Συνάντηση Βαρθολομαίου με Σκοπιανό επίσκοπο για την ομαλοποίηση των σχέσεων με το Φανάρι

Συνάντηση Βαρθολομαίου με Σκοπιανό επίσκοπο για την ομαλοποίηση των σχέσεων με το Φανάρι

Η εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας θεωρείται σχισματική για το Οικουμενικό Πατριαρχείο - Η συνάντηση αποτελεί το πρώτο βήμα για τη σύγκλιση των δύο πλευρών μιας και τα Σκόπια θέλουν την αναγνώριση του αυτοκέφαλου

vartholomaios
Ως ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση ομαλοποίησης των σχέσεων της σχισματικής εκκλησίας των Σκοπίων με τον ορθόδοξο κόσμο, αποτελεί η συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον μητροπολίτη Αντανίας και ηγούμενο της Ιεράς Μονής Μπιγκόρσκι Παρθένιο.

Ο Σκοπιανός μητροπολίτης, συνοδευόμενος από μοναχούς και μοναχές τεσσάρων Ιερών Μονών, συναντήθηκε σε θερμό κλίμα με τον πατριάρχη Βαρθολομαίο στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου.

Το τετ α τετ Βαρθολομαίου - Παρθένιου έρχεται σε μία εποχή που βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες για την επίλυση του εκκλησιαστικού ζητήματος στα Σκόπια, καθώς η τοπική εκκλησία, που αυτοαποκαλείται «Μακεδονική», είναι χαρακτηρισμένη ως σχισματική και επιδιώκει την αναγνώριση του αυτοκέφαλού της.

Είναι πρώτη φορά που μητροπολίτης της λεγόμενης σχισματικής «Μακεδονικής Εκκλησίας» γίνεται δεκτός επίσημα από τον Οικουμενικό Πατριάρχη. ΜΜΕ στα Σκόπια δίνουν ευρεία δημοσιότητα στη συνάντηση Βαρθολομαίου - Παρθένιου, σημειώνοντας πως αγκάθι παραμένει ο τίτλος της αρχιεπισκοπής αλλά και η στάση του Πατριαρχείου Σερβίας μια και τα σημερινά Σκόπια ήταν εκκλησιαστική του επικράτεια έως το 1967.

Κλείσιμο
1__1_


Η αυτοαποκαλούμενη «Μακεδονική» Ορθόδοξη Εκκλησία - Αρχιεπισκοπή Οχρίδας είναι η σχισματική Εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας η οποία και προέκυψε από την διάσπαση των τριών νοτιότερων επαρχιών της Σερβικής Εκκλησίας, δηλαδή των μητροπόλεων Σκοπίων, Ζλετόβου-Στρωμνίτσας, Αχρίδας - Βιτωλίων, τον Οκτώβριο του 1958 και ως σήμερα δεν αναγνωρίζεται από καμιά άλλη ορθόδοξη Εκκλησία.

Με την ίδρυση της το 1958 βρίσκονταν σε κανονική ενότητα με το Σερβικό Πατριαρχείο και ο πρώτος επίσκοπος της χειροτονήθηκε από τον Σέρβο Πατριάρχη. Το 1967 όμως ανακήρυξε το αυτοκέφαλο της με αποτέλεσμα η έκτακτη Σύνοδος της Ιεραρχίας της Σερβικής Εκκλησίας, το Σεπτεμβρίο του ίδιου έτους, κήρυξε την ηγεσία της «Μακεδονικής» Εκκλησίας σχισματική. Το 2005 και μετά από διάλογο που δεν κατέληξε σε συμφωνία μεταξύ του Πατριαρχείου της Σερβίας και της σχισματικής Εκκλησίας, το Πατριαρχείο της Σερβίας προχώρησε στην επανίδρυση της Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας στην Βόρεια Μακεδονία.

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα νέα μέτρα για την είσοδο στην Ελλάδα: Δείτε αναλυτικά

Πρώην σύντροφος Παναγιωτόπουλου: Ήταν πιεστικός, ήθελε να κάνουμε όλα τα ακραία που έβλεπε στις πορνοταινίες

Κέλι ΛεΜπροκ: Η «Γυναικάρα με τα Κόκκινα» αποκαλύπτει γιατί εγκατέλειψε το Χόλιγουντ πριν 25 χρόνια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης