Τσεχία: Επαναλειτουργούν εστιατόρια και καταστήματα παρά τα χιλιάδες κρούσματα

Τσεχία: Επαναλειτουργούν εστιατόρια και καταστήματα παρά τα χιλιάδες κρούσματα

Τα κρούσματα στην Τσεχία σε 24ωρη βάση μετριούνται κατά χιλιάδες - Η θνησιμότητα τις τελευταίες εβδομάδες είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη

usa_corona
Οι Τσέχοι τσούγκρισαν ξανά τα ποτήρια τους στις παμπ, έφαγαν το μεσημεριανό τους στα εστιατόρια και ψώνισαν στα καταστήματα, για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο, καθώς χαλάρωσαν τα μέτρα για την πανδημία, ενόψει των Χριστουγέννων.

Αφού περιόρισαν ένα από τα ταχύτερα εξαπλούμενα κύματα του νέου κορονοϊού στην Ευρώπη, και παρά τους φόβους ότι η επανεκκίνηση της οικονομίας μπορεί να οδηγήσει σε νέα έκρηξη κρουσμάτων, οι Τσέχοι που είχαν κλειδαμπαρωθεί για εβδομάδες, έσπευσαν και πάλι σήμερα σε κομμωτήρια, καταστήματα, εστιατόρια και παμπ. Όλα επαναλειτουργούν μεν, αλλά με περιορισμούς στη χωρητικότητά τους. «Είναι σίγουρα τεράστιο όφελος και πιστεύω ότι ταιριάζει στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα το γεγονός ότι οι άνθρωποι μπορούν και πάλι να απολαύσουν τα καταστήματα», είπε η Μαρτσέλα Γιουντλόνβα, αφού ψώνισε στην κεντρική Πλατεία Βεντσεσλάς της Πράγας.

Τα κρούσματα ωστόσο στην Τσεχία σε 24ωρη βάση μετριούνται κατά χιλιάδες. Η θνησιμότητα τις τελευταίες εβδομάδες είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη.

Οι γειτονικές χώρες προς το παρόν διατηρούν σε ισχύ τα μέτρα που έχουν λάβει. Την Τετάρτη η Γερμανία αποφάσισε να παραμείνουν κλειστά τα εστιατόρια μέχρι τις 10 Ιανουαρίου.

Τα τσεχικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι σε όλη τη χώρα σχηματίζονταν ουρές έξω από καταστήματα και κομμωτήρια. Ο ιδιοκτήτης μιας παμπ είπε στο πρακτορείο Reuters ότι οι πελάτες περίμεναν απ’ έξω προτού καν να ανοίξει τις πόρτες.

«Ήταν κάτι για το οποίο ανυπομονούσαμε εδώ και δύο μήνες», είπε ο καθηγητής πανεπιστημίου Γιαν Κότσι, αφού επισκέφθηκε μια παμπ στην Πράγα μαζί τους συναδέλφους του. «Ήπιαμε μια μπίρα για μεσημεριανό και άλλες τρεις μετά», πρόσθεσε.

Κλείσιμο
Ο Χάβελ Πάρκαν, ο ιδιοκτήτης του Café Jericho της Πράγας, είπε στο πρακτορείο Reuters ότι είναι κλεισμένος για τα επόμενα δύο βράδια.

Για τα καταστήματα λιανικής, όπως το Alpine Pro, το άνοιγμα αφήνει μια αμυδρή ελπίδα ότι θα σώσουν τουλάχιστον τη σεζόν. «Ήταν απολύτως καταστροφικό, επειδή τα καταστήματα έκλεισαν για περισσότερες από 40 ημέρες και δεν έχουμε καθόλου ρευστότητα», είπε ο ιδιοκτήτης Βάτσλαβ Χρμπεκ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης