Ο πρώην πρόεδρος της Τράπεζας της Κίνας,
Λιου Λιάνγκ, συνελήφθη με υποψίες για δωροδοκία και χορήγηση παράνομων δανείων.
Ο Λιου, που ήταν πρόεδρος της κρατικής τράπεζας από το 2019 έως το 2023, είχε παραιτηθεί τον περασμένο Μάρτιο. Λίγες εβδομάδες αργότερα οι αρχές ανακοίνωσαν ότι αντιμετώπιζε κατηγορίες για διαφθορά.
Ο 62χρονος τραπεζίτης είναι
ένας από τους πιο υψηλόβαθμους που μπήκαν στο στόχαστρο της έρευνας του προέδρου Σι Τζινπίνγκ για την καταπολέμηση της
διαφθοράς στον χρηματοπιστωτικό τομέα της
Κίνας, ο οποίος έχει ύψος 60 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Αρκετά υψηλόβαθμα οικονομικά στελέχη κρατικών τραπεζών έχουν ήδη τιμωρηθεί με πρόστιμα ή έχουν φυλακιστεί, ενώ άλλα τελούν υπό έρευνα. Ένα από αυτά, ο πρώην πρόεδρος της China Life Insurance Wang Bin καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη χωρίς αναστολή για δωροδοκία.
Η σύλληψη του Λιου
έρχεται μόλις μία εβδομάδα μετά την αποπομπή του από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας, έπειτα από κατηγορίες για παραπτώματα, τις οποίες διατύπωσε η κορυφαία αρχή καταπολέμησης της δωροδοκίας της χώρας, η Κεντρική Επιτροπή Πειθαρχικής Επιθεώρησης της Κίνας.
Η ρυθμιστική αρχή κατηγόρησε τον Λιου για σειρά παράνομων δραστηριοτήτων που οδήγησαν σε σημαντικούς οικονομικούς κινδύνους. Μεταξύ τους, η παράνομη χορήγηση δανείων, η εισαγωγή απαγορευμένων εκδόσεων στη χώρα και χρήση της θέσης του στην τράπεζα για να δέχεται δωροδοκίες και άλλα προνόμια, όπως προσκλήσεις σε ιδιωτικά κλαμπ και χιονοδρομικά κέντρα.
Ειδήσεις σήμερα:
Οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δούκα - Η δικηγόρος, κόρη πρώην δημάρχου Αθηναίων που βγήκε πρώτη σε σταυρούς
Η κόρη του Αχιλλέα Μπέου, Eve, μιλά στην Τζεφ Μοντάνα για τον πατέρα της: Μπορεί να μιλάει με γκέι αλλά είναι ομοφοβικός
Βίντεο: Το protothema.gr στο μεγαλύτερο στρατόπεδο αρμάτων περιμετρικά της Γάζας