Αργεντινή: Η στιγμή της απόπειρας δολοφονίας της αντιπροέδρου της Αργεντινής - Το όπλο δεν εκπυρσοκρότησε

Αργεντινή: Η στιγμή της απόπειρας δολοφονίας της αντιπροέδρου της Αργεντινής - Το όπλο δεν εκπυρσοκρότησε

Ο δράστης πάτησε τη σκανδάλη για να σκοτώσει την Κριστίνα Κίρσνερ - Αστυνομικοί συνέλαβαν τον άνδρα

argentini-antiproedros
Άνδρας συνελήφθη χθες Πέμπτη το βράδυ στο Μπουένος Άιρες αφού έστρεψε γεμάτο όπλο στην αντιπρόεδρο Κριστίνα Κίρσνερ καθώς επέστρεφε σπίτι της, επεισόδιο που καταδικάστηκε από όλη την πολιτική τάξη της Αργεντινής.

Τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν πλάνα του ενόπλου που εικονίζεται να σημαδεύει με πιστόλι στο κεφάλι την πρώην πρόεδρο Κίρσνερ από πολύ μικρή απόσταση, καθώς η νυν αντιπρόεδρος βγαίνει από το αυτοκίνητο που τη μετέφερε στην κατοικία της, στη συνοικία Ρεκολέτα, και συναντάται με υποστηρικτές της που την περιμένουν προτού μπει. Ο άνδρας τραβά τη σκανδάλη, αλλά το πιστόλι δεν εκπυρσοκροτεί.

«Είδα ένα χέρι να ξεπροβάλει πάνω από τον ώμο μου κρατώντας όπλο και μαζί με κόσμο γύρο μου τον θέσαμε υπό έλεγχο», είπε επιτόπου στο Γαλλικό Πρακτορείο υποστηρικτής της κυρίας Κίρσνερ, που δεν θέλησε να δώσει το όνομά του. Εικονίζεται καθαρά να συμμετέχει στην εξουδετέρωση του ενόπλου στα τηλεοπτικά πλάνα.

Αστυνομικοί συνέλαβαν κατόπιν τον άνδρα, που οδηγήθηκε σε περιπολικό της αστυνομίας σε παρακείμενο δρόμο. Το αυτοκίνητο απομακρύνθηκε εν μέσω φωνών και αποδοκιμασιών δεκάδων παρόντων. Ο υπουργός Ασφάλειας Ανίμπαλ Φερνάντες επιβεβαίωσε λίγο αργότερα. «Τώρα το συμβάν θα αναλυθεί από το προσωπικό της ιατροδικαστικής υπηρεσίας της αστυνομίας», θα εξεταστούν «τα δακτυλικά αποτυπώματα και οι διαθέσεις αυτού του προσώπου», είπε ο υπουργός Φερνάντες.



Ο ύποπτος, 35 ετών, έχει καταγωγή από τη Βραζιλία. Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του αργά το βράδυ, ο πρόεδρος Αλμπέρτο Φερνάντες τόνισε πως «το όπλο του υπόπτου περιείχε πέντε σφαίρες», αλλά «για λόγο που δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, δεν πυροβόλησε παρότι τραβήχτηκε η σκανδάλη».

Το σταυροδρόμι μπροστά στο ακίνητο όπου ζει η κυρία Κίρσνερ πολύ γρήγορα αποκλείστηκε από την αστυνομία με κορδέλες που ανέγραφαν «τόπος εγκλήματος». Αστυνομικοί έκαναν έρευνα.

Κλείσιμο
Εκατοντάδες υποστηρικτές συγκεντρώνονται κάθε βράδυ εδώ και περίπου δέκα ημέρες μπροστά στο σπίτι της κυρίας Κίρσνερ για εκφράσουν την υποστήριξή της στην πρώην αρχηγό του κράτους (2007-2015), η οποία δικάζεται το τρέχον διάστημα για απάτη και διαφθορά. Την 22η Αυγούστου, η εισαγγελία ζήτησε να επιβληθεί ποινή 12 ετών κάθειρξης και να απαγορευθεί το εκλέγεσθαι στην αντιπρόεδρο. Η δίκη της αφορά αναθέσεις δημοσίων έργων στο προπύργιό της, στη Σάντα Κρους (νότια) κατά τη διάρκεια των δυο θητειών της στην προεδρία.

Η υπόθεση προκάλεσε πολλές διαδηλώσεις υποστήριξης στην κυρία Κίρσνερ από τον σκληρό πυρήνα της περονιστικής αριστεράς, της οποίας είναι εξέχουσα μορφή. Έγιναν συγκεντρώσεις υπέρ της σε πόλεις της Αργεντινής την περασμένη εβδομάδα. Και κάθε βράδυ αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι την περιμένουν έξω από το σπίτι της.
 

Επεισόδιο «τεράστιας βαρύτητας»

Δεν απέμεναν παρά μερικές δεκάδες χθες βράδυ τη στιγμή που σημειώθηκε το συμβάν και η ατμόσφαιρα παρέμενε παραδόξως ήρεμη τις ώρες που ακολούθησαν. Ανάμεσά τους ο Μαρτίν Φρίας, 48 ετών, υποστηρικτής των περονιστών εδώ και πολύ καιρό, εξέφραζε την απελπισία του για το πολιτικό «κλίμα βίας» στη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Υπάρχει «φραστική βία που οδηγεί στο πέρασμα στις πράξεις», στηλίτευσε.

Το χθεσινό συμβάν καταδικάστηκε από το σύνολο της κυβερνητικής παράταξης και από τη συμμαχία της αντιπολίτευσης Juntos por el cambio («Μαζί για την αλλαγή»). Ο πρόεδρος Φερνάντες κατήγγειλε το συμβάν «τεράστιας βαρύτητας, το πιο σοβαρό που έχουμε βιώσει μετά την επάνοδο της δημοκρατίας στη χώρα μας».

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της δεξιάς και διάδοχος της κυρίας Κίρσνερ στην προεδρία, ο Μαουρίτσιο Μάκρι (2015-2019), εξέφρασε την «απόλυτη αποκήρυξή του» για «την επίθεση που υπέστη η κυρία Κίρσνερ, που ευτυχώς δεν είχε καμία συνέπεια για την αντιπρόεδρο». Απαίτησε να υπάρξει «άμεσα έρευνα σε βάρος από τη δικαιοσύνη και τις δυνάμεις ασφαλείας για να διαλευκανθεί» το επεισόδιο.

Η Κριστίνα Κίρσνερ, που λατρεύει μεγάλο μέρος της περονιστικής αριστεράς αλλά απεχθάνεται η δεξιά αντιπολίτευση, είναι πολιτικός με μεγάλο ειδικό βάρος στην πολιτική σκηνή της Αργεντινής. Έναν χρόνο πριν διεξαχθούν προεδρικές εκλογές, δεν έχει κάνει γνωστές τις προθέσεις της.
 

Η ετυμηγορία στη δίκη της δεν αναμένεται να γίνει γνωστή παρά στα τέλη του 2022. Ακόμη και σε περίπτωση καταδίκης της, έχει ασυλία με δεδομένο ότι ως εκ του αξιώματός της είναι πρόεδρος της Γερουσίας και δεν μπορεί να φυλακιστεί παρά μόνο αν χάσει την κοινοβουλευτική της έδρα στις προσεχείς εκλογές του Οκτωβρίου του 2023, στις οποίες γενικά αναμένεται να διεκδικήσει έδρα στην άνω Βουλή.

Αρχηγοί κρατών και πολιτικοί σύμμαχοι της κυρίας Κίρσνερ από όλη την περιοχή, ανάμεσά τους ο πρόεδρος της Χιλής Γκαμπριέλ Μπόρις, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, ο πρόεδρος του Περού Πέδρο Καστίγιο και ο υποψήφιος της κεντροαριστεράς για την προεδρία της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα καταδίκασαν απερίφραστα την επίθεση και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στην αντιπρόεδρο και ανακούφιση που δεν έπαθε τίποτα.

Ειδήσεις σήμερα:

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Κανένας κίνδυνος κυρώσεων για τους S-300 στην Κρήτη


Ξεκινά σήμερα το φεστιβάλ για τα 48 χρόνια ΠΑΣΟΚ


Κέιτ Μος: Ο «παράξενος» τρόπος, με τον οποίο της χάρισε ο Ντεπ τα πρώτα της διαμάντια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης