Βρετανία: Κίνδυνος κατάρρευσης σχολείων λίγο πριν ανοίξουν λόγω επικίνδυνου... τσιμέντου - Οργή γονιών και εκπαιδευτικών

Βρετανία: Κίνδυνος κατάρρευσης σχολείων λίγο πριν ανοίξουν λόγω επικίνδυνου... τσιμέντου - Οργή γονιών και εκπαιδευτικών

Κυβερνητικά κτίρια, δημόσιες υπηρεσίες όπως και νοσοκομεία μπορούν να καταρρεύσουν ανά πάσα στιγμή, σύμφωνα με ανάλυση του BBC

sholio
Περίπου 800 χιλιάδες μαθητές στη Βρετανία ενδέχεται να μην διαβούν αύριο το κατώφλι του σχολείου τους εξαιτίας ενός επικίνδυνου τσιμέντου με το οποίο έχουν κατασκευαστεί εδώ και χρόνια.

Εκτός από τα 150 σχολεία για τα οποία το υπουργείο Παιδείας έχει δώσει εντολή ότι θα ήταν προτιμότερο να μην ανοίξουν αύριο, ελλοχεύει ο κίνδυνος κατάρρευσης και για άλλα κτίρια στη γηραιά αλβιώνα.

Καθηγητές και μαθητές ενδέχεται να επιστρέψουν εκ νέου σε συνθήκες lockdown κάνοντας τηλεκπαίδευση, όπως την περίοδο της πανδημίας της νόσου Covid, σχολιάζει το BBC.

Κυβερνητικά κτίρια, δημόσιες υπηρεσίες όπως και νοσοκομεία μπορούν να καταρρεύσουν ανά πάσα στιγμή, σύμφωνα με ανάλυση της βρετανικής εφημερίδας.

Κλείσιμο
Οι μαθητές που προετοιμάζονται για τη νέα σχολική περίοδο αντιμετωπίζουν αβεβαιότητα και αναστάτωση για το σκυρόδεμα που καταρρέει στα σχολεία της χώρας. Είναι ένα κτιριακό σκάνδαλο που εκτυλίσσεται εδώ και δεκαετίες, και δεν επηρεάζει μόνο τα σχολικά κτίρια αλλά και δημόσιες υπηρεσίες, όπως και νοσοκομεία.

Το πρόβλημα με το επικίνδυνο τσιμέντο είναι γνωστό εδώ και τρεις δεκαετίες, επισημαίνει το σχετικό δημοσίευμα.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS) έχει ζητήσει το 2019 να διεξαχθεί έρευνα στα νοσοκομεία προκειμένου να διευκρινιστεί εάν υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας. Πράγματι σε δεκάδες νοσοκομεία έχει εντοπιστεί το προβληματικό σκυρόδεμα με την κυβέρνηση να δεσμεύεται ότι θα διευθετήσει το θέμα.

Θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν γραφεία, εμπορικά κέντρα και πολυκατοικίες;

Η Ένωση Τοπικής Αυτοδιοίκησης εκτιμά οι αρχιτέκτονες των δήμων έχουν χρησιμοποιήσει το επικίνδυνο τσιμέντο κυρίως σε σχολεία και γραφεία, αλλά έχει βρεθεί σε ένα ευρύ φάσμα κτιρίων, συμπεριλαμβανομένων εμπορικών κέντρων και κατοικιών.

Γιατί όμως να ανακοινωθεί ο κίνδυνος από την κατάρρευση του τσιμέντου στα σχολεία της χώρας λίγες μέρες πριν την έναρξη της νέας περιόδου;

Οι υπουργοί γνώριζαν εδώ και χρόνια ότι το φθηνό και ελαφρύ οικοδομικό υλικό που ονομάζεται οπλισμένο αεριωμένο σκυρόδεμα σε αυτόκλειστο (Raac) κινδύνευε από δομική αστοχία.

Το υπουργείο Παιδείας είχε εντοπίσει 572 σχολεία μέχρι τον Μάιο του τρέχοντος έτους, τα οποία ενδέχεται να είχαν το (Raac), και ήταν σε εξέλιξη εργασίες για να διασφαλιστεί η λήψη μέτρων για τους μαθητές και το προσωπικό.

Όπως αναφέρει ο βρετανικός Τύπος, περισσότερα από 150 σχολεία στη Βρετανία ενημερώθηκαν ότι θα πρέπει να κλείσουν κάποια κτίριά τους καθώς κρίθηκαν ακατάλληλα για λόγους ασφαλείας.

Οργή από γονείς και εκπαιδευτικούς


Το γεγονός αυτό προκάλεσε όχι μόνο την οργή γονέων και εκπαιδευτικών τις παραμονές της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς αλλά και έναν νέο «πονοκέφαλο» για την κυβέρνηση Σούνακ.

Σε μία προσπάθεια να ηρεμήσει τα οξυμμένα πνεύματα, το υπουργείο Παιδείας διαβεβαίωσε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος καθώς προέχει η ασφάλεια των μαθητών.

Επιπλέον, έχει δεσμευτεί να χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση των προβληματικών κτιρίων. Ωστόσο, δεν είναι σαφές πόσο καιρό θα διαρκέσουν οι εργασίες αυτές και πόσο θα κοστίσουν. Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε έντονες επικρίσεις κατά της κυβέρνησης, η οποία έχει κατηγορηθεί για έλλειψη εποπτείας και συντήρησης των σχολικών κτιρίων.

Το βρετανικό εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο ακόμη βρίσκεται στο στάδιο ανάκαμψης μετά την περίοδο τηλεκπαίδευσης στην διάρκεια της πανδημίας, έχει πληγεί από τις απεργίες των εκπαιδευτικών το 2023, μέσα σε διάστημα έξι μηνών, πέραν την πρόκλησης που συνιστά η έλλειψη χρηματοδότησης σε ένα περιβάλλον με υψηλό πληθωρισμό, όπως καταγγέλλουν τα ίδια τα σχολεία.

Η αίσθηση ότι ζωτικής σημασίας εθνικές υποδομές καταρρέουν προστίθεται στην υπάρχουσα πρόκληση που αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ οδεύοντας σε εθνικές εκλογές τον επόμενο χρόνο και με δεδομένες τις απεργιακές κινητοποιήσεις στον χώρο της εκπαίδευσης, της υγείας και των μεταφορών.

Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας της Βρετανίας, Τζίλιαν Κίγκαν δήλωσε ότι η πλειονότητα των σχολείων που επηρεάζονται θα παραμείνουν ανοιχτά για δια ζώσης διδασκαλία όλων των μαθητών καθώς το επικίνδυνο τσιμέντο έχει εντοπιστεί μόνο σε ένα μικρό τμήμα σχολικών κτιρίων.

Αλλά κάποια σχολεία θα είναι μόνιμα ή προσωρινά κλειστά.

Η είδηση αυτή δημοσιοποιείται λίγες μόλις ημέρες πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς προκαλώντας ερωτήματα για τους λόγους που η κυβέρνηση ανακοίνωσε το κλείσιμο των σχολείων την τελευταία στιγμή.

«Το υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση σπατάλησαν πολύτιμους μήνες αποκρύπτοντας την κρίση ενώ θα έπρεπε να επιδιορθώνουν τα επικίνδυνα σχολικά κτίρια», δήλωσε ο επικεφαλής του συνδικάτου UNISON Μάικ Σορτ.

Τα κτίρια που κρίθηκαν ακατάλληλα είναι κατασκευασμένα από έναν τύπο μπετόν που θεωρείται προβληματικός και χρησιμοποιούνταν ως τα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Τα σχολεία είχαν ενημερωθεί να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο να χρειαστούν εκκενώσεις κάποια στιγμή, όπως μεταδίδει το δίκτυο «Sky News».

Ένα δημοτικό σχολείο στη νοτιοανατολική Αγγλία, του οποίου κατέρρευσε η οροφή το 2018, διαπιστώθηκε αργότερα ότι είχε κατασκευαστεί με το συγκεκριμένο τύπο μπετόν.

Η κατάρρευση της στέγης, συνέβη σε μέρες αργίας με συνέπεια να μην υπάρξουν τραυματισμοί, ωστόσο υπήρξε μεγάλη αναστάτωση σε γονείς, μαθητές και καθηγητές.

Στο τέλος Ιουλίου, το Εθνικό Ελεγκτικό Γραφείο, η ανεξάρτητη αρχή ελέγχου δαπανών της Βρετανίας, δημοσίευσε μια εκτενή έκθεση σχετικά με τη βιωσιμότητα των σχολικών κτιρίων, σημειώνοντας ότι πάνω από «700.000 μαθητές φοιτούν σε σχολεία που απαιτούν σημαντική ανακατασκευή ή ανακαίνιση».

Ειδήσεις σήμερα:

Βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή που ο άνδρας «καρφώνει» σύριγγα στην 26χρονη στην Καισαριανή

Burning Man: Ένας νεκρός στο φεστιβάλ όπου χιλιάδες επισκέπτες έχουν εγκλωβιστεί στη λάσπη - Δείτε βίντεο

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού από την ΕΜΥ: Έρχονται επικίνδυνα φαινόμενα, δείτε χάρτες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης