Κίνα: Προσπαθεί να «σβήσει τις αναμνήσεις» της Τιενανμέν - «Δεν ξεχνάμε» λέει ο Μπλίνκεν

Κίνα: Προσπαθεί να «σβήσει τις αναμνήσεις» της Τιενανμέν - «Δεν ξεχνάμε» λέει ο Μπλίνκεν

Σήμερα συμπληρώνεται η 33η επέτειος από την ημέρα που το κινεζικό κομμουνιστικό κόμμα κατέστειλε με στρατιώτες και άρματα μάχης  τους ανθρώπους που διαδήλωναν  υπέρ της δημοκρατίας στην διάσημη πλατεία του Πεκίνου - Οι αρχές απαγόρευσαν την ολονυκτία για τα θύματα της 4ης Ιουνίου του 1989

tienanmen23
Η κυβέρνηση της Κίνας επιδιώκει να «σβήσει τις αναμνήσεις» της αιματηρής καταστολής της Τιενανμέν εμποδίζοντας τη διεξαγωγή ολονυκτίας για να τιμηθούν τα θύματα στο Χονγκ Κονγκ σήμερα Σάββατο, ημέρα που συμπληρώνεται η 33η επέτειος, κατήγγειλε χθες Παρασκευή ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.

Εδώ και 33 χρόνια οι κινεζικές αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να σβήσουν τα γεγονότα στην Τιενανμέν από τη συλλογική μνήμη των Κινέζων: το γεγονός δεν αναφέρεται στα βιβλία της Ιστορίας, ενώ οι συζητήσεις στο διαδίκτυο για το θέμα λογοκρίνονται συστηματικά.

Την 4η Ιουνίου 1989, το κινεζικό κομμουνιστικό καθεστώς έστειλε στρατιώτες και άρματα μάχης να καταστείλουν τους ανθρώπους που διαδήλωναν ειρηνικά υπέρ της δημοκρατίας στην διάσημη πλατεία του Πεκίνου. Το ζήτημα παραμένει ταμπού στην ηπειρωτική Κίνα.

Αποτίνοντας φόρο τιμής στους «θαρραλέους» διαδηλωτές, ο κ. Μπλίνκεν διαβεβαίωσε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του ότι οι ενέργειές τους, και η σφαγή στην Τιενανμέν, δεν θα «ξεχαστούν».

«Σήμερα, ο αγώνας για δημοκρατία και ελευθερία συνεχίζει να αντηχεί στο Χονγκ Κονγκ, όπου η ετήσια ολονυκτία για να τιμηθεί η μνήμη της σφαγής της Τιενανμέν απαγορεύθηκε από την Κίνα και τις αρχές του Χονγκ Κονγκ με σκοπό να σβήσουν οι αναμνήσεις εκείνης της ημέρας», πρόσθεσε.

Η αστυνομία στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε χθες Παρασκευή μεγάλο μέρος του πάρκου της Βικτώριας, όπου γινόταν ως το 2019 ολονυκτία με κεριά.

Οι αρχές της πρώην βρετανικής αποικίας προειδοποίησαν λίγο νωρίτερα ότι στους περισσότερους χώρους συγκέντρωσης σε αυτό το εμβληματικό πάρκο επρόκειτο να απαγορευθεί η πρόσβαση από χθες Παρασκευή ως τις πρώτες πρωινές ώρες αύριο Κυριακή.

Στο παρελθόν, το Χονγκ Κονγκ ήταν η μόνη περιοχή της Κίνας όπου γίνονταν ανεκτές εκδηλώσεις και αποτίσεις φόρου τιμής στα θύματα της 4ης Ιουνίου 1989.

Όμως η ολονυκτία απαγορεύθηκε το 2020 και το 2021, εν ονόματι των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, της αποτροπής της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού.

Κλείσιμο
Μέχρι το 2020 το το Χονγκ Κονγκ ήταν η μόνη περιοχή της Κίνας όπου γίνονταν ανεκτές εκδηλώσεις και αποτίσεις φόρου τιμής στα θύματα της Τιενανμέν. Τη χρονιά εκείνη το Πεκίνο επέβαλε στην ημιαυτόνομη επαρχία δρακόντεια νομοθεσία περί εθνικής ασφάλειας η οποία έχει στόχο να καταπνίξει οποιαδήποτε φωνή διαφωνίας, μετά τις τεράστιες φιλοδημοκρατικές διαδηλώσεις του 2019.

Έκτοτε οι τοπικές αρχές προσπαθούν να σβήσουν οποιοδήποτε ίχνος ανάμνησης της Τιενανμέν.

«Θα συνεχίσουμε να καταγγέλλουμε τις θηριωδίες και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται από την Κίνα, ειδικά στο Χονγκ Κονγκ, στη Σιντζιάνγκ και στο Θιβέτ, και να ζητάμε να υπάρξει λογοδοσία», υποσχέθηκε ο κ. Μπλίνκεν στο ίδιο δελτίο Τύπου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης