Ουκρανία: Διπλωματικός πυρετός μετά τις βόμβες δίπλα στην Πολωνία και τον κίνδυνο εμπλοκής του ΝΑΤΟ

Ουκρανία: Διπλωματικός πυρετός μετά τις βόμβες δίπλα στην Πολωνία και τον κίνδυνο εμπλοκής του ΝΑΤΟ

Nέος γύρος διαπραγματεύσεων σήμερα των αντιπροσωπειών Ρωσίας και Ουκρανίας με ακτίνες αισιοδοξίας - Εντείνονται οι ειρηνευτικές προσπάθειες λόγω και του κινδύνου να γενικευτεί ο πόλεμος - Αμφίβια απόβαση των Ρώσων στην Αζοφική, απέκοψαν την Ουκρανία από το θαλάσσιο εμπόριο

polemiko_oukrania_art
Ο βομβαρδισμός από τις ρωσικές δυνάμεις σε μία περιοχή στη δυτική Ουκρανία, κοντά στην πόλη Λβιβ, μόλις είκοσι χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Πολωνία, προκάλεσε σοκ την Κυριακή στις κυβερνήσεις των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, πυροδοτώντας μία νέα διπλωματική κινητικότητα για τον τερματισμό του πολέμου. Αφενός με τις νέες συνομιλίες των αντιπροσωπειών Ρωσίας- Ουκρανίας, για τις οποίες εκφράζεται αισιοδοξια αυτή τη φορά και αφετέρου με επαφές ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, ενώ είναι πάντα ενεργή η μεσολάβηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπένετ, ο οποίος συνομιλεί και με Μόσχα και με Κίεβο, ενώ στο τραπέζι είναι και οι πρωτοβουλίες των ευρωπαίων ηγετών Μακρόν και Σολτς.

Οι ειρηνευτικές προσπάθειες εντείνονται, λόγω και του κινδύνου να γενικευτεί ο πόλεμος και να αναγκαστεί το ΝΑΤΟ να εμπλακεί στρατιωτικά, δεν δείχνει απίθανος όσο περνούν οι μέρες. Οι εκτιμήσεις ότι η ρωσική εισβολή και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Μόσχας θα αφορούν μόνο στην ανατολική Ουκρανία μέχρι το Κίεβο και έως την Οδησσό στο νότο φαίνεται να διαψεύδονται και ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκύψει ανάφλεξη, που να εμπλέξει άμεσα και τη Δύση.Ο ρωσικός βομβαρδισμός έγινε σε Ουκρανική στρατιωτική βάση στην περιοχή του Λβιβ και είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 35 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 134 ανέφερε το Κίεβο. Εκπαιδεύονταν σε αυτή μονάδες ξένων εθελοντών που πήγαν στην Ουκρανία για να πολεμήσουν τους Ρώσους, όπως είπε ο Πολωνός στρατηγός Βαλντέμαρ Σκρίπτσακ. Βρίσκονταν εκεί και μέρος της στρατιωτικής βοήθειας δυτικών χωρών στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον ίδιο. Σημειωτέον ότι το Κρεμλίνο έχει προειδοποιήσει πως οι νηοπομπές που μεταφέρουν ξένη βοήθεια προς την Ουκρανία θα θεωρούνται στρατιωτικοί στόχοι.

Κλείσιμο


Λίγο μετά τον βομβαρδισμό, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι σημείωσε δραματικά ότι «δεν συμβαίνει τίποτα εκεί που να μπορεί να απειλήσει το έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Και μόλις 20 χιλιόμετρα από τα σύνορα του NATO». Ο Ζελένσκι τόνισε πως είχε προειδοποιήσει τους ηγέτες του NATO ότι «εάν δεν λάμβαναν σκληρά προληπτικά μέτρα σε βάρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αυτή θα ξεκινούσε πόλεμο». Ζήτησε και πάλι από το ΝΑΤΟ να επιβάλει ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, προειδοποιώντας ότι «θέμα χρόνου οι ρωσικές ρουκέτες να πέσουν στα σπίτια πολιτών των χωρών μελών της Συμμαχίας».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν καταδίκασε τον ρωσικό βομβαρδισμό στην ουκρανική στρατιωτική βάση κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, λέγοντας ότι «η επίθεση τόσο κοντά σε μια χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ δημιούργησε το φάντασμα ότι η Συμμαχία θα μπορούσε να συρθεί σε πόλεμο και είχε συμβολισμό που αναζωογόνησε τους παλιούς ανταγωνισμούς του Ψυχρού Πολέμου, απειλώντας να ξαναγράψει τους τρέχοντες κανόνες της παγκόσμιας ασφάλειας».

Ο Μπλίνκεν συνομίλησε και με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντμίτρο Κουλέμπα, δίνοντας έμφαση στις διπλωματικές προσπάθειες για την κατάπαυση του πυρός.
Αισιοδοξία για τις νέες συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας


Όπως επιβεβαιώθηκε χθες και από το Κρεμλίνο και από το Κίεβο, σήμερα Δευτέρα θα υπάρξουν και νέες συνομιλίες των αντιπροσωπειών Ρωσίας και Ουκρανίας και εκφράζεται για πρώτη φορά αισιοδοξία ότι μπορεί να έχουν κάποια αποτελέσματα.

Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, Μιχάιλο Ποντολιάκ ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται ασταμάτητα μέσω τηλεδιασκέψεων. «Ομάδες εργασίας λειτουργούν συνεχώς. Ένας μεγάλος αριθμός ζητημάτων χρήζει συνεχούς προσοχής» σημείωσε. Όπως τόνισε «σε κάθε περίπτωση, η Ουκρανία επαναλαμβάνει πως είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί, όχι όμως να παραδοθεί ή να αποδεχθεί οποιοδήποτε τελεσίγραφο», προσθέτοντας με νόημα ότι «δεν θα υποχωρήσουμε σε οποιαδήποτε θέση. Η Ρωσία το καταλαβαίνει αυτό τώρα και έχει ήδη αρχίσει να συνομιλεί εποικοδομητικά». Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι «κάποια αποτελέσματα, στην κυριολεξία είναι ζήτημα ημερών».

Αλλά και από τη ρωσική πλευρά ο διαπραγματευτής Λέονιντ Σλούτσκι δήλωσε ότι οι συνομιλίες κατέγραψαν ουσιαστική πρόοδο και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι αυτό «ενδέχεται να αναπτυχθεί τις επόμενες ημέρες σε μια κοινή θέση και των δύο αντιπροσωπειών, σε έγγραφα προς υπογραφή». Πάντως δεν έχει διαρρεύσει τίποτα για την κατεύθυνση και το περιεχόμενο μίας συμφωνίας.

Το κλίμα αισιοδοξίας συμμερίζεται και η Ουάσιγκτον. Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουέντι Σέρμαν, δήλωσε την Κυριακή ότι η Μόσχα δείχνει σημάδια προθυμίας να κάνει ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.
Επαφές ΗΠΑ – Κίνας


Ενδιαφέρον έχει την ίδια ώρα και η κινητικότητα στον άξονα Ουάσιγκτον – Πεκίνου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, αξιωματούχοι από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα πρόκειται να συναντηθούν σήμερα Δευτέρα στη Ρώμη, αναζητώντας τρόπους για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν και ο αρμόδιος του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας για διπλωματικά θέματα Γιανγκ Τζιεσί αναμένεται «να συζητήσουν τις προσπάθειες, που βρίσκονται σε εξέλιξη, με στόχο τη διαχείριση του ανταγωνισμού μεταξύ των δύο χωρών μας και θα συζητήσουν τον αντίκτυπο του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας για την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια», όπως δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Έμιλι Χορν.

Η κινεζική πρεσβεία στις ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι «προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι να διασφαλιστεί ότι η τεταμένη κατάσταση δεν θα κλιμακωθεί ή θα βγει εκτός ελέγχου».Αμφίβια απόβαση των Ρώσων στην Αζοφική, απέκοψαν την Ουκρανία από το θαλάσσιο εμπόριο

Σε ενημέρωση που εξέδωσε το βράδυ της Κυριακής, το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας αναφέρει πως «οι ρωσικές ναυτικές δυνάμεις έχουν επιβάλει έναν εξ αποστάσεως αποκλεισμό της ακτής της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, στην ουσία απομονώνοντας την Ουκρανία από το διεθνές θαλάσσιο εμπόριο».

Η ενημέρωση κάνει επίσης λόγο για συνέχιση επιθέσεων με πυραύλους από τις ρωσικές ναυτικές δυνάμεις κατά στόχων σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας και επισημαίνει ότι η Ρωσία έχει ήδη πραγματοποιήσει μία αμφίβια απόβαση σε ακτή της Αζοφικής Θάλασσας. «Ενδέχεται να εξετάζει την πραγματοποίηση περαιτέρω τέτοιων επιχειρήσεων τις προσεχείς εβδομάδες», προσθέτει το βρετανικό υπουργείο.
Ειδήσεις σήμερα:

Πάνω από 800 διαδηλωτές συνελήφθησαν στη Ρωσία - Δείτε βίντεο

Καιρός: Κρύο και τοπικές βροχές σήμερα

Survivor - Ναυσικά για Καραγκούνια: «Τον αντιμετωπίζω σαν καρικατούρα»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης