Οκλαχόμα: 44χρονος εκτελέστηκε για τον βιασμό και τη δολοφονία μπαλαρίνας το 1996 - Δήλωνε αθώος, δεν ζήτησε χάρη

Οκλαχόμα: 44χρονος εκτελέστηκε για τον βιασμό και τη δολοφονία μπαλαρίνας το 1996 - Δήλωνε αθώος, δεν ζήτησε χάρη

Ο Άντονι Σάντσεζ εξέτιε ποινή για διάρρηξη όταν το DNA του εντοπίστηκε στη σκηνή του εγκλήματος της άτυχης 21χρονης κοπέλας

Antoni_Killer
Η Οκλαχόμα εκτέλεσε την Πέμπτη έναν κρατούμενο για τη δολοφονία μιας φοιτήτριας χορού του Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα το 1996, σε μια υπόθεση που παρέμενε ανεξιχνίαστη για χρόνια μέχρι που το DNA από τη σκηνή του εγκλήματος «έδειξε» έναν άνδρα που εξέτιε ποινή φυλάκισης για διάρρηξη.

Ο 44χρονος Άντονι Σάντσεζ, κηρύχθηκε νεκρός στις 10:19 π.μ. όταν του χορηγήθηκε θανατηφόρος ένεση τριών φαρμάκων στο κρατικό σωφρονιστικό ίδρυμα της Οκλαχόμα στο Μακάλιστερ.

Παρόλο που υποστήριξε ότι δεν είχε καμία σχέση με τη δολοφονία της 21χρονης Τζούλι Μπάσκεν, ο ίδιος δεν μπήκε στη διαδικασία να υποβάλει αίτηση χάριτος.

Anthony Sanchez Executed For 1996 Rape, Murder Of Juli Busken


Δήλωνε αθώος μέχρι την τελευταία στιγμή

«Είμαι αθώος», είπε ο Σάντσεζ καθώς τον έδεναν σε ένα φορείο μέσα στον θάλαμο θανάτου. «Δεν σκότωσα κανέναν».

Ο Σάντσεζ επέκρινε τους πρώην δικηγόρους του και ευχαρίστησε τους υποστηρικτές του, συμπεριλαμβανομένου του πνευματικού του συμβούλου που βρισκόταν μαζί του στον θάλαμο και της ομάδας κατά της θανατικής ποινής Death Penalty Action.

Κλείσιμο
Τα θανατηφόρα φάρμακα άρχισαν να χορηγούνται από τις 10:08 π.μ.. Η διαδικασία ξεκίνησε με το ηρεμιστικό μιδαζολάμη.

Κάποια στιγμή, ένα μέλος που ανήκε στην ομάδα της εκτέλεσης μπήκε στον θάλαμο και επανασύνδεσε το μόνιτορ οξυγόνου που, σύμφωνα με τους υπαλλήλους των φυλακών, δεν λειτουργούσε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Oklahoma set to execute death row inmate Anthony Sanchez on Thursday


Απερίφθη το αίτημα αναστολής της εκτέλεσης
Λίγο πριν θανατωθεί, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε αίτημα αναστολής της εκτέλεσης που είχε υποβάλει ο νέος του δικηγόρος Έρικ Άλεν.

Ο Άλεν είχε πει ότι χρειαζόταν περισσότερο χρόνο για να εξετάσει τα στοιχεία της υπόθεσης. Ο Σάντσεζ καταδικάστηκε για τον βιασμό και τη δολοφονία της 21χρονης Τζούλι Μπάσκεν, μιας γυναίκας από το Μπέντον του Αρκάνσας, η οποία είχε μόλις ολοκληρώσει το τελευταίο της εξάμηνο στο πανεπιστήμιο όταν την απήγαγαν στις 20 Δεκεμβρίου 1996 από το πάρκινγκ του συγκροτήματος διαμερισμάτων της στο Norman.


Το θύμα είχε δεθεί, βιαστεί και πυροβοληθεί στο κεφάλι

Το πτώμα της βρέθηκε το ίδιο βράδυ κοντά στη λίμνη Stanley Draper. Είχε δεθεί, βιαστεί και πυροβοληθεί στο κεφάλι. Η Μπάσκεν ήταν επαγγελματίας μπαλαρίνα. Χρόνια αργότερα, ο Σάντσεζ εξέτιε ποινή για μια καταδίκη για διάρρηξη, όταν το DNA από το σπέρμα στα ρούχα της Μπάσκεν στον τόπο του εγκλήματος ταυτοποιήθηκε με εκείνον. Καταδικάστηκε σε θάνατο το 2006.

Κανείς από την οικογένεια της άτυχης κοπέλας δεν παρέστη στην εκτέλεση. «Η Τζούλι δολοφονήθηκε πριν από 26 χρόνια, εννέα μήνες και μία ημέρα. Η οικογένεια βρήκε την αλήθεια και την ειρήνη», δήλωσε ο εισαγγελέας.

Υποστήριζε την αθωότητά του - Είναι ψεύτικο DNA

Ο Σάντσεζ υποστηρίζει εδώ και καιρό την αθωότητά του και το έκανε ξανά σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Associated Press νωρίτερα φέτος από την πτέρυγα των θανατοποινιτών. «Αυτό είναι κατασκευασμένο DNA. Αυτό είναι ψεύτικο DNA. Αυτό δεν είναι το δικό μου DNA. Το λέω αυτό από την πρώτη μέρα», είχε πει.


Για τον λόγο που δεν ζήτησε απονομή χάριτος είπε: «Έχω καθίσει στο κελί μου και έχω παρακολουθήσει τον έναν κρατούμενο μετά τον άλλο να ζητάει χάρη και να μην την παίρνει. Όπως και να έχει, αυτό δεν πάει καλά για τους κρατούμενους».

Ο εισαγγελέας υποστήριξε ότι τα στοιχεία DNA συνδέουν αναμφισβήτητα τον Σάντσεζ με τη δολοφονία της Μπάσκεν.

Ένα δείγμα DNA του Σάντσεζ «ήταν πανομοιότυπο με τα προφίλ που αναπτύχθηκαν από το σπέρμα στο εσώρουχο και το κορμάκι της κοπέλας», έγραψε ο εισαγγελέας τον περασμένο μήνα σε επιστολή του προς έναν εκπρόσωπο της πολιτείας που είχε ρωτήσει για την καταδίκη του Σάντσεζ.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ήταν αυτός ο βάναυσος βιαστής και δολοφόνος που αξίζει την αυστηρότερη τιμωρία της πολιτείας», ανέφερε ο εισαγγελέας,

Ιδιωτικός ερευνητής που προσλήφθηκε από μια ομάδα κατά της θανατικής ποινής υποστήριξε ότι τα αποδεικτικά στοιχεία DNA μπορεί να έχουν μολυνθεί και ότι ένας άπειρος τεχνικός εργαστηρίου δεν μετέφερε σωστά τα στοιχεία στους ενόρκους.

Ο πρώην εισαγγελέας της κομητείας Κλίβελαντ Τιμ Κούικενταλ, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής εισαγγελέας της κομητείας όταν δικάστηκε ο Σάντσεζ, δήλωσε ότι ενώ τα στοιχεία DNA ήταν τα πιο πειστικά στη δίκη, υπήρχαν και άλλα στοιχεία που συνέδεαν τον Σάντσεζ με τη δολοφονία, συμπεριλαμβανομένων βαλλιστικών στοιχείων και ενός αποτυπώματος παπουτσιού που βρέθηκε στο σημείο του εγκλήματος.

«Ξέρω ότι επειδή πέρασα πολύ χρόνο σε αυτή την υπόθεση, δεν υπάρχει ούτε ένα στοιχείο που να υποδεικνύει κάποιον άλλον εκτός από τον Άντονι Σάντσεζ», δήλωσε ο εισαγγελέας. «Δεν με νοιάζει αν εκατό άνθρωποι ή χίλιοι άνθρωποι ομολογήσουν ότι σκότωσαν την Τζούλι».

Οι ανησυχίες για τις μεθόδους εκτέλεσης
Ο Σάντσεζ είναι ο τρίτος κρατούμενος που θανατώνεται στην Οκλαχόμα φέτος και ο 10ος από τότε που η πολιτεία επανέλαβε την εκτέλεση της θανατικής ποινής το 2021, τερματίζοντας ένα εξαετές μορατόριουμ που προκλήθηκε από ανησυχίες σχετικά με τις μεθόδους εκτέλεσης.

Η πολιτεία διέθετε έναν από τους πιο πολυσύχναστους θανατικούς θαλάμους της χώρας μέχρι που προέκυψαν προβλήματα το 2014 και το 2015.

Ο Ρίτσαρντ Γκλόσιπ βρισκόταν λίγες ώρες πριν από την εκτέλεσή του τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι συνειδητοποίησαν ότι έλαβαν λάθος θανατηφόρο φάρμακο.

Αργότερα έγινε γνωστό ότι το ίδιο λάθος φάρμακο είχε χρησιμοποιηθεί για την εκτέλεση ενός κρατουμένου τον Ιανουάριο του 2015.

Η επόμενη προγραμματισμένη εκτέλεση στην Οκλαχόμα είναι για τις 30 Νοεμβρίου, όπου στον Φίλιπ Χάνκοκ θα χορηγηθεί θανατηφόρος ένεσης για τη δολοφονία δύο ανδρών στην Οκλαχόμα Σίτι το 2001.

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Ερντογάν βάζει «ταφόπλακα» στο κυπριακό με την εμμονή του για αναγνώριση του ψευδοκράτους


Βίντεο: Για ποτό με γνωστή τρανς ο Κασσελάκης - «Είμαστε μαζί του κι εγώ πρώτη απ' όλους»


Ο Κάρολος και η Καμίλα στο Παρίσι: Η δεξίωση και οι στιγμές που ξεχώρισαν - Βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης