LIVE

Κορωνοϊός

Έκρηξη στη Βηρυτό: Ψάχνουν στην Κύπρο τον Ρώσο που μετέφερε τη νιτρική αμμωνία

beirut-limani

Πλοίο ιδιοκτησίας Ρώσου που διαμένει στην Κύπρο είχε κατασχεθεί από τις αρχές του Λιβάνου το 2014 - Οι 2.750 τόνοι της νιτρικής αμμωνίας μεταφέρθηκαν σε αποθήκες στο λιμάνι και ουδείς ασχολήθηκε κατόπιν με το φορτίο που χθες σκόρπισε τον θάνατο και την καταστροφή στη Βηρυτό - Οι ομοιότητες με την έκρηξη στο Μαρί της Κύπρου και τα ύποπτα φορτία νιτρικής αμμωνίας

Με πλοίο ιδιοκτησίας Ρώσου που ζει στην Κύπρο είχαν μεταφερθεί οι 2.750 τόνοι της νιτρικής αμμωνίας στο λιμάνι της Βηρυτού, που στη συνέχεια σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά, μεταφέρθηκαν σε αποθήκες του λιμανιού.  Πρόκειται για τον Igor Grechushkin, ο οποίος φέρεται ως ιδιοκτήτης της εταιρείας Teto Shipping με έδρα τη Λεμεσό. Ο συγκεκριμένος,  δεν έχει διευκρινιστεί αν είναι κάτοχος κυπριακής υπηκοότητας, είναι ο ιδιοκτήτης του πλοίου Rhosus που από το 2014 παρέμενε φορτωμένο με 2.750 τόνους νιτρικής αμμωνίας στο λιμάνι της Βηρυτού.

Μετά την κατάσχεση του πλοίου το 2014 από τις αρχές του Λιβάνου ο Grechushkin εξαφανίστηκε και εγκατέλειψε το πλοίο με πλήρωμα 4 Ουκρανούς διακόπτωντας τη τροφοδοσία τους. Οι κυπριακές αρχές έχουν κινητοποιηθεί και αναζητούν την άκρη του νήματος.  To Ρώσο υπήκοο Igor Grechushkin που ενδεχομένως να βρίσκεται στη Κύπρο αναζητούν οι υπηρεσίες ασφαλείας στο πλαίσιο των ερευνών για την τεράστια έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού.  Εικάζεται πως το πλοίο είχε φορτωθεί στο Ιράν και κατευθυνόταν προς τη Συρία, αλλά προσέγγισε το λιμάνι της Βηρυτού για ανεφοδιασμό ή λόγω μηχανικού προβλήματος. Ο καπετάνιος του πλοίου ήταν Ρώσος και το πλήρωμα (3 άτομα) Ουκρανοί. 

Μετά την κατάσχεση του πλοίου ο Grechushkin, σταμάτησε να επικοινωνεί με το πλήρωμα, το οποίο εγκατέλειψε και εξαφανίστηκε από προσώπου γης. Οι αρχές του Λιβάνου έθεσαν υπό περιορισμό το πλοίο και απαγόρευσαν στο πλήρωμα να το εγκαταλείψει, ενώ δεν έκαναν καμία ενέργεια για καταστροφή του επικίνδυνου φορτίου, πιθανόν κάτω από την πίεση της Χεζμπολλάχ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2015 η κυπριακή αστυνομία είχε συλλάβει έναν 26χρονο Λιβανέζο μέλος της Χεζμπολλάχ o οποίος είχε αποθηκεύσει σε διαμέρισμα στη Λάρνακα 8,5 τόνους νιτρικής αμμωνίας. Η ποσότητα των εκρηκτικών είχε μεταφερθεί στη Κύπρο σταδιακά από το 2012. Μετά την κατάσχεση των εκρηκτικών αυτά καταστράφηκαν και ο Λιβανέζος αφού εξέτισε ποινή φυλάκισης 3,5 ετών απελάθηκε στο Λίβανο. Ήταν η δεύτερη φορά που τεράστια ποσότημα νιτρικής αμμωνίας απασχολούσε τις κυπριακές αρχές, καθώς τον Ιούλιο του 2011 είχε προηγηθεί η φονική έκρηξη στο Μαρί

Έκρηξη στο Μαρί στη Κύπρο

Τον Ιούλιο του 2011, μια τεράστια έκρηξη είχε επίσης σκορπίσει τον θάνατο στη Κύπρο. Επρόκειτο για 101 κοντέινερς φορτωμένα με εκρηκτικά που είχαν κατασχεθεί σε πλοίο που απέπλευσε από το Ιράν με κατεύθυνση τη Συρία. Τα εκρηκτικά με απόφαση της τότε κυβέρνησης Χριστόφια αποθηκεύτηκαν σε υπαίθριο χώρο και δεν κατασχέθηκαν καθώς είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις στο καθεστώς Άσσαντ ότι με κάποιο τρόπο θα περιέρχονταν στην κατοχή του. Ο χρόνος και οι υψηλές θερμοκρασίες αλλοίωσαν τα εκρηκτικά τα οποία εξερράγησαν σκοτώνοντας 13 άτομα.

Νιτρική αμμωνία στη Λάρνακα

Το 2015 οι κυπριακές αρχές ασφαλείας μετά από πληροφορίες ξένων μυστικών υπηρεσιών είχαν εντοπίσει 8,2 τόνους νιτρικής αμμωνίας που είχαν αποθηκευτεί σε υπόγειο διαμερίσματος στους Άγιους Ανάργυρους της Λάρνακας. Είχε συλληφθεί ο 26χρονος Λιβανέζος Hussein Bassam Abdallah, ο οποίος ήταν μέλος της Χεζμπολλάχ και ενεργούσε για λογαριασμό της.

Ο Hussein Abdallah είχε παραδεχθεί ενοχή σε οκτώ κατηγορίες, οι οποίες αφορούσαν συμμετοχή σ' εγκληματική και τρομοκρατική οργάνωση, παροχή υποστήριξης σε τρομοκρατική οργάνωση, συμμετοχή και αποδοχή διάπραξης εγκλήματος, παράνομη κατοχή εκρηκτικών υλών (8,2 τόνων νιτρικής αμμωνίας) καθώς και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, δηλαδή κατείχε 9.400 ευρώ, ενώ γνώριζε ότι το ποσό αυτό αποτελούσε έσοδο από τη διάπραξη γενεσιουργών αδικημάτων. Τα αδικήματα διαπράχθηκαν μεταξύ 2012 και 27 Μαΐου 2015 στη Λάρνακα, στον Λίβανο και αλλού. Στο υπόγειο του σπιτιού στους Άγιους Ανάργυρους είχαν βρεθεί 447 χάρτινα κιβώτια, μέσα στα οποία υπήρχαν 65.573 συσκευασίες με νιτρική αμμωνία, συνολικού βάρους 8,2 τόνων. Σε υπνοδωμάτιο της οικίας βρέθηκαν 9.400 ευρώ καθώς και σημειώσεις με ονόματα, τηλέφωνα και διευθύνσεις. Η νιτρική αμμωνία με την πρόσμιξή της με πετρέλαιο μετατρέπεται σε ουσία με την επωνυμία ANFO (Ammonium Nitrate Fuel Oil) και λειτουργεί ως εκρηκτική ύλη υψηλής ισχύος. Έχει χρησιμοποιηθεί από τη Χεζμπολάχ σε διάφορες τρομοκρατικές επιθέσεις.

Ο Hussein Abdallah (Σιίτης μουσουλμάνος), πατέρας ενός παιδιού ηλικίας ενάμισι έτους, έδωσε τρεις καταθέσεις στη κυπριακή αστυνομία, στις οποίες ανέφερε όλα όσα γνώριζε σε σχέση με την υπόθεση. Μεταξύ άλλων, είπε ότι πρόσωπο, επίσης μέλος της Χεζμπολάχ, το οποίο δεν κατονόμασε, του παρέδωσε πλαστό διαβατήριο και του έδωσε οδηγίες να έλθει στην Κύπρο για να μετακινήσει τα κιβώτια με τη νιτρική αμμωνία. Όσον αφορά το ποσό των 9.400 ευρώ, το έλαβε από το ίδιο πρόσωπο ως αμοιβή

Αποστολή του ήταν να ελέγχει τα κιβώτια με τη νιτρική αμμωνία και η αμοιβή του για κάθε μετάβασή του στο νησί ήταν 3.500 ευρώ.

Πριν από την άφιξή του στην Κύπρο στις 21 Μαΐου 2015, ο Abdallah έλαβε οδηγίες να μετακινήσει τα κιβώτια με τη νιτρική αμμωνία σε άλλη αποθήκη στην επαρχία Λάρνακας, την οποία ο ίδιος θα ενοικίαζε για περίπου έναν χρόνο. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Χεζμπολάχ στόχευε να βλάψει, μέσω τρομοκρατικών ενεργειών, ισραηλινά συμφέροντα στην Κύπρο και η αμμωνία προοριζόταν γι΄ αυτό τον σκοπό.

Ειδήσεις σήμερα: 

Άμεση ανταπόκριση της Ελλάδος στο αίτημα συνδρομής της κυβέρνησης του Λιβάνου

Έως 300.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι στη Βηρυτό μετά τις εκρήξεις

Υπουργείο Ανάπτυξης: Η πρώτη διευρυμένη σύσκεψη για το Ταμείο Ανάκαμψης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (17)

......#@€

Tι να τον κάνουν το Ρώσο ? Από το 2014 το τελωνείο περίμενε τις δικαστικές αρχές να δώσουν άδεια καταστροφής η να εξαχθούν από τη χώρα τα επίμαχα προϊόντα . Αλλά οι δικαστές ( αμα δεν έχει μαρμίτα δεν τρέχει τίποτα ) αγρόν αγόρασαν . Παντού τα ίδια με την τυφλή δικαιοσύνη !

Δουλειά του Ισραήλ

Για να δημιουργήσει αντί-Χεζμπολλάχ κλίμα στον Λίβανο. Οι παθούσες γειτονιές είναι χριστιανικές. Με ενα σμπάρο δύο τρυγόνια οι πανέξυπνοι εβραίοι "φίλοι" μας. Αγανάκτηση των χριστιανών για την Χεζμπολλάχ και σκοτωμός αρκετών χριστιανών τους οποίους οι εβραίοι μισούν επειδή επί αιώνες τους καταδίωκαν.

χ

Τίποτα πράκτορες της Μοσάντ το έκαναν απλά για να ξεφορτωθούν το υλικό που πολύ πιθανόν αν έπεφτε σε λάθος χέρια θα προκαλούσε θανάτους και καταστροφές στο Ισραήλ.

... Οταν

Το κράτος προσπαθεί να ρίξει τις ευθύνες σε άλλους..... Στρατηγός άνεμος, έτυχε στην βάρδια μου, ρυμοτομικό σχέδιο, ευθύνες σε μαχανικους για έργα που εγιναν πριν δεκαετίες και δεν συντηριθηκαν ποτέ.

Ρωσίδα

Τι σχεση εχει ο Ρωσος αφου κατασχεθηκε η αμμωνία. Κατοχη και κυριοτητα εχουν περασει στο Λιβανο

Pwpw

Ο ρωσσος τι φταίει; Τι έπεσε πανω η πως εγινε η εκριξη αναρωτήθηκε κανείς; Η ψαχνουν δράκους!

Χαχαχα

Έλεος ρε σεις, ο Ρώσος το μετέφερε απλά. Οι άχρηστοι οι Λιβανέζοι το είχαν για χρόνια. Καταντά αστείο να φταίει για όλα η κακή Ρωσία.

Ο Ρωσσος

φταιει; Αν δεν μπορεις να χτυπησεις το γαϊδαρο χτυπας το σαμαρι, ετσι ακουγεται η περιπτωση αυτη.

ZZ

Βρήκαν την εύκολη λύση οι κάφροι ,κατάσχεσαν το πλοίο και δεν κοίταξαν τη έχει μέσα ?Και αν κοίταξαν δεν είδαν τι μεταφέρει ?Δε είχαν ούτε έναν χημικό στο Λίβανο να τους πει ότι είναι επικίνδυνο φορτίο ? Μάθαμε το μάθημα καλά όποιος και να κλάση στα πέρατα της γης θα φταίνε οι Ρώσσοι , να δείτε ότι και το ατύχημα στο Μαρί της Κύπρου σε Ρώσσο θα φορτώσουν .

Βηρυτός Ελληνική

Η έκρηξη κατέστρεψε τις χριστιανικές συνοικίες της ανατολικής Βηρυτού, η Βηρυτός, κέντρο του Ελληνισμού για μία χιλιετία, οι Δρούζοι είναι (κρυπτόμενοι) ακόλουθοι του Πυθαγόρα, ο Λίβανος και η Βόρειος Συρία (Δεκάπολις κλπ), κέντρο του μαζικού εποικισμού Ελλήνων για πάνω από δύο αιώνες, και η καρδιά του Βασιλείου των Σελευκιδών.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης