Νέο πρωθυπουργό στη Βόρεια Μακεδονία «βλέπει» τον Ντιμιτρόφ η «Frankfurter Allgemeine Zeitung»

Νέο πρωθυπουργό στη Βόρεια Μακεδονία «βλέπει» τον Ντιμιτρόφ η «Frankfurter Allgemeine Zeitung»

Πρόκειται για τον σημερινό αναπληρωτή  πρωθυπουργό και υπουργό  Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βόρειας Μακεδονίας, που το 2018 ως υπουργός Εξωτερικών είχε υπογράψει την Συμφωνία των Πρεσπών

dimitrov
Τον υπουργό Εξωτερικών που υπέγραψε τις «Πρέσπες» Νίκολα Ντιμιτρόφ, «βλέπει» νέο πρωθυπουργό στα Σκόπια η γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung», σε περίπτωση που ο Ζόραν Ζάεφ εμείνει στην παραίτησή του.

Η εφημερίδα κάνει λόγο για τρία σενάρια, μετά τα δυσμενή αποτελέσματα για το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) κατά τον Β΄ γύρο των δημοτικών εκλογών της περασμένης Κυριακής.

Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο η σημερινή πλειοψηφία συνεχίζει να κυβερνά στη χώρα, αλλά με νέο πρωθυπουργό. Στην περίπτωση αυτή, ο σημερινός αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Ντιμιτρόφ, έχει - σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα- πολλές πιθανότητες να διαδεχτεί τον Ζάεφ. Στο δεύτερο σενάριο σχηματίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση για κάποιο χρονικό διάστημα και στο τρίτο γίνεται λόγος γι’ άμεση προσφυγή στις κάλπες με διενέργεια πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Την ίδια ώρα, το ενδιαφέρον όλων στα Σκόπια νστρέφεται αποκλειστικά στον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ και εάν τελικά προχωρήσει στην απόφαση παραίτησης από τις θέσεις που κατέχει, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος το βράδυ της περασμένης Κυριακής. Έως το βράδυ της Τρίτης, ο ίδιος δεν κατέθεσε επίσημη δήλωση παραίτησης προς τη βουλή, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες που προβλέπονται από το Σύνταγμα και τους νόμους της χώρας.

Η καθυστέρηση αυτή οφείλεται στις άμεσες πιέσεις που δέχεται ο Ζάεφ τις τελευταίες ώρες, από επικεφαλής κομμάτων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, προκειμένου να μην αποχωρήσει από τον πρωθυπουργικό θώκο αλλά και από την ηγεσία του SDSM.



Ειδήσεις σήμερα:

Μετά τον Μπάιντεν... ο ύπνος πήρε και τον Τζόνσον στη διάρκεια ομιλίας στην COP26

Εκτός δρομολογίων, λέει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, το βαγόνι στο οποίο... ανακάλυψε μανιτάρια ο Νίκος Παππάς

Με rapid τεστ σε λιανεμπόριο, κομμωτήρια, τράπεζες και μεικτούς χώρους εστίασης και διασκέδασης οι ανεμβολίαστοι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης