Ευρωεκλογές 2024: Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές απειλούν να τορπιλίσουν μια δεύτερη θητεία της φον ντερ Λάιεν

Ευρωεκλογές 2024: Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές απειλούν να τορπιλίσουν μια δεύτερη θητεία της φον ντερ Λάιεν

Δεν έχουν κοπάσει οι αντιδράσεις μετά τις δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν, που δεν απέκλεισε συνεργασία με την ακροδεξιά – Ο Σολτς, ο ρόλος Μακρόν και τα σενάρια

scholz_vonderleyen
Προειδοποίηση προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απευθύνουν οι Σοσιαλιστές που διαμηνύουν στην πρόεδρο της Κομισιόν ότι δεν θα υποστηρίξουν μια δεύτερη θητεία της, αν συνεχίσει να υπονοεί ότι είναι ανοιχτή σε συνεργασία με ακροδεξιούς ευρωβουλευτές, που συντάσσονται με την Τζόρτζια Μελόνι.

Η προειδοποίηση είναι ξεκάθαρη και από τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες που δηλώνουν έτοιμοι να τορπιλίσουν τη δεύτερη θητεία της στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε μία περίοδο που ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουελ Μακρόν επισκέπτεται τη Γερμανία, επιδιώκοντας να υπάρξει συμφωνία μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού για το πολιτικό τοπίο της Ευρώπης μετά τις ευρωεκλογές.

Ορισμένοι θεωρούν ότι υπάρχει πιθανός αντικαταστάτης της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που δεν είναι άλλος από τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, ένα πρόσωπο που αναμένεται ότι θα βρει θετική ανταπόκριση και από το Παρίσι.

«Δεν θα συνεργαστούμε με την ακροδεξιά»

Τις τελευταίες ημέρες, υψηλόβαθμοι Σοσιαλιστές, όπως ο Σολτς αλλά και η επικεφαλής υποψήφια του SPD στις ευρωεκλογές Καταρίνα Μπάρλεϊ απείλησαν ότι εάν η φον ντερ Λαϊεν δεχθεί την υποστήριξη της σκληρής δεξιάς για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στην επόμενη σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου, θα αποσύρουν τη δική τους στήριξη.

Κλείσιμο
«Δεν θα συνεργαστούμε με την ακροδεξιά» δήλωσε χαρακτηριστικά η Μπάρλεϊ, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα υπάρξει σε κανένα επίπεδο συνεργασία ή συνασπισμός με την ακροδεξιά και τα ριζοσπαστικά κόμματα.

Οι ενδείξεις φον ντερ Λάιεν και η απάντηση των Σοσιαλιστών

Οι Σοσιαλιστές εκφράζουν την ανησυχία τους για τη στάση της φον τερ Λάιεν απέναντι στο κόμμα της Τζόρζια Μελόνι που ανήκει στη δεξιά ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η φον ντερ Λάιεν, προερχόμενη από το ΕΛΚ, είχε δηλώσει ότι εάν δεν καταφέρει να εξασφαλίσει πλειοψηφία με τη στήριξη των κεντροαριστερών και φιλελεύθερων βουλευτών μετά τις ευρωεκλογές θα μπορούσε να συεργαστεί με το ECR.

«Όταν σχηματιστεί η επόμενη Κομισιόν, δεν πρέπει να βασίζεται σε μία πλειοψηφία που χρειάζεται και την υποστήριξη της ακροδεξιάς. Ο μόνος τρόπος για να συγκροτηθεί προεδρία της Κομισιόν θα είναι να στηριχθεί στα παραδοσιακά κόμματα» προειδοποίησε ο Σολτς.

Από την πλευρά του, ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών Νικολά Σμιτ δήλωσε σε συνέντευξή του ότι «η φον ντερ Λάιεν θέλει να πιστέψουμε ότι υπάρχουν καλοί ακροδεξιοί και κακοί». Μάλιστα, ανέφερε ότι η Μελόνι, που είναι «πολιτικά εξαιρετικά δεξιά» και το όραμά της «σίγουρα δεν είναι μια ισχυρή και ολοκληρωμένη Ευρώπη», ενδεχομένως για την φον ντερ Λάιεν είναι «μάλλον συντηρητική».

Το σενάριο του Ντράγκι

Πολλοί διερωτώνται αν ο Σολτς και οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες θα έβαζαν όντως εμπόδιο σε μια δεύτερη θητεία της Κομισιόν, που είναι Γερμανίδα και ποιον μπορεί να έχουν στο μυαλό τους.

Πιθανός διεκδικητής της θέσης θα μπορούσε να είναι ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, που την περασμένη εβδομάδα έλαβε την υποστήριξη του Γάλλου ευρωβουλευτή της «Αναγέννησης» Πασκάλ Κανφίν και πολύ στενού συμμάχου του Εμανουέλ Μακρόν.

Φήμες θέλουν τον Μακρόν να κινείται παρασκηνιακά προκειμένου να τοποθετήσει τον Ντράγκι επικεφαλής της Επιτροπης. Πλέον ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός φαίνεται να έχει συμμάχους στο Βερολίνο, με βουλευτές των Σοσιαλδημοκρατών να εκφράζονται θετικά για ένα τέτοιο σενάριο.

Η δυσαρέσκεια της Γαλλίας και της Γερμανίας για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν φαίνεται ότι δεν αποκλείεται η αλλαγή των συσχετισμών, καθώς η ίδια θα χρειαστεί τη στήριξη ηγετών όπως ο Σολτς ή ο Μακρόν για να επανεκλεγεί.

Πώς διαμορφώνονται οι αριθμοί

Η αριθμητική είναι πολύ σαφής. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα χρειαστεί 361 ψήφους σε μια διαδικασία έγκρισης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το ΕΛΚ αναμένεται ότι θα καταλάβει 176 έδρες.

Οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες αναμένεται ότι θα κερδίσουν 144 και η προοπτική της φον ντερ Λάιεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα, αν δεν τη στηρίξουν, όπως άλλωστε έγινε το 2019, όταν οι ηγέτες απέφυγαν να στηρίξουν τον επίσημο υποψήφιο του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ.




Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης προς Βόρεια Μακεδονία: Για να έρθει κανείς πιο κοντά στην Ευρώπη πρέπει να σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο

Ο Πιρς Μόργκαν τα βάζει με το Ισραήλ - «Το είχα υπερασπιστεί, αλλά αυτά που βλέπω στη Ράφα είναι φρικτά»


«Τι θα πούμε "αυτοκτονήστε, δεν τρέχει τίποτα";» - Η πρώτη δήλωση του Μητροπολίτη για την άρνηση να διαβαστεί το Ευαγγέλιο στην κηδεία της 17χρονης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης