παράδεισο και για τη συνεργασία της με το ημερολόγιο Lavazza 2025 ως ambassador chef

Κιάρα Παβάν: Πώς η καλύτερη σεφ της Ιταλίας φτιάχνει ένα νησάκι στη Βενετία
Την έχουν αναδείξει καλύτερη σεφ στην Ιταλία, έχουν θαυμάσει τη φιλοσοφία της και το πρωτοποριακό της πνεύμα, έχουν αφιερώσει σε αυτήν αμέτρητες σελίδες: για την Ιταλίδα, όμως, σεφ Κιάρα Παβάν αυτό που μετράει δεν είναι μόνο το αστέρι μισελέν που έχει κερδίσει επάξια, ούτε η μεγάλη φήμη αλλά και ο μικρός προσωπικός παράδεισος που έχει φτιάξει για τον οποίο είναι περήφανη.

Για την ακρίβεια η Κιάρα Παβάν, έχει καταφέρει να μεταμορφώσει ένα μικρό νησάκι, λίγο έξω από την πολύβουη Βενετία, το Mazzorbo, σε ένα υποδειγματικό μέρος με ένα απόλυτα ενταγμένο στο περιβάλλον εστιατόριο και έναν μοναδικό αμπελώνα.

Κιάρα Παβάν: Πώς η καλύτερη σεφ της Ιταλίας φτιάχνει ένα νησάκι στη Βενετία


Ακόμα και οι συνεργασίες της είναι προσεκτικά επιλεγμένες, όπως με τη Lavazza ως chef Ambassador στα πλαίσια της φετινής ιδέας του ημερολογίου Lavazza 2025- και της ιδέας της ανάμειξης (blending) που διαπερνά τις κεντρικές αρχές του. Η διακεκριμένη σεφ μιλάει στο «Πρώτο θέμα» γι αυτή τη συνεργασία αλλά και για το οικολογικό της όραμα που είναι ξεκινώντας από αυτό το νησάκι της Βενετίας να αλλάξει τον κόσμο (οι ντόπιοι πάντως λένε ότι αρκεί να αλλάξει ο δικός σου κόσμος αν δοκιμάσεις τα ραβιόλι με καβούρι, κουκουνάρι και με ντόπια βότανα) αλλά και για τη συνεργασία της με τη Lavazza.

Κιάρα Παβάν: Πώς η καλύτερη σεφ της Ιταλίας φτιάχνει ένα νησάκι στη Βενετία


Κιάρα Παβάν: Πώς η καλύτερη σεφ της Ιταλίας φτιάχνει ένα νησάκι στη Βενετία


Κλείσιμο
Καθώς τη βρίσκουμε σε αυτόν τον επίγειο παράδεισο που λέγεται Mazzorbo, όπου βρίσκεται το εστιατόριο της Venissa, ένα μέρος απαράμιλλης ομορφιάς που συνδυάζει την νέα οικολογική ηθική με την ιταλική ομορφιά και φινέτσα, της ζητάμε να περιγράψει μια δική της συνηθισμένη μέρα στον παράδεισο. «Η μέρα μου ξεκινάει με έναν καφέ και λίγη γιόγκα πριν περπατήσω προς το εστιατόριο μέσα από τα πολύχρωμα σπίτια του Μπουράνο και το καταπράσινο πάρκο του Mazzorbo. Στη συνέχεια μαζεύω βότανα, λουλούδια και λαχανικά από τον κήπο. Μαζί με την ομάδα μου μαγειρεύω και προετοιμάζω το μεσημεριανό και το βραδινό γεύμα για τους επισκέπτες μας. Μερικές φορές παίρνω το σκάφος και πηγαίνω κάπου στη λιμνοθάλασσα» μας απαντά.

Κιάρα Παβάν: Πώς η καλύτερη σεφ της Ιταλίας φτιάχνει ένα νησάκι στη Βενετία


Επειδή, όμως, είναι ένας άνθρωπος που αγαπάει πολύ τον καφέ, τον οποίο έχει εντάξει δυναμικά στη γαστρονομική της οπτική και φιλοσοφία, αναρωτιέμαι πως η οπτική της για ένα πιο ηθικό και βιώσιμο μέλλον συνδέεται με το όραμα της Lavazza το οποίο διαποτίζει τα ημερολόγια της γνωστής εταιρείας. «Λατρεύω τον καφέ και έχω μια πολύ στενή σχέση μαζί του. Η έννοια της ανάμειξης είναι πολύ σημαντική στη δουλειά μου, επειδή πιστεύω ακράδαντα ότι η καινοτομία βασίζεται στην επιρροή διαφορετικών τομέων και διαφορετικών πολιτισμών. Πρέπει να εξετάζουμε τον καφέ πρώτα ως ένα γεωργικό προϊόν από διαφορετικούς πολιτισμούς και να τον αντιμετωπίζουμε ηθικά: επιλέγοντας ηθικούς παραγωγούς και βιώσιμα έργα. Είναι η ίδια στάση που είχα πάντα στη μαγειρική μου τέχνη», καταλήγει.

Κιάρα Παβάν: Πώς η καλύτερη σεφ της Ιταλίας φτιάχνει ένα νησάκι στη Βενετία


Αλλά δεν είναι μόνο η μαγειρική της τέχνη που κάνει την Κιάρα Παβάν να ξεχωρίζει, η θητεία της δίπλα σε κορυφαίους μαστερς στη Γαλλία ή το πέρασμά της από το περίοπτο διάστερο Da Caino στην Τοσκάνη: είναι και οι σπουδές της στη φιλοσοφία. Σε ποιο βαθμό, άραγε η φιλοσοφία επηρέασε την προσωπική της εξέλιξη στη γαστρονομία; «Πραγματικά δεν ξέρω» μας απαντά. «Ίσως είναι θέμα "forma mentis". Η προσέγγισή μου στο φαγητό και στη δουλειά μου είναι πάντα φιλοσοφική, ηθική και δεοντολογική. Θέτω στον εαυτό μου πολλές ερωτήσεις σχετικά με το αν πρέπει να χρησιμοποιήσω ορισμένα υλικά ή όχι, αν πρέπει να μαγειρέψω κάτι ή όχι», υποστηρίζει.

Κιάρα Παβάν: Πώς η καλύτερη σεφ της Ιταλίας φτιάχνει ένα νησάκι στη Βενετία


Όσο για το πρωτοποριακό της μενού, που έκανε δημοφιλή στην Ιταλία συγκεκριμένα πιάτα όπως τα λαχταριστά θαλάσσια σαλιγκάρια rapan venosa και άλλα σπάνια είδη, τι ρωτάμε ποια ήταν η οπτική πίσω από αυτό το ανατρεπτικό πλάνο. «Εδώ και έναν χρόνο έχουμε επικεντρώσει το μενού μας στα λαχανικά και στα επεκτατικά είδη της λιμνοθάλασσας και της Αδριατικής», μας απαντά εξηγώντας μας πως αποφάσισαν στο διακεκριμένο εστιατόριο της να μειώσουν την ποσότητα των ζωικών πρωτεϊνών και να επικεντρωθούν σε είδη «που δεν είναι ενδημικά αλλά εξακολουθούν να είναι πολύ παρόντα στις θάλασσές μας. Προτείνουμε μπλε καβούρι (εισάγεται από τις ακτές των ΗΠΑ στο έρμα των πλοίων), τα Rapana Venosa, μπλε ψάρια. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούμε να βρούμε μια αγορά για αυτά τα είδη και ταυτόχρονα να αφήσουμε στην ησυχία τους κάποια ζώα που πλέον κινδυνεύουν περισσότερο», καταλήγει για να μας εξηγήσει το σχέδιο προστασίας αυτών των σπάνιων ειδών.

Κιάρα Παβάν: Πώς η καλύτερη σεφ της Ιταλίας φτιάχνει ένα νησάκι στη Βενετία


Για όλους αυτούς τους λόγους αποφάσισαν να χρήσουν την Κιάρα Παβάν πρέσβειρα του περιβάλλοντος και μια από τους σεφ που λαμβάνουν σοβαρά υπόψη την έννοια της βιωσιμότητας. Η ίδια μας σχολιάζει σχετικά ότι κάθε σεφ θα μπορούσε να έχει αυτό τον τίτλο, αν το θέλει πραγματικά και αν το επιδιώξει-αρκεί να το πιστεύει. «Τα συστήματα τροφίμων ευθύνονται για ένα μεγάλο ποσοστό των εκπομπών αερίων και της απώλειας βιοποικιλότητας». υποστηρίζει σχετικά. «Οι σεφ σήμερα έχουν μεγάλη προβολή και μπορούν να επηρεάσουν μέσω της δουλειάς τους αλλά και μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Μπορούμε να δείξουμε πώς να μαγειρεύουμε με πιο βιώσιμο τρόπο και μπορούμε να προτείνουμε μενού και υλικά με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα. Είμαστε υπεύθυνοι για όλα αυτά. Μπορούμε να γίνουμε πρεσβευτές για μια αλλαγή στις γαστρονομικές και διατροφικές επιλογές πολλών ανθρώπων».


Ειδήσεις σήμερα:

«Επειδή είσαι κομμουνιστής κάνεις ό,τι θέλεις;» - Τι απαντά ο Γεωργιάδης για το επεισόδιο στο Γεννηματάς, δείτε βίντεο

Φουντώνουν οι φήμες για κρίση στον γάμο των Ομπάμα - Γιατί «χρεώνουν» στον Μπαράκ σχέση με την Τζένιφερ Άνιστον

Έζησα με τη μητριά μου 7 χρόνια κακοποίησης, είπε η Μάρθα Φριντζήλα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης