Η Ιρλανδία γίνεται η πρώτη χώρα της ΕΕ που επιβάλλει καθολικό «lockdown» έξι εβδομάδων

Η Ιρλανδία γίνεται η πρώτη χώρα της ΕΕ που επιβάλλει καθολικό «lockdown» έξι εβδομάδων

Απαγορεύονται οι μετακινήσεις και οι δημόσιες συναθροίσεις - Οι πολίτες θα μπορούν να βγουν από το σπίτι μόνο για άθληση - Μέχρι 1 Δεκεμβρίου οι περιορισμοί

BB19Hfcq
Τη στιγμή που ο κορωνοϊός «σφυροκοπά» την Ευρώπη, η Ιρλανδία ετέθη σε ύψιστο συναγερμό κατηγορίας «5» και έγινε η πρώτη χώρα της ΕΕ που επέβαλε «lockdown» σε όλη τη χώρα για έξι εβδομάδες, μέτρο που ελήφθη και την άνοιξη, κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Τα μέτρα αποφασίστηκαν ύστερα από σύσκεψη με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό, Μιχόλ Μάρτιν, κατά την οποία  ανακοινώθηκε ότι οι περιορισμοί θα ισχύσουν μέχρι την 1η Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα καραντίνας, οι πολίτες καλούνται να μένουν στο σπίτι, ενώ θα μπορούν να βγαίνουν μόνο για άθληση, σε ακτίνα πέντε χιλιομέτρων από το σπίτι τους. 

Μόνο συγκεκριμένα καταστήματα θα επιτρέπεται να είναι ανοιχτά, ενώ απαγορεύονται όλες οι δημόσιες συναθροίσεις, εκτός από γάμους και κηδείες με περιορισμένο αριθμό παρευρισκομένων. 

Σε μόλις 24 ώρες η Ιρλανδία ανακοίνωσε 1.283 νέες μολύνσεις από τη νόσο Covid-19. 

Μπροστά σε τοπικό lockdown και το Μάντσεστερ μετά την Ουαλία

Περίπου έξι εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται αντιμέτωποι με αυστηρότερο lockdown λόγω της COVID-19 τις επόμενες ημέρες, καθώς μετά την Ουαλία, όπου ανακοινώθηκε lockdown δύο εβδομάδων και το Μάντσεστερ, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, εξετάζει πρόσθετους περιορισμούς καθώς επιταχύνεται η έξαρση του νέου κορωνοϊού.

Κλείσιμο
Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε 16.982 νέα κρούσματα COVID-19 σε διάστημα 24 ωρών, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες, συγκριτικά με 16.717 μία ημέρα νωρίτερα.

Ύστερα από μια δημόσια διαμάχη με τον δήμαρχο της ευρύτερης περιοχής του Μάντσεστερ, Άντι Μπερνμαμ, που κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον ότι προσπαθεί να θυσιάσει το βόρειο τμήμα της Αγγλίας για να γλιτώσει θέσεις εργασίας στο νότιο, ο υπουργός Στέγασης Ρόμπερτ Τζένρικ δήλωσε ότι εντός ημερών μπορεί να επιβληθεί lockdown.

«Πρέπει να ολοκληρώσουμε αυτό», δήλωσε ο Τζενρικ αναφορικά με τις συνομιλίες με τοπικούς αξιωματούχους, προσθέτοντας ότι υπάρχει η βάση για μια συμφωνία.

Ο Τζόνσον έχει απειλήσει να θέσει την περιοχή στον «Πυλώνα 3» - το υψηλότερο επίπεδο περιορισμών που αναγκάζει τις παμπ και τα μπαρ να κλείσουν και απαγορεύει τις συναθροίσεις σε εσωτερικό χώρο ανθρώπων από διαφορετικά νοικοκυριά - παρά την επιθυμία τοπικών αξιωματούχων στην περίπτωση που δεν είναι δυνατή μια συμφωνία.

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: Στα 438 τα νέα κρούσματα - 85 διασωληνωμένοι -11 θάνατοι

Ελληνοτουρκικά: Διπλωματική αντεπίθεση της Ελλάδας σε όλα τα μέτωπα

Εξαφάνιση 19χρονης στο Κορωπί: Ψάχνουν απαντήσεις στο κινητό και στα social media της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης