Πόλεμος στην Ουκρανία: Βοήθεια 1,3 δισ. δολαρίων για την ανοικοδόμηση της χώρας στέλνουν οι ΗΠΑ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Βοήθεια 1,3 δισ. δολαρίων για την ανοικοδόμηση της χώρας στέλνουν οι ΗΠΑ

Περίπου η μισή αμερικανική βοήθεια (520 εκατ. δολάρια) θα χρησιμοποιηθεί για την ανοικοδόμηση των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Από την αρχή της ρωσικής εισβολής οι ΗΠΑ έχουν αποδεσμεύσει περισσότερα από 20 δισ, για να στηρίξουν την ουκρανική οικονομία 

ukraine_war_buildings_art
Οι ΗΠΑ θα προσφέρουν 1,3 δισεκ. δολάρια επιπλέον βοήθεια στην οικονομία της Ουκρανίας, κυρίως στις βασικές υποδομές, ανακοίνωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίκεν από το Λονδίνο όπου διεξάγεται διάσκεψη δωρητών για την εμπόλεμη χώρα.

«Όσο διάστημα η Ρωσία συνεχίζει να καταστρέφει, θα είμαστε εκεί για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να ανοικοδομηθεί: να ανοικοδομήσει ζωές, να ανοικοδομήσει τη χώρα, να ανοικοδομήσει το μέλλον της», τόνισε ο Μπλίνκεν.

Περίπου η μισή αμερικανική βοήθεια (520 εκατ. δολάρια) θα χρησιμοποιηθεί για την ανοικοδόμηση των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας, ενώ 657 εκατ. δολάρια θα χρησιμοποιηθούν για τον «εκσυγχρονισμό» των ουκρανικών σιδηροδρόμων, των λιμανιών, των συνόρων και «όλων των σημαντικών υποδομών που συνδέουν τη χώρα με την Ευρώπη», εξήγησε ο Αμερικανός υπουργός.

Τα υπόλοιπα χρήματα θα πάνε για τη στήριξη ουκρανικών επιχειρήσεων και τη χρηματοδότηση της διαδικασίας ψηφιοποίησης της ουκρανικής δημόσιας διοίκησης, κυρίως με στόχο «να παταχθεί η διαφθορά», πρόσθεσε ο ίδιος, ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τους Ουκρανούς ηγέτες από τους οποίους ζήτησε να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Από την αρχή της ρωσικής εισβολής οι ΗΠΑ έχουν αποδεσμεύσει περισσότερα από 20 δισεκ. δολάρια για να στηρίξουν την ουκρανική οικονομία και ανάπτυξη και περισσότερα από 40 δισεκ. για τη στρατιωτική στήριξη της χώρας.

Όμως, όπως δήλωσαν και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες στη σύνοδο, όπως ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν, ο Μπλίνκεν κάλεσε και τον ιδιωτικό τομέα να δεσμευθεί στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

«Αν και οι κυβερνήσεις και οι οικονομικοί θεσμοί έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, μόνο ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να κινητοποιήσει το απαραίτητο επίπεδο επενδύσεων για να ικανοποιήσει τις μαζικές ανάγκες της χώρας», εκτίμησε.

Παράλληλα ο Μπλίνκεν επέμεινε ότι η Ρωσία θα πρέπει να πληρώσει για τις ζημιές που προκάλεσε η εισβολή της. «Η Ρωσία ευθύνεται για την καταστροφή της Ουκρανίας. Και η Ρωσία πρέπει τελικά να στηρίξει το κόστος ανοικοδόμησης της Ουκρανίας».

Από την πλευρά της η φον ντερ Λάιεν εκτίμησε ότι η ΕΕ έχει «ειδική ευθύνη» έναντι στην Ουκρανία μακροπρόθεσμα, καθώς παρουσίασε τα επενδυτικά σχέδια του μπλοκ για τη χώρα.

«Αυτά είναι για τις άμεσες ανάγκες της Ουκρανίας. Αλλά ας μιλήσουμε για το μέλλον. Πιστεύω ότι η ΕΕ έχει ειδική ευθύνη», σημείωσε. «Οι Ουκρανοί μάς λένε ότι, όταν φαντάζονται το μέλλον τους, βλέπουν τη σημαία της Ευρώπης να κυματίζει στις πόλεις τους. Και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος της ένωσής μας».

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ υπογράμμισε την ανάγκη να συνδεθεί η ανάκαμψη της Ουκρανίας με την ένταξή της στην ΕΕ.

«Είμαι πεπεισμένη ότι πρέπει να συνδέσουμε κι άλλο την ανάκαμψη της Ουκρανίας με τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ», σχολίασε. «Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε στην ανοικοδόμηση μιας Ουκρανίας που θα ταιριάζει στην ΕΕ».

Εξάλλου η Γαλλίδα ομόλογός της Κατρίν Κολονά παρουσίασε έναν νέο μηχανισμό ασφάλισης από τις επιπτώσεις του πολέμου για να στηριχθεί η ανάκαμψη της Ουκρανίας.

«Ανακοινώνω σήμερα τη δημιουργία ενός μηχανισμού ασφάλισης για την κάλυψη των επενδύσεων στην Ουκρανία από κινδύνους που συνδέονται με τον πόλεμο, μέσω της γαλλικής κρατικής τράπεζας επενδύσεων», εξήγησε η Κολονά.


Ειδήσεις σήμερα:

Αμερικανός έβαλε στη σειρά τους 3 γιους του και τους εκτέλεσε - Καρέ καρέ η σύλληψη

«Μου έχεις κάνει τόσα πολλά… σκότωσέ με, τι να σου πω!» είπε ο 52χρονος πριν τον πυροβολήσει ο 83χρονος στην Ηλεία

Ποιες έδρες αλλάζουν χέρια σε νέα Βουλή με 7 κόμματα

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πώς ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: 
Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: 
Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης