Guardian: Ισραηλινό λογισμικό χάκαρε 50.000 λογαριασμούς δημοσιογράφων, πολιτικών, δικηγόρων και ακτιβιστών

Guardian: Ισραηλινό λογισμικό χάκαρε 50.000 λογαριασμούς δημοσιογράφων, πολιτικών, δικηγόρων και ακτιβιστών

Το κακόβουλο λογισμικό άνηκε σε Ισραηλινή εταιρία και φαίνεται πως παρακολουθούσε περισσότερους από 50.000 αριθμούς παγκοσμίως για λογαριασμό ολοκληρωτικών καθεστώτων - Εγκληματίες και τρομοκρατές παρακολοθούσε το λογισμικό ισχυρίζεται η εταιρία από την πλευρά της - Τι σχολιάζει ο Σνόουντεν

hacker_art

Ένα μεγάλο σκάνδαλο αποκαλύπτουν 16 ξένα μέσα ενημέρωσης. Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Guardian, ακτιβιστές, δημοσιογράφοι, δικηγόροι και πολιτικοί έπεσαν θύματα χάκερς από κυβερνήσεις.

Μάλιστα, το λογισμικό που έχει χρησιμοποιηθεί για να τους παρακολουθεί, άνηκε σε μια Ισραηλινή εταιρία, σύμφωνα με την έρευνα.

Η εταιρία πάντως, ισχυρίζεται ότι το λογισμικό Pegasus, χρησιμοποιείται μόνο για να παρακολουθεί τις κινήσεις εγκληματιών και τρομοκρατών  και απορρίπτει τις κατηγορίες.

Το Pegasus είναι ένα κακόβουλο λογισμικό που «χτυπά» τις συσκευές των iphone και android. Μπορεί να αποσπάσει μηνύματα, φωτογραφίες, email, να ηχογραφήσει τηλεφωνικές συνομιλίες ακόμη και να ενεργοποιήσει στα κρυφά τα μικρόφωνα των συσκευών.

Περισσότεροι από 50.000 αριθμοί έχουν υποστεί διαρροές, ενώ κάποιοι έχουν ταυτοποιήθει και ως πελάτες της εταιρίας NSO από το 2016. Ανάμεσα τους είναι δημοσιογράφοι σε μεγάλα πρακτορεία όπως Financial Times, CNN, the New York Times, France 24, the Economist, Associated Press και Reuters.

Επιπλέον, εντοπίστηκε και ο αριθμός του Μεξικανού δημοσιογράφου, Cecilio Pineda Birto, ο οποίος είχε δολοφονηθεί. Δεν αποκλείεται, σύμφωνα με την έρευνα, οι δολοφόνοι του να τον εντόπισαν μέσα από το κακόβουλο λογισμικό στο κινητό του. Εικάζεται ότι ενδεχομένως για αυτό και να μη βρέθηκε ποτέ το κινητό του τηλέφωνο.

Θέση για το θέμα αυτό πήρε και ο Έντουαρντ Σνόουντεν. Όπως αναφέρει σε ανάρτηση του στο twitter, «η ισραηλινή εταιρεία πίσω από αυτό - ο όμιλος NSO - θα πρέπει να φέρει άμεση, ποινική ευθύνη για τους θανάτους και τις κρατήσεις όσων στοχεύουν οι φορείς ψηφιακής μόλυνσης που πωλεί, οι οποίοι δεν έχουν νόμιμη χρήση».



Ειδήσεις σήμερα

Φολέγανδρος: Ομολόγησε ο 30χρονος τη δολοφονία της Γαρυφαλλιάς

Σανς - Μπακς 119-123: Άλωσαν το Φοίνιξ τα «Ελάφια» - Μια νίκη μακριά από το πρωτάθλημα

Μύκονος: Χαμός ακυρώσεων σε ξενοδοχεία - Αναχωρούν από το νησί της σιωπής

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης