Ο Τζόνσον παρουσιάζει τη στρατηγική για τις ενισχυτικές δόσεις εμβολίου

Ο Τζόνσον παρουσιάζει τη στρατηγική για τις ενισχυτικές δόσεις εμβολίου

Τα 12χρονα θα μπορούν να έχουν λόγο για τον εμβολιασμό τους; - Αντιδρούν πολλοί γονείς - Οι άνω των 50 θα μπορούν να κάνουν την τρίτη δόση έως τα Χριστούγεννα

skynews-boris-johnson-downing-street_5488993
Τον οδικό χάρτη για τις ενισχυτικές δόσεις εμβολίων κατά της νόσου Covid- 19 παρουσιάζει σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, αποκαλύπτοντας την στρατηγική με την οποία η Βρετανία θα θωρακίσει με την τρίτη την δόση του εμβολίου τους πιο ευάλωτους και ηλικιωμένους.

Πρόκειται για ένα σχέδιο που θα αποτελέσει τη βασική γραμμή άμυνας για την πρόληψη ενός εθνικού lockdown φέτος τον χειμώνα, όπως αναφέρει το BBC.

Η κυβέρνηση Τζόνσον έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι θα εγκαταλείψει τα σχέδια για πιστοποιητικά εμβολιασμού ως προϋπόθεση εισόδου σε νυχτερινά κέντρα, τερματίζοντας και μερικές από τις έκτακτες εξουσίες της για την αντιμετώπιση της COVID-19, ενώ το lockdown θα είναι η τελευταία λύση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Όπως μεταδίδουν τα βρετανικά ΜΜΕ, ο ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ θα εστιάσει την στρατηγική του στα εμβόλια αλλά και στα διαγνωστικά τεστ, στην προσπάθεια να αντιμετωπίσει τον κορωνοιό, συμπεριλαμβανομένου και του προγράμματος των ενισχυτικών εμβολιαστικών δόσεων.

«Η πανδημία απέχει από το να τελειώσει, αλλά χάρη στο εξαιρετικό εμβολιαστικό πρόγραμμά μας, τις νέες θεραπείες και τα διαγνωστικά τεστ μπορούμε να ζήσουμε με τον κορωνοϊό, χωρίς σημαντικούς περιορισμούς στις ελευθερίες μας», ανέφερε σε μία ανακοίνωσή του ο Τζόνσον.

«Θα καθορίσω ένα ξεκάθαρο σχέδιο για το φθινόπωρο και το χειμώνα που ο κορωνοϊός έχει ένα φυσικό πλεονέκτημα, ώστε να προστατεύσουμε όσα κερδίσαμε»., τόνισε.

Μέχρι στιγμής, η Βρετανία έχει καταγράψει 134.000 θανάτους από την COVID-19 και περισσότερα από επτά εκατομμύρια κρούσματα κορωνοϊού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η «Κοινή Επιτροπή της Βρετανίας για τον Εμβολιασμό και την Ανοσία» (JCVI) θεωρεί ότι οι ηλικιωμένοι και όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, θα πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα για το πρόγραμμα ενισχυτικής εμβολιαστικής δόσης κι ότι αυτό θα μπορούσε να αρχίσει το μήνα που διανύουμε.

Κλείσιμο
Κι ενώ ο Mπόρις Τζόνσον έχοντας σήμερα στο πλευρό του τον υπουργό Υγείας Σατζίντ Τζάβιντ, θα καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο το πρόγραμμα των ενισχυτικών δόσεων θα υλοποιηθεί για τους πιο ευάλωτους, κορυφαίοι επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένων και επιστημόνων από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, αλλά και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σε χθεσινό άρθρο τους που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση Lancet, τόνισαν ότι οι ενισχυτικές εμβολιαστικές δόσεις κατά της COVID-19 δεν είναι ακόμη αναγκαίες για το γενικό πληθυσμό.

Σύμφωνα, πάντως, με την βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», στη Βρετανία, ο ενισχυτικός εμβολιασμός για τα άτομα άνω των 50 ετών θα ξεκινήσει έως τα Χριστούγεννα.

Την ίδια ώρα, κυβέρνηση, ειδικοί και γονείς ερίζουν για το αν θα πρέπει τα 12χρονα να έχουν τον τελευταίο λόγο για το αν θα εμβολιαστούν κατά της νόσου Covid.

H διαμάχη αυτή έρχεται την ώρα που τα υγιή παιδιά, ηλικίας 12 έως 15 ετών, θα μπορούν να εμβολιαστούν κατά της της νόσου Covid φέτος τον χειμώνα.

Αρχικά θα τους χορηγηθεί μόνο μία δόση της Pfizer ενώ η δεύτερη δόση θα τους χορηγηθεί το 2022.

Στα άτομα άνω των 50 ετών θα χορηγηθεί μία ενισχυτική δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech τουλάχιστον έξι μήνες μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης του εμβολίου στο πλαίσιο του προγράμματος, σύμφωνα με το BBC.

Στο πλαίσιο του ευρύτερου χειμερινού σχεδίου, οι υποχρεωτικές μάσκες, η τηλεργασία και κάποια μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης θα μπορούσαν επίσης τεθούν σε εφαρμογή, αλλά μόνο εάν το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΝHS) απειλείται από την Covid.

Περίπου 3 εκατομμύρια πολίτες κάτω των 16 ετών αναμένεται να ξεκινήσουν να εμβολιάζονται από την επόμενη εβδομάδα.

Αλλά τα παιδιά θα είναι σε θέση να αναιρέσουν την απόφαση των γονέων τους τους σε περίπτωση σύγκρουσης, εάν κριθούν αρκετά ώριμα και ικανά, γεγονός που έχει προκαλέσει δυσφορία στους γονείς.

Ειδήσεις σήμερα

Το ξέσπασμα της Έλενας Πολυχρονοπούλου μετά την προφυλάκιση για τα 7,8 κιλά κοκαΐνης και το στοιχείο που την «έκαψε»

Fake εμβολιασμοί: Στο μικροσκόπιο «εισαγόμενα» πιστοποιητικά και εργαζόμενοι στους κλειστούς χώρους

Η δραματική απόδραση μιας γυναίκας από την κόλαση του Αφγανιστάν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης