Ουσία που χρησιμοποιείται ευρέως σε σαπούνια και οδοντόπαστες ίσως συνδέεται με καρκίνο!

brush-teeth

Η κοινή αντιμικροβιακή ουσία «τρικλοζάν» συνδέεται με τη φλεγμονή του εντέρου αλλά ίσως έχει και πολύ πιο δυσμενείς επιπτώσεις

Το «τρικλοζάν», ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο συστατικό σε περισσότερα από 2.000 καταναλωτικά προϊόντα, όπως σαπούνια, οδοντόπαστες, καλλυντικά και παιγνίδια, συνδέεται με τη φλεγμονή του παχέος εντέρου και φαίνεται να ευνοεί τον καρκίνο, καθώς αλλάζει δραστικά τη σύσταση των μικροβιακών κοινοτήτων που ζουν μέσα στο παχύ έντερο, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη αμερικανο-κινεζική επιστημονική έρευνα, που βασίσθηκε στη μελέτη πειραματόζωων.

Η τρικλοσάνη (triclosan) είναι ένας αντιμικροβιακός παράγοντας, ο οποίος είναι δραστικός εναντίον των θετικών και των αρνητικών κατά Gram μικροοργανισμών. Η δράση του αναστέλλει την ανάπτυξη των βακτηρίων και των μυκήτων, διαπερνώντας την κυτταρική μεμβράνη τους. Ήταν ήδη γνωστό ότι μπορεί να έχει τοξικά αποτελέσματα σε υψηλές δόσεις, αλλά η νέα μελέτη εξέτασε τις συνέπειες των χαμηλών δόσεων στην υγεία.

Οι ερευνητές από αμερικανικά και κινεζικά πανεπιστήμια, με επικεφαλής τον κινεζικής καταγωγής Γκουοντόνγκ Ζανγκ του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης στο 'Αμχερστ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "Science Translational Medicine", πειραματίσθηκαν με ομάδες ποντικιών που επί τρεις εβδομάδες έτρωγαν τροφές, οι οποίες περιείχαν τρικλοσάνη σε διάφορετικές συγκεντρώσεις.

Διαπιστώθηκε ότι ακόμη και η βραχύχρονη χρήση του «τρικλοζάν» σε χαμηλές δόσεις προκάλεσε στα ποντίκια χρόνια φλεγμονή του παχέος εντέρου και επιδείνωσε την προϋπάρχουσα φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και τον καρκίνο του εντέρου που σχετίζεται με αυτή τη φλεγμονή. Το «τρικλοζάν» αύξησε το μέγεθος των καρκινικών όγκων και μείωσε το προσδόκιμο ζωής των πειραματόζωων.

«Τα ευρήματά μας αυτά δείχνουν για πρώτη φορά ότι η τρικλοσάνη μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του εντέρου», δήλωσε ο δρ Ζανγκ.

Προηγούμενες μελέτες έχουν ανιχνεύσει το «τρικλοζάν» στα δείγματα ούρων περίπου του 75% των ανθρώπων. Η αποφυγή του είναι ουσιαστικά αδύνατη λόγω της μεγάλης εξάπλωσής του σε τόσα προϊόντα.

«Επειδή ακριβώς αυτή η ουσία χρησιμοποιείται τόσο ευρέως, η μελέτη μας δείχνει ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη να αξιολογηθεί περαιτέρω η επίπτωσή της στην υγεία του εντέρου» ανέφεραν οι ερευνητές.

Βασικό ζητούμενο είναι αν οι άνθρωποι με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου ή με καρκίνο του εντέρου γίνονται πιο ευάλωτοι στις παθήσεις τους εξαιτίας της έκθεσης του οργανισμού τους στην τρικλοσάνη. Αλλά και κατά πόσο η εν λόγω αντιμικροβιακή ουσία μπορεί να διευκολύνει την εμφάνιση αυτών των ασθενειών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ (20)

ονομα

τετοια λετε και μετα το κινημα των αντιεμβολιαστων θα εχουμε και κινημα κατα του σαπουνιου και της οδοντοκρεμας. αντε να ξαναμπεις μετα σε ΜΜΜ.

Σχολιαστής

Ένα εξειδικευμένο θέμα όπως το παραπάνω όταν σχολιάζεται από τον αναγνώστη δημιουργεί θόρυβο. Έρχονται και οι ψεκασμένοι και ολοκληρώνεται ο κύκλος της παραπληροφόρησης. Triclosan δεν περιέχεται σε όλες τις οδοντόκρεμες. Διαβάστε τα συστατικά τους, αν είναι τόσο ανησυχητικό ως θέμα. Δε θα υπήρχε αν δεν είχε θετικές επιδράσεις στην στοματική υγεία. Αν και όταν αποδειχτεί ότι στους ανθρώπους προκαλεί την ίδια φλεγμονή στο έντερο όπως και τα ποντικάκια τότε μπορούμε να αποφασίσουμε για τη χρήση της. Ως τώρα υπάρχει μια ένδειξη σε ποντίκια.

Bad man

Αγαπητέ φίλε. Στο διαδίκτυο υπάρχουν όλες οι πληροφορίες σχετικά με το triclosan καί τίς επιβλαβείς συνέπειες της χρήσης του. Γιατί κανένας από τους άλλους σχολιαστές δεν ασχολείται 4-5 λεπτά , ώστε να βρει στο διαδίκτυο όλες τις απαντήσεις..??? Τό triclosan δεν χρησιμοποιείται διότι , εκτός των άλλων, ευρισκόμενο εν διαλύσει στα νερά αποχέτευσης καί διαχεομενο στο έδαφος και στα ποτάμια κλπ δημιουργεί νέα μεταλλαγμένα βακτήρια που γίνονται ανθεκτικά στο triclosan καί ταυτόχρονα γίνονται ανθεκτικά στα ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΆ , με αποτέλεσμα να ξεμείνουμε από αποτελεσματικά αντιβιοτικά σε λίγα χρόνια , καί δέν υπάρχει κάποια εναλλακτική λύση σέ αυτό. Πλέον τούτου , παραπέμπω στο διαδίκτυο γιά όσους ενδιαφέρονται πραγματικά...!!!

ΚΩΣΤΑΣ-ΔΡΑΜΑ

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: ΜΗΝ ΤΡΩΤΕ ΟΔΟΝΤΟΚΡΕΜΕΣ (ΠΡΟΤΙΜΑΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΣΗ ΣΤΟΜΑΤΙΚΟΥ ΔΙΑΛΥΜΑΤΟΣ... ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΣΟΥ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΦΙ...)...

Δρ Ελένη

Πρόσφατη δημοσιευμένη επιστημονική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα πως καμία μάρκα οδοντόπαστας του εμπορίου δεν κατάφερνε να μειώσει την απώλεια του σμάλτου των δοντιών. Άρα και η απλή μαγειρική σόδα κάνει την ίδια δουλειά, χωρίς τις παρενέργειες.

Οδοντίατρος

Σχόλια από κάποιον που έχει δυο γνώσεις παραπάνω. Το Triclosan έχει πάψει να χρησιμοποιείται στην Ευρώπη (και κατά συνέπεια στην Ελλάδα) πάνω από 15 χρόνια. Κατά συνέπεια, το οτι ανακαλύψατε τώρα την τοξικότητά του απλά προκαλεί χαμόγελο. Όταν βουρτίζετε με σόδα, εγώ χαίρομαι γιατί μου δημιουργείτε τζίρο μιας και οι πολυγωνικοί κόκκοι της μαγειρικής σόδας που χρησιμοποιείτε καταστρέφουν μηχανικά την αδαμαντίνη σας. Θέλτε μια τζάμπα συμβουλή ; Πλύσιμο ΜΟΝΟ με ηλεκτρική οδοντόβουρτσα και ΝΕΡΟ για 3-4 λεπτάκια, 1 φορά την ημέρα, και μετά για 1 λεπτάκι μπούκωμα με ένα καπάκι φθοριούχο στοματικό διάλυμα του super market. Φτύνουμε και ΔΕΝ ξεπλένουμε. Όποιος θέλει να ακούσει, ας ακούσει...

Steve

Κάνεις λάθος, αν και οδοντίατρος. Με τήν Commission Regulation (EU) 358/2014 ΕΠΙΤΡΈΠΕΤΑΙ η χρήση του triclosan , έως 0,30% σε οδοντόκρεμες, υγρά σαπούνια,κλπ. Η Αμερική με πρόσφατη απόφαση το απαγόρευσε τελείως από οδοντόκρεμες, υγρά σαπούνια κλπ. Τό επέτρεψε μόνο σέ απολυμαντικά νοσοκομειακής χρήσης. Στην Αυστραλία επιτρέπεται ελεύθερα.

Ατ

Είμαστε περικυκλωμένοι από παντού με χημικά και πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας για να μειώσουμε την τοξικότητα πριν να είναι αργά. Χρησιμοποιούμε μόνο φυσικά σαπούνια και αποσμητικά τα οποία δυστηχώς όμως είναι αρκετά ακριβά και οδοντόκρεμες χωρίς χημικά και φθόριο. Μην ξεχνάμε και το λάδι καρύδας που κάνει φοβερή δουλειά για τα δόντια. Αυτή η ουσία πέρα από καρκίνο μορεί να προκαλεί και αυτοόνοσες ασθένειες αφού κάνει τέτοια ζημιά στο έντερο. Κρίμα και ντροπή κανένας σεβασμός στην υγεία, όλα για το κέρδος. Εγώ τους λέω βάλτε αυτά τα δηλητήρια εκεί που ξέρετε κάντε και εσείς το ίδιο μην τους αφήνετε να σας σκοτώνουν.

Οσον αφορα τα δοντια

Πότε δεν δεχόταν ο οργανισμός μου οδοντοκρεμες. Κυρίως αντιμετωπιζα στομαχικα προβλήματα και οι περισσότεροι γιατροί έλεγαν ότι είναι ψυχολογικό, εκτός από έναν παθολογο που με συγκεκριμένες εξετάσεις βρήκε ότι πράγματι έχω δυσενεξια στις ουσίες που χρησιμοποιεί η κάθε εταιρία. Εδώ και 15 χρόνια βουρτσιζω τα δόντια μου δίχως οδοντοπαστα και κάνω πλυσεις με αλατονερο και δεν έχω το παραμικρό πρόβλημα. Σε όσους μιλούσα και τους έλεγα για τα χημικά που υπάρχουν μέσα σε κάθε τι που βάζουμε στο στόμα, ήμουν γραφικός και συνομωσιολογος. Τεσπα, δεν χρειάζεται πολύ μεγάλη μόρφωση για να καταλάβεις ότι χημικό = τοξικο, όποιος δεν το καταλαβαίνει και δεν αλλάζει όσο μπορεί τον τρόπο ζωής του, είναι άξιος της μοίρας του.

Αρεν μαρεν κουκουναρεν

Αν εχεις υψηλο ρισκο για αναπτυξη τερηδονας (δε το εχουν ολοι) ,το φθοριο μπορει να σε προστετεψει ,το αλατι οχι .

Όλγα

μόνο χειροποίητα παραδοσιακά σαπούνια για πρόσωπο και σώμα, τα δε δοντάκια μας να τα πλένουμε με μαγειρική σόδα. Για όλα υπάρχουν λύσεις, αρκεί κάποιος να το ψάξει...

βασιλης

τα παραδοσιακα σαπουνια ειναι σιγουρα καλη ιδεα γιατι κανουν την ιδια δουλεια με τα κανονικα μειον τα παραξενα συστατικα. και επισης τονωνουμε και τις μικρες ελληνικες εταιρειες που τα παραγουν. η σοδα ομως δεν νομιζω οτι ειναι το ιδιο αποτελεσματικη με την οδοντοκρεμα. υπαρχουν και οδοντοκρεμες απο φαρμακευτικες ελληνικες εταιρειες αν θελει καποιος να κανει κι εκει το κατι παραπανω.

Θα έλεγα...

Τουλάχιστον ανησυχητικό... Έχουμε πήξει στις ουσίες...

ΚΩΣΤΑΣ-ΔΡΑΜΑ

ΓΙΑΤΙ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΟ; ΣΤΑΜΑΤΑ ΝΑ ΤΡΩΣ ΟΔΟΝΤΟΚΡΕΜΕΣ ΚΑΙ ΣΑΠΟΥΝΙΑ ΚΑΙ NO PROBLEMA ΦΙΛΑΡΑΚΟ...

ποσο

μα πόσο βλάκας είσαι

ΚΩΣΤΑΣ-ΔΡΑΜΑ

ΕΛΑ ΜΟΥ ΝΤΕ... ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΕΓΩ ΤΟ ΕΧΩ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΠΟΣΟ....

chance

Τώρα το έχεις συνειδητοποιήσει τουλάχιστον?

ΚΩΣΤΑΣ-ΔΡΑΜΑ

Α ...ΜΠΑ... ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΘΕΛΩ ΒΟΗΘΕΙΑ...

XXX

Οσο καλα και να ξεπλυνεις τα δοντια σου και τα χερια σου, οταν θα πιεις νερο η θα πιασεις το ψωμι με τα μολις πλυμενα χερια σου, η ουσια θα περασει στον οργανισμο σου.

SD

μάλλον δεν τα βουρτσίζεις τα δοντάκια, αλλιώς θα καταλάβαινες ότι είναι αναπόφευκτο το να καταπιείς έστω και μια γουλιά

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

hysteria01

Ο όρος Διαταραχή Μετατροπής, που παλιότερα χαρακτηριζόταν ως Υστερική Μετατροπή και ήταν επίσης γνωστή με την κοινότερη ονομασία Υστερία δηλώνει μια σειρά συμπτωμάτων που σχετίζονται με το αισθητηριακό και το κινητικό σύστημα και δεν δικαιολογούνται από υποκείμενη παθολογική αιτιολογία — εμφανίζονται δηλαδή χωρίς να διαγιγνώσκεται κάποια νευρολογική ή άλλη σωματική πάθηση και είναι καθαρά ψυχογενή.

xeirourgeio

Οι επιστήμονες μιλούν για το χρονικό διάστημα  διάρκειας έως μίας ώρας σε βρέφη και νήπια - Η ασφάλεια της γενικής αναισθησίας παραμένει ασαφής αν διαρκέσει περισσότερο ή αν επαναλαμβάνεται συχνά