Βρετανία: 117 θάνατοι από τη μετάλλαξη Δέλτα - Πόσοι ήταν εμβολιασμένοι

Βρετανία: 117 θάνατοι από τη μετάλλαξη Δέλτα - Πόσοι ήταν εμβολιασμένοι

Η πλειονότητα των νεκρών είχε ηλικία άνω  των 50 χρόνων - Δεν καταγράφηκαν θάνατοι σε πλήρως εμβολιασμένους στις ηλικίες κάτω των 50 ετών 

_metallaxidelta
Υπό έλεγχο ισχυρίζεται η βρετανική κυβέρνηση ότι έχει θέσει την μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού, ωστόσο, από τους συνολικά 117  ανθρώπους  που υπέκυψαν μέσα στον Ιούνιο  με covid που σχετίζεται με την ινδική μετάλλαξη  στη Γηραιά Αλβιώνα,  οι 50 είχαν εμβολιαστεί πλήρως -δηλαδή είχαν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά της νόσου. 

Σύμφωνα με τα επίσημα βρετανικά στοιχεία , όλοι οι άνθρωποι που πέθαναν είχαν ηλικία άνω των 50 ετών - ενώ στους πλήρως εμβολιασμένυς με ηλικία  κάτω των 50 ετών, δεν καταγράφηκε ούτε ένας θάνατος. 

Όπως είναι γνωστό, η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού αντιπροσωπεύει τη συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων στη Βρετανία.

Ωστόσο, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτό δεν υπονομεύει αυτό που ήδη ξέρουμε για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, δεδομένου ότι οι θάνατοι αφορούν ηλικιακές ομάδες που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο , ενώ το ποσοστό θανάτων στο σύνολο εκείνων που νοσούν, παραμένει πολύ χαμηλό. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους οκτώ ανθρώπους κάτω των 50 που πέθαναν λόγω της μετάλλαξης Δέλτα,  ουδείς είχε  είχε εμβολιαστεί πλήρως, ενώ μόνο δύο είχαν κάνει μία δόση του εμβολίου.

Από τις 21 Ιουνίου, 92.029 κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα έχουν καταγραφεί στη Βρετανία, εκ των οποίων, 117 κατέληξαν (δηλαδή το 0,13%).

Κλείσιμο
Εκατόν εννέα άτομα που έχασαν τη μάχη με τον κορωνοϊό ήταν άνω των 50 ετών. Αξιωματούχοι του Ηνωμένου Βασιλείου δεν έδωσαν λεπτομερή ανάλυση σε ότι αφορά την ηλικία των νεκρών.

«Αυτό σημαίνει ότι τα εμβόλια είναι αναποτελεσματικά; Σε καμία περίπτωση», αναφέρουν οι στατιστικολόγοι David Spiegelhalter και Anthony Masters σε άρθρο τους που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «The Observer».

«Αυτό θα περιμέναμε από ένα αποτελεσματικό,  αλλά ατελές εμβόλιο».

Το μεγαλύτερο μέρος του εμβολιαστικού προγράμματος στο Ηνωμένο Βασίλειο  εκτελείται με τα εμβόλια AstraZeneca και Pfizer.

Δύο δόσεις αυτών των εμβολίων είναι ιδιαίτερα προστατευτικές έναντι των συμπτωμάτων που εμφανίζονται μετά τη μόλυνση από τη μετάλλαξη Δέλτα: 88% για το εμβόλιο Pfizer και 60% για το εμβόλιο AstraZeneca, σύμφωνα με προηγούμενα στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αλλά ο κίνδυνος θανάτου από τη νόσο COVID-19 μετά τον πλήρη εμβολιασμό εξαρτάται από την ηλικία των ανθρώπων, επισημαίνουν οι δύο στατιστικολόγοι.

Όσο μεγαλύτερο σε ηλικία είναι ένα άτομο, τόσο πιο πιθανό είναι να πεθάνει εάν νοσήσει, προσθέτουν.

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι, 1.320 άτομα που μολύνθηκαν  από τη μετάλλαξη Δέλτα έπρεπε να διακομιστούν τουλάχιστον για μία νύχτα στο νοσοκομείο.

Από αυτούς, οι 190 είχαν εμβολιαστεί πλήρως -δηλαδή περίπου το 14%. Και 831, δηλαδή πάνω από το 63%, δεν είχαν εμβολιαστεί.

Την ίδια ώρα, ανάλυση του πρακτορείου «Associated Press» δείχνει ότι μόνο το 0,8% των ατόμων που απεβίωσαν τον Μάιο στις ΗΠΑ από Covid, είχαν εμβολιαστεί. Από τους θανάτους αυτούς,  το 20% σχετίζεται με τη μετάλλαξη Δέλτα.


Ειδήσεις σήμερα:

Δεύτερο κύμα καύσωνα: Τους 41 βαθμούς θα αγγίξει σήμερα ο υδράργυρος - «Καμίνι» και η Αττική

Κλοπή στην Εθνική Πινακοθήκη: Το σχέδιο του 49χρονου για την «τέλεια αρπαγή» και πώς τελικά... ναυάγησε

Διευκολύνσεις εμβολιασμένων: Πώς θα λειτουργήσουν εστίαση, θέατρα, αθλητισμός από 1η Ιουλίου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης