Γερμανία: Συμφωνία στον κυβερνητικό συνασπισμό για τα συστήματα θέρμανσης με παρέμβαση Σολτς

Γερμανία: Συμφωνία στον κυβερνητικό συνασπισμό για τα συστήματα θέρμανσης με παρέμβαση Σολτς

Η αρχική πρόταση του υπουργού Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ ήταν πολύ πιο αυστηρή σχετικά με τον χρόνο και τους όρους αντικατάστασης των καυστήρων

olaf_scholz
Η ηγεσία του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία συμφώνησε την Τρίτη, έπειτα από παρέμβαση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς, στη νομοθεσία για την αντικατάσταση πεπαλαιωμένων συστημάτων θέρμανσης με πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Το σχετικό σχέδιο νόμου θα κατατεθεί στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο εντός της εβδομάδας.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), το οποίο επικαλείται κυβερνητικές πηγές, τα τρία κόμματα (SPD, Πράσινοι και FDP) κατάφεραν, έπειτα από εβδομάδες διαπραγματεύσεων, να συμφωνήσουν στο μελλοντικό σύστημα το οποίο θα διασφαλίζει την προστασία του κλίματος σε ό,τι αφορά τη θέρμανση.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, από το 2024 κάθε νέο σύστημα θέρμανσης που εγκαθίσταται θα πρέπει να λειτουργεί με τουλάχιστον 65% «πράσινη» ενέργεια. Δεν απαιτείται ωστόσο η αντικατάσταση συστημάτων που ήδη λειτουργούν, ενώ επιτρέπεται και η επισκευή καυστήρων που έχουν υποστεί βλάβες. Η μετάβαση θα υποστηριχθεί με κρατική χρηματοδότηση, ενώ προβλέπονται μεταβατικές περίοδοι.

Η αρχική πρόταση του υπουργού Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ ήταν πολύ πιο αυστηρή σχετικά με τον χρόνο και τους όρους αντικατάστασης των καυστήρων. Αναγκάστηκε ωστόσο να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές, προκειμένου να εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη των εταίρων του στην κυβέρνηση, με βασικό εμπόδιο τους Φιλελεύθερους (FDP).

Αρχικά, η υποχρέωση εγκατάστασης φιλικού προς το κλίμα συστήματος θα αφορά πιθανότατα μόνο τις νέες κατασκευές. Ούτως ή άλλως, πάνω από το 60% των νέων κτιρίων θερμαίνονται ήδη κυρίως με αντλίες θερμότητας, ηλιακή θερμική ενέργεια ή βιοαέριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Ειδήσεις σήμερα:

ΕΟΔΥ: Δέκα ερωτήσεις και απαντήσεις για τον στρεπτόκοκκο - Η μετάδοση, τα συμπτώματα και η θεραπεία

Η Dream Team των Greeks - Οι Έλληνες που χτίζουν τα «Θαύματα του Κόσμου»

Βίντεο: Δείτε τη μάζα από τρίχες που αφαίρεσαν από το στομάχι της 14χρονης - Τι λέει η γιατρός που τη χειρούργησε

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πώς ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης