Επτά στους 10 Έλληνες έχουν έλλειψη βιταμίνης D: Πώς αντιμετωπίζεται η ανεπάρκεια

vitamin-d

Πώς συνδέονται τα χαμηλά επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης με τις αγχώδεις διαταραχές και την κατάθλιψη

Αυξημένα είναι τα ποσοστά των Ελλήνων που παρουσιάζουν ανεπάρκεια της βιταμίνης D. Παρότι ζούμε σε μία από τις πιο ηλιόλουστες μεσογειακές χώρες, περίπου 7 στους 10 έχουν έλλειψη βιταμίνης D. Για το λόγο αυτό η Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία προχώρησε για πρώτη φορά στην έκδοση κατευθυντήριων οδηγιών για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών.

Οι οδηγίες παρουσιάζονται στο 45ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Σακχαρώδους Διαβήτη το οποίο άρχισε χθες και θα ολοκληρωθεί στις 12 Μαΐου στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλάς». Το συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία - Πανελλήνια Ένωση Ενδοκρινολόγων.

«Στη χώρα μας ισχύει το λεγόμενο μεσογειακό παράδοξο. Παρ’ όλο που έχουμε ηλιοφάνεια, οι περισσότεροι Έλληνες έχουν μεγάλη έλλειψη βιταμίνης D στον οργανισμό τους. Για την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία ήταν αναγκαίο να προχωρήσει στην έκδοση κατευθυντήριων οδηγιών -κάτι που γίνεται για πρώτη φορά πανελλαδικά- με στόχο την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση και καθοδήγηση των συμπολιτών μας», εξηγεί ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας - Πανελλήνιας Ένωσης Ενδοκρινολόγων, διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, ακαδημαϊκός υπότροφος, Α’ προπαιδευτική παθολογική κλινική ΑΠΘ ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ Ζαδάλλα Μούσλεχ.

Παράλληλα επισημαίνει ότι «είναι σημαντικό οι πολίτες να επισκέπτονται τον ενδοκρινολόγο τους, ώστε να γίνεται εγκαίρως η διάγνωση της έλλειψης βιταμίνης D και στη συνέχεια να τους δίνονται συγκεκριμένες οδηγίες, τις οποίες πρέπει να τηρούν στην καθημερινότητά τους. Για παράδειγμα, καλό είναι να περπατούν αποφεύγοντας την υπερβολική ποσότητα αντηλιακού σε συγκεκριμένες ώρες τις ημέρες (συνήθως πρωινές), όταν ο ήλιος δεν καίει πολύ και δεν είναι τόσο επικίνδυνος, καθώς και να ενισχύσουν τη διατροφή τους σε γαλακτοκομικά».

Η έρευνα

Την ανεπάρκεια βιταμίνης D σε Έλληνες και Κύπριους αποδεικνύει επιδημιολογική μελέτη με θέμα «Αυξημένη συχνότητα ανεπάρκειας βιταμίνης D σε δείγμα ελληνικού και κυπριακού πληθυσμού» που παρουσιάζεται ως αναρτημένη ανακοίνωση στο 45ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Σακχαρώδους Διαβήτη. Οι δύο χώρες εξετάστηκαν μαζί λόγω της κοινής φυλογενετικής προέλευσής τους και κοινών περιβαλλοντικών και κοινωνικών συνθηκών.

Η έρευνα εκπονήθηκε από το ΑΠΘ και την Ιατρική Σχολή St George UK, Διεθνές Τμήμα Πανεπιστημίου Λευκωσίας Κύπρου και πιο συγκεκριμένα από τους Σ. Ξυδά, Κ. Κώτσα, Μ. Γραμματίκη, Σπ. Καρρά, Α. Δούμα, Γ. Σαμούτη και Α. Γαρύφαλλο.
Τα στοιχεία για τα επίπεδα της βιταμίνης D σε 8.780 Έλληνες και 2.594 Κύπριους συλλέχθηκαν τυφλά από τα εργαστηριακά πληροφοριακά συστήματα των νοσοκομείων ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη και Άγιος Λουκάς στη Λευκωσία για χρονικό διάστημα 5 ετών. Τα επίπεδα 25(ΟΗ)D χαρακτηρίστηκαν ως επαρκή (>30 ng/ml) ή ανεπαρκή (<30 ng/ml).
Όπως προέκυψε από τη μελέτη, το 73,07% των Ελλήνων και το 69,28% των Κυπρίων του δείγματος είχαν ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D. H μέση τιμή για τους Έλληνες ήταν 25,08 ng/ml και για τους Κύπριους 25,37 ng/ml. Τα υψηλότερα επίπεδα και στις δύο βάσεις δεδομένων καταγράφηκαν το μήνα Σεπτέμβριο. Και για τις δύο βάσεις δεδομένων τα πολυπαραγοντικά μοντέλα γραμμικής παλινδρόμησης απέδειξαν ότι η ηλικία και ο μήνας σχετίζονται σημαντικά με τα επίπεδα της βιταμίνης. Το φύλο συσχετίστηκε σημαντικά μόνο στην ελληνική βάση δεδομένων.
Tο δεύτερο μοντέλο πολυπαραραγοντικής ανάλυσης περιελάμβανε μόνο την υποομάδα των ασθενών με καταγεγραμμένη νόσο. Ο μήνας δεν συσχετιζόταν με την ανεπάρκεια βιταμίνης D, ενώ μεταξύ των καταγεγραμμένων ασθενειών η επιβράδυνση της ανάπτυξης, η υπερασβεστιαιμία, η δρεπανοκυτταρική αναιμία, η πολυνευροπάθεια, η νοητική καθυστέρηση και η ΜS συσχετίστηκαν με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D.
«Ο επιπολασμός της ανεπάρκειας βιταμίνης D είναι εξαιρετικά υψηλός και στα δύο δείγματα πληθυσμού και ιδίως σε άτομα με χρόνιες παθήσεις. Ωστόσο ο αναδρομικός σχεδιασμός της μελέτης δεν μπορεί να καταδείξει αιτιολογική συσχέτιση και απαιτούνται περαιτέρω προοπτικές μελέτες παρακολούθησης ή και αναπλήρωσης σε υγιή άτομα», συμπεραίνουν οι υπεύθυνοι της μελέτης.

Κατάθλιψη και βιταμίνη D

Την ίδια στιγμή τα μειωμένα επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να προάγουν την εμφάνιση κατάθλιψης στα ηλικιωμένα άτομα. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από εργασία με θέμα «Διερεύνηση και συσχέτιση της συχνότητας εμφάνισης κατάθλιψης/αγχώδους διαταραχής σε ηλικιωμένα άτομα με μειωμένα επίπεδα βιταμίνης D», που παρουσιάζεται ως αναρτημένη ανακοίνωση στο 45ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Σακχαρώδους Διαβήτη.
Η εργασία εκπονήθηκε από το Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και του Ενδοκρινολογικού Τμήματος-Διαβητολογικού Κέντρου της Α’ Παθολογικής Κλινικής ΑΠΘ του ΑΧΕΠΑ και πιο συγκεκριμένα από τους Ε. Ζαρομυτίδου, Κ. Καλέση, Στ. Κωνσταντινίδου, Μ. Γραμματίκη, Ξ. Τσεκμεκίδου, Δ. Δριβάκου, Σπ. Καρρά και Κ. Κώτσα.
Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, τα τελευταία χρόνια η ανεπάρκεια ή η έλλειψη βιταμίνης D στους ηλικιωμένους εκτός από αυξημένη συχνότητα εμφάνισης σκελετικών διαταραχών συνδέεται και με διάφορες ψυχοσωματικές διαταραχές.
Η έρευνα διεξήχθη στα ΚΑΠΗ της ανατολικής Θεσσαλονίκης του νομού Θεσσαλονίκης από τον Οκτώβριο του 2015 έως το Νοέμβριο του 2017. Στη μελέτη συμμετείχαν 130 άτομα ηλικίας 60-98 ετών.

Όπως προέκυψε, το 67,7% των συμμετεχόντων (88 άτομα) εμφάνισε είτε ανεπάρκεια είτε έλλειψη και ένα 5,4% των συμμετεχόντων (7 άτομα) ανιχνεύτηκε με σοβαρή έλλειψη βιταμίνης D. Το 80% (71 άτομα) με ανεπάρκεια ή έλλειψη βιταμίνης έπασχε από αγχώδη διαταραχή ή κατάθλιψη ενώ συμπτώματα είτε άγχους είτε κατάθλιψης διαπιστώθηκαν περίπου στα μισά άτομα με επαρκή επίπεδα βιταμίνης D. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα 7 άτομα με πολύ χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D εμφάνισαν συμπτώματα τόσο άγχους όσο και κατάθλιψης.
«Η αγχώδης διαταραχή και η κατάθλιψη εμφανίζονται συχνά στα ηλικιωμένα άτομα. Η έλλειψη ή η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να είναι παράγοντας που προάγει αυτές τις παθολογικές καταστάσεις. Ωστόσο χρειάζονται μελέτες αναπλήρωσης με βιταμίνη D, για να τεκμηριωθεί αιτιολογική σχέση της έλλειψης βιταμίνης D με κατάθλιψη/αγχώδη διαταραχή σε αυτή την ομάδα», συμπεραίνουν οι ερευνητές.

ΣΧΟΛΙΑ (11)

πριαπος

Το γάλα έχει D; Γιατί το τούμπανο στη λεζάντα έχει πολύ.

Θεός ηλιος

Η βιταμίνη d από συμπλήρωμα δεν έχει την ίδια βιολογική αξία με την βιταμίνη d που παράγει ο οργανισμός μετά την έκθεση στον ήλιο. Βγείτε έξω στον ήλιο και απολαύστε την ηλιοθεραπεία. Ανάλογα τον τύπο δέρματος 30-60 λεπτά είναι αρκετά,αρκεί να είναι μεταξύ 11-4μμ. Το απόγευμα και το πολύ πρωί δεν παράγουμε βιταμίνη d.

ΤΟΛΗΣ

ΑΣ ΒΓΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΠΕΙ ΠΟΣΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ

A.

30-100: Επάρκεια (καλύτερα >70) 15-30: Ανεπάρκεια <15: Έλλειψη

Βιταμινες

Ολα χρειαζονται με μετρο καθως η διατροφη μας απεχει απο το ιδανικο και την ισορροπημενη μεσογειακη διατροφη. Το καλυτερο ειναι ενας συνδυασμος Ασβεστιου, Μαγνησιου, βιταμινης D και K (η τελευταια ειναι ο συνδετικος κρικος και μεχρι προσφατα παραμελημενος). Υπαρχουν σχετικα συμπληρωματα που προσφερουν και τα 4 στις ιδανικες αναλογιες αλληλοσυνεργασιας και συμπληρωσης. Και ορθα αναφερεται οτι το Ασβεστιο απο μονο του ειναι κακο και επικινδυνο. Οπως επικινδυνο ειναι και το αγελαδινο γαλα αλλα το λομπι γαλακτος παγκοσμια ειναι τεραστιο. Ειμαστε τα μονα θηλαστικα που συνεχιζουμε την καταναλωση γαλακτος ακομα και αφου απογαλακτιστουμε απο τη μητερα μας και μεχρι τα βαθια γεραματα. Το βιομηχανοποιημενο αγελαδινο γαλα ειναι φουλ σε συντηρητικα και αντιβιοτικα και οτι αλλο μπουσταρουν τις αγελαδες για να αυξησουν την παραγωγη. Προτιμηστε κατσικισιο, γαλα γαιδουρας, αμυγδαλου, σογιας ή καρυδας.

George

Και κεφιρ (καλλιεργήστε το κανει καλο)

Μία είναι η λύση

Γυμνισμός στην παραλία τις ηλιόλουστες μέρες χειμώνα/καλοκαίρι μία φορά την εβδομάδα.

Λαρισαίος

Παιδεία μας λείπει. Στοιχειώδης. Παιδεία στα σχολεία μας για το πώς μπορούμε απο μαθητές να μάθουμε τους τρόπους συλλογής ηλιακής ακτινοβολίας στο δέρμα μας με σοβαρότητα και συνέπεια. Παδεία για τα εμβόλια που αυξάνονται τα επικίνδυνα κινήματα εναντίων τους. Παιδεία χρειάζεται ο κάθε λαός για να ξεφύγει απο τα επαναλαμβανόμενα λάθη.

Κωστας

Μυαλό μας λείπει και όχι βιταμίνη D

Αποριες

Ας γραψει καποιος και για τη σημασια της Κ2. Ας γραψει καποιος για το ασβεστιο που Δεν χρειαζομαστε.Αλλα εχουν κολλημα οι γιατροι με το ασβεστιο...και τις υποτιθεμενες οστεοπενιες και οστεοπορωσεις. Ασβεστιο υπαρχει σχεδον στα παντα. Τελικα αυτο που χρειαζομαστε τι ειναι;Ασβεστιο;D3;K2;Εγω πιστευω οτι ασβεστιο εχουμε.Στους" αγγελιοφορους"υπαρχει το προβλημα.

Γυναικολόγος Σαρηπανίδης Σταύρος

Σωστά γράψατε, δε χρειάζεται λήψη στοιχειακού Ασβεστίου σε μασώμενα χάπια, ούτε όταν υπάρχουν οστεοπενίες-οστεοπορώσεις, προκαλεί αύξηση καρδιακών εμφραγμάτων κι εγκεφαλικών επεισοδίων. Μεγάλες δόσεις βιταμίνης D3 είναι απαραίτητες, μία-δύο φορές το μήνα, και συνταγογραφούνται μέσω ΕΟΠΥΥ κανονικά σε ασφαλισμένους ασθενείς, δεν υπάρχει λόγος να αγοράζονται πανάκριβα εισαγόμενα σκευάσματα από τα Φαρμακεία.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

FETA

H αποκωδικοποίηση του DNA της φέτας έδειξε ότι περιέχει 489 διαφορετικές πρωτεΐνες καθιστώντας την ένα από τα πλουσιότερα σε πρωτεΐνες είδη τυριού παγκοσμίως

gripi

Από την πρώτη στη δεύτερη εβδομάδα προστέθηκαν τρία θύματα λόγω γρίπης  ενώ 35 άτομα νοσηλεύονται σε ΜΕΘ – Τις τελευταίες 10 ημέρες, η λίστα αναμονής για ΜΕΘ αριθμεί σταθερά πάνω από 35 ασθενείς

5
giatroi

Ο διευθυντής του νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός» επιβεβαιώνει το δημοσίευμα του ygeiamou.gr για την επίθεση με μαχαίρι σε βάρος νοσηλεύτριας – Ο διοικητής παραθέτει τα γεγονότα και εξαπολύει επίθεση κατά της ΠΟΕΔΗΝ