Βλαντιμίρ Πουτίν - Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Θα συναντηθούν την Τετάρτη στο Καζακστάν

Βλαντιμίρ Πουτίν - Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Θα συναντηθούν την Τετάρτη στο Καζακστάν

Αναμένεται να συζητήσουν και για πρόταση διαμεσολάβησης από πλευράς  Τουρκίας

erdogan-putin
Συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν θα έχει την Τετάρτη στο Καζακστάν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με όσα είιπε τουρκική πηγή στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν, η πρώτη του Ρώσου προέδρου με ηγέτη άλλης χώρας μετά το μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων την Δευτέρα, στην Ουκρανία, θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Διάσκεψης των Ανεξαρτήτων Κρατών (CIS)

Tην Δευτέρα εκπρόσωπος του Κρεμλίνου αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί η συνάντηση ότι σε αυτή θα συζητηθεί η πρόταση της Τουρκίας για διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Ρωσία και χώρες της Δύσης.

H ανακοίνωση της συνάντησης Ερντογάν-Πούτιν έγινε σχεδόν ταυτόχρονα με τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι η χώρα του απευθύνει έκκληση για μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός τονίζοντας ότι οι Ρωσία και Ουκρανία απομακρύνονται από τη διπλωματία όσο ο πόλεμος συνεχίζεται.

Κλείσιμο
«Μια κατάπαυση του πυρός πρέπει να υπάρξει το συντομότερο δυνατόν. Όσο το συντομότερο, τόσο το καλύτερο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε τηλεοπτική του συνέντευξη το πρωί της Τρίτης.

Πούτιν και Ερντογάν είχαν συναντηθεί τον Σεπτέμβριο στο περιθώριο της περιφερειακής συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης στο Ουζμπεκιστάν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας ελπίζει ότι θα φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τον Πούτιν με τον ουκρανό ομόλογό του για συνομιλίες με στόχο την εκεχειρία, κάτι που ωστόσο καμία από τις δύο πλευρές δεν επιθυμεί ιδιαίτερα, καθώς η Τουρκία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, δεν έχει συμμετάσχει στις δυτικές κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας.

Ο Ερντογάν επιθυμεί διακαώς να ενισχύσει τις εμπορικές σχέσεις με τη Μόσχα στην προσπάθειά του να σταθεροποιήσει την τουρκική οικονομία ενόψει των εκλογών τον ερχόμενο Ιούνιο.

Τον περασμένο μήνα η Άγκυρα επιβεβαίωσε ότι οι τελευταίες τρεις κρατικές τουρκικές τράπεζες (Halk Bank, Ziraat και Vakifbank) που επέτρεπαν ως τότε την λειτουργία του ρωσικού συστήματος πληρωμών Mir το εγκατέλειψαν. Πρόκειται για ένα είδος κάρτας που χρησιμοποιούν οι Ρώσοι μετά την απόσυρση (λόγω πολέμου Ουκρανίας) από τη ρωσική αγορά των γνωστών πιστωτικών καρτών όπως η Visa Master Card. Η απόφαση αυτή ελήφθη έπειτα από εβδομάδες έντονων πιέσεων και προειδοποιήσεων από την Ουάσινγκτον προς την Τουρκία να μειώσει τις οικονομικές της σχέσεις με τη Ρωσία διαφορετικά θα βρισκόταν αντιμέτωπη και η ίδια με κυρώσεις.

Ειδήσεις σήμερα:

Πρόσωπο-κλειδί φαίνεται να ήξερε για τον εφιάλτη της 12χρονης στον Κολωνό

Επικίνδυνα φαινόμενα με ισχυρές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά

Νέα κλιμάκωση «υπόσχεται» το Κρεμλίνο μετά τους βομβαρδισμούς Πούτιν - Συνεδριάζουν οι G7 για αντίμετρα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης