Κορωνοϊός – Βρετανία: Ο Τζόνσον ανακοίνωσε παράταση των μέτρων μέχρι τις 19 Ιουλίου

Κορωνοϊός – Βρετανία: Ο Τζόνσον ανακοίνωσε παράταση των μέτρων μέχρι τις 19 Ιουλίου

Οριστική αναβολή στην «Ημέρα της Ελευθερίας» ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός – Η απόφαση οφείλεται στην αύξηση των κρουσμάτων μετά την ευρεία διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα

boris_johnson_anak
Αναβολή της «Ημέρας Ελευθερίας» κατά τέσσερις εβδομάδες, δηλαδή μέχρι τις 19 Ιουλίου ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, σε συνέντευξη Τύπου με τον Κρις Γουίτι, επικεφαλής ιατρικό αξιωματούχο και τον επικεφαλής επιστημονικό σύμβουλο Πάτρικ Βάλανς. 

Αν και ο οδικός χάρτης για την έξοδο από τους περιορισμούς κατά του κορωνοϊού είχε ως ημερομηνία ορόσημο την 21η Ιουνίου, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να προχωρήσει στην παράταση των μέτρων έως τις 19 Ιουνίου, λόγω της ευρείας διασποράς της μετάλλαξης Δέλτα,  με τον Μπόρις Τζόνσον να διαβεβαιώνει ότι είναι εφικτός ο τερματισμός των μέτρων εκείνη την ημερομηνία. 

Η κυβέρνηση είχε αφήσει να διαφανεί τις τελευταίες ημέρες ότι μια αναβολή ήταν ιδιαίτερα πιθανή. Ως εκ τούτου, συνεχίζονται οι περιορισμοί της κατ’ οίκον εργασίας, όπως και στον αριθμό των ατόμων σε συγκεντρώσεις, τόσο στα σπίτια, όσο και στις παμπ και τα εστιατόρια.

Στην έναρξη της συνέντευξης Τύπου, ο Μπόρις Τζόνσον διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί να επιταχύνει το εμβολιαστικό πρόγραμμα σε άτομα άνω των 18 ετών, ενώ ανακοίνωσε ότι από αύριο θα κληθούν να εμβολιαστούν τα άτομα ηλικίας 23-24 ετών. 

Ζήτησε χρόνο για την επιτάχυνση των εμβολιασμών

«Τα εμβόλια λειτουργούν» τόνισε, ενώ ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν περισσότερα κρούσματα και νοσηλείες. Η κυβέρνηση εστιάζει στα εκατομμύρια νέων ατόμων που δεν έχουν εμβολιαστεί, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους και τους πλέον ευάλωτους.

«Δεν μπορούμε να εξαλείψουμε τον κορωνοϊό. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί του» τόνισε, λέγοντας ότι τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 64% σε μία εβδομάδα. Παράλληλα, οι νοσηλείες αυξήθηκαν κατά 50%. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η ινδική μετάλλαξη είναι πιο μεταδοτική κατά 80%. 

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τον Τζόνσον, τα στοιχεία δεν είναι αποδεκτά και το εθνικό σύστημα υγείας χρειάζεται περισσότερες εβδομάδες για να εμβολιάσει πολίτες, κάτι που οδηγεί στην καθυστέρηση της «Ημέρας Ελευθερίας».

Όπως είπε, μέχρι τη Δευτέρα 19 Ιουλίου, τα 2/3 των ενηλίκων θα έχουν ολοκληρώσει και τις δύο δόσεις. Όλοι οι πάνω των 50 θα έχουν κάνει και τις δύο δόσεις, όπως και οι άνω των 40 που έκανε την πρώτη δόση μέχρι τα μέσα Μαΐου. Μάλιστα δήλωσε αισιόδοξος ότι δεν θα χρειαστεί νέα καθυστέρηση, εάν τα επιδημιολογικά στοιχεία βελτιωθούν τις επόμενες δύο εβδομάδες. Εξαίρεση αποτελούν οι γάμοι, όπου αίρεται ο αυστηρός περιορισμός των 30 καλεσμένων από τις 21 Ιουνίου.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ζήτησε «συγγνώμη» για την απογοήτευση που προκάλεσε σε όσους πλήττονται από την παράταση των μέτρων, εξηγώντας ότι η καθυστέρηση ήταν απαραίτητη. 



Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης - Ερντογάν: Έσπασε ο πάγος - «Να αφήσουμε πίσω την ένταση του 2020»


Ινδία: Ανοίγει ξανά τις πύλες του το Ταζ Μαχάλ την Τετάρτη μετά από δυο μήνες


«Φρένο» Τζόνσον σε Ερντογάν για λύση δύο κρατών στην Κύπρο: Ζήτησε να τηρηθούν οι διαδικασίες του ΟΗΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης