Αφγανιστάν: Εξουθενωμένοι Βρετανοί στρατιώτες εγκαταλείπουν την Καμπούλ - «Θα επιστρέψουμε», λέει ο Μπόρις Τζόνσον

Αφγανιστάν: Εξουθενωμένοι Βρετανοί στρατιώτες εγκαταλείπουν την Καμπούλ - «Θα επιστρέψουμε», λέει ο Μπόρις Τζόνσον

Έφυγε και η τελευταία βρετανική πτήση απομάκρυνσης πολιτών από την Καμπούλ - Βίντεο και εικόνες δείχνουν εξουθενωμένους τους Βρετανούς στρατιώτες - «Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διπλωματικά και ανθρωπιστικά μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για να διατηρήσουμε τα οφέλη ων τελευταίων 20 ετών», λέει ο Βρετανός πρωθυπουργός

usa_c130_evacuation_xr
Εξουθενωμένοι Βρετανοί στρατιώτες εγκαταλείπουν τη Καμπούλ με την τελευταία πτήση του Ηνωμένου Βασιλείου από την αφγανική πρωτεύουσα την ώρα που ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ισχυρίζεται ότι η Γηραιά Αλβιώνα «θα επιστρέψει» στο Αφγανιστάν.

Βίντεο και εικόνες που δημοσιεύτηκαν χθες από το βρετανικό Σύνταγμα Αλεξιπτωτιστών και το υπουργείο Άμυνας και δείχνουν Βρετανούς στρατιώτες να εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν, ανέβηκαν χθες στο Διαδίκτυο, όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».



Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δεσμεύτηκε ότι θα χρησιμοποιήσει «όλα τα διπλωματικά και ανθρωπιστικά μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για να διατηρήσουμε τα οφέλη ων τελευταίων 20 ετών».

Την ίδια ώρα το Πεντάγωνο δήλωσε ότι η επίθεση με drone σκότωσε δύο «ενορχηστρωτές» της διπλής βομβιστικής επίθεσης του Ισλαμικού Κράτους που αιματοκύλησε το αεροδρόμιο της Καμπούλ την περασμένη Πέμπτη.

Κλείσιμο
uk_evacuation___2_
uk_evacuation___1_


Από την επίθεση σκοτώθηκαν τουλάχιστον 170 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 13 Αμερικανών στρατιωτών, δύο Βρετανών και ενός παιδιού Βρετανού υπηκόου.

Ο Βρετανός στρατηγός, σερ Ρίτσαρντ Μπάρονς υποστήριξε ότι η διπλή επίθεση αυτοκτονίας έρχεται να υπογραμμίσει την απειλή του ISIS στη Βρετανία.

«Η διπλή βομβιστική επίθεση αποδεικνύει ότι το Iσλαμικό Κράτος αποτελεί κίνδυνο για το Ηνωμένο Βασίλειο, εδώ στο εσωτερικό και για τα συμφέροντά μας στο εξωτερικό», τόνισε.

Χθες το βράδυ, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την αναχώρηση από το αεροδρόμιο της Καμπούλ της τελευταίας βρετανικής πτήση μεταφοράς στρατιωτικού προσωπικού από το Αφγανιστάν.

«Η τελευταία πτήση που μετέφερε προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου αναχώρησε από την Καμπούλ. Σε όλους εκείνους που υπηρέτησαν τόσο γενναία υπό καθεστώς τεράστιας πίεσης και υπό φρικτές συνθήκες για να απομακρύνουν με ασφάλεια τους πιο ευάλωτους αμάχους, τους ευχαριστούμε», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας μέσω Twitter.

Νωρίτερα χθες, η πρέσβειρα του Ηνωμένου Βασιλείου στο Αφγανιστάν Λόρι Μπρίστοου δήλωσε ότι η Βρετανία απομάκρυνε σχεδόν 15 χιλιάδες Βρετανούς και Αφγανούς από την Καμπούλ τις τελευταίες 15 ημέρες.

Παρίσι και Λονδίνο καταθέτουν αύριο ψήφισμα στον ΟΗΕ προτείνοντας ζώνη ασφαλείας στην Καμπούλ

Στο μεταξύ, Γαλλία και Βρετανία θα καταθέσουν αύριο ψήφισμα στην έκτακτη συνεδρίαση των Ηνωμένων Εθνών για το Αφγανιστάν προτείνοντας τον καθορισμό μιας ζώνης ασφαλείας στην Καμπούλ σε μια προσπάθεια προστασίας των ανθρώπων που προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα, όπως δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

«Η πρόταση ψηφίσματός μας στοχεύει στον καθορισμό μίας ζώνης ασφαλείας στην Καμπούλ, υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ, που θα επιτρέψει να συνεχιστούν οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις», υποστήριξε ο ένοικος των Ηλυσίων σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη γαλλική εφημερίδα «Le Journal du Dimanche».

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε χθες από το Ιράκ ότι, το Παρίσι διεξάγει προκαταρκτικές συζητήσεις με τους Ταλιμπάν για την ανθρωπιστική κατάσταση στο Αφγανιστάν και την πιθανή απομάκρυνση περισσότερων ανθρώπων από τη χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η Γαλλία είναι μεταξύ των χωρών που έχουν τερματίσει τις επιχειρήσεις εκκένωσης από το αεροδρόμιο της Καμπούλ ενώ οι Αμερικανοί στρατιώτες που φρουρούν το αεροδρόμιο στην Καμπούλ αναμένεται να αποσυρθούν έως την προθεσμία της ερχόμενης Τρίτης που έχει οριστεί από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.


Ειδήσεις σήμερα

Ο ρατσισμός... πληρώνεται: Aπόφαση «σταθμός» στη Γερμανία για ακροδεξιούς εμπρηστές προσφυγικής δομής

Μαίνεται η φωτιά στην Ηλεία - Μήνυμα από το 112 σε Κορυφή και Βροχίτσα

Αφγανιστάν: Στην τελική φάση η επιχείρηση εκκένωσης στη σκιά «συγκεκριμένης και αξιόπιστης» απειλής
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης