Μετά το Τσέρνομπιλ, η Φουκουσίμα...

Μετά το Τσέρνομπιλ, η Φουκουσίμα...

Οι συνέπειες του πυρηνικού δυστυχήματος της Φουκουσίμα, από την άποψη της σοβαρότητας, τοποθετούνται ανάμεσα σε εκείνες από το δυστύχημα του Τσέρνομπιλ και σε εκείνες του Three Mile Island, λένε ειδικοί του ΟΗΕ, διευκρινίζοντας ότι δεν έχουν ακόμη λάβει επαρκή στοιχεία, για να προβούν σε μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση.

Μετά το Τσέρνομπιλ, η Φουκουσίμα...
Οι συνέπειες του πυρηνικού δυστυχήματος της Φουκουσίμα, από την άποψη της σοβαρότητας, τοποθετούνται ανάμεσα σε εκείνες από το δυστύχημα του Τσέρνομπιλ και του Three Mile Island, δήλωσαν την Τετάρτη ειδικοί του ΟΗΕ, διευκρινίζοντας πάντως ότι δεν έχουν ακόμη λάβει επαρκή στοιχεία, για να προβούν σε μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση.

Η εδρεύουσα στη Βιέννη Επιστημονική Επιτροπή του ΟΗΕ για τις επιπτώσεις της ατομικής Ακτινοβολίας (UNSCEAR) ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να μελετήσει τις επιπτώσεις στην υγεία από την πυρηνική κρίση στη Φουκουσίμα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Κλείσιμο
Η Επιτροπή ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τα αποτελέσματα της παρακολούθησης από Ιάπωνες επιστήμονες παιδιών για καρκίνο του θυρεοειδούς, ο οποίος αυξήθηκε στην εν λόγω ηλικιακή ομάδα στην Ουκρανία, μετά την καταστροφή του Τσέρνομπιλ το 1986, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της UNSCEAR, Βόλφγκανγκ Βάις.

Η UNSCEAR θα επιθυμούσε επίσης να εξετάσει τους εργαζομένους στην πληγείσα πυρηνική μονάδα της Φουκουσίμα, που δέχτηκαν δόσεις ακτινοβολίας σε "εύρος, όπου βλέπουμε κινδύνους σε επιδημιολογικές μελέτες".

Σε ό,τι αφορά στις άλλες συνέπειες, ο Βάις σημείωσε: "Έχουμε εντοπίσει ίχνη ιωδίου στην ατμόσφαιρα σε όλον τον κόσμο τώρα".

Αν και οι συνέπειες αυτές ήταν πιο σοβαρές απ' ό,τι το 1979 στο Three Mile Island των ΗΠΑ, όπου λίγη ραδιενέργεια απελευθερώθηκε μετά την τήξη του αντιδραστήρα, ο Βάις είπε ότι ήταν πολύ κάτω από τις ευρέως φάσματος συνέπειες του Τσέρνομπιλ.

Εν τω μεταξύ, περισσότερα από 6.000 κυβικά μέτρα αζώτου σκοπεύει να διοχετεύσει στον αντιδραστήρα 1 η εταιρεία ηλεκτρικής ενεργείας Tepco. Σκοπός της ενέργειας αυτής είναι να αποτραπεί μια νέα πιθανή έκρηξη υδρογόνου, ενώ, σύμφωνα με την εταιρεία, η επιχείρηση -που ίσως αρχίσει και σήμερα- αναμένεται να διαρκέσει πολλές ημέρες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης