Έρευνα: Τα «τρανς» λιπαρά βλάπτουν τη μνήμη

Έρευνα: Τα «τρανς» λιπαρά βλάπτουν τη μνήμη

Η επίδρασή τους είναι καταστροφική ανεξαρτήτως ηλικίας - Τα περισσότερα έτοιμα αρτοσκευάσματα, είναι πλούσια σε τέτοια λιπαρά 

Έρευνα: Τα «τρανς» λιπαρά βλάπτουν τη μνήμη
Για όσους λατρεύουν τα μπισκότα και τα κέικ , οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι, τα τρανς λιπαρά που περιέχουν τα περισσότερα έτοιμα αρτοσκευάσματα, εξασθενούν τη μνήμη. Μάλιστα, η επίδρασή τους είναι καταστροφική ανεξαρτήτως ηλικίας. 

Σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε σε επιστημονική συνέδριο του Αμερικανικού Συλλόγου για την Καρδιά (AHA), τα τρανς  λιπαρά (trans fats) παράγονται τεχνητά από υδρογονωμένα έλαια και χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία τροφίμων ώστε να επιμηκύνεται η διάρκεια ζωής των προϊόντων. Παράγονται επίσης κατά το τηγάνισμα σε υψηλές θερμοκρασίες.
Έπειτα από ανάλυση στοιχείων που αφορούσαν χίλιους περίπου ενήλικες άνδρες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα τρανς λιπαρά συσχετίζονται με την έκπτωση της μνήμης ακόμη και στις νεαρές ηλικίες (κάτω των 45 ετών). Για κάθε επιπλέον γραμμάριο τρανς λιπαρών, παρατηρήθηκε μειωμένη απόδοση της μνήμης κατά 0,76%.
Κλείσιμο

Για τους επιστήμονες, αυτό το είδος λιπαρών συμβάλλει πιθανώς στο οξειδωτικό στρες, μια διαδικασία που οδηγεί στην καταστροφή των κυττάρων. Αυτό σημαίνει ότι τα λιπαρά που περιέχουν τα κέικ, τα μπισκότα και τα υπόλοιπα αρτοσκευάσματα παίζουν τον ακριβώς αντίθετο ρόλο από τις ωφέλιμες αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως η ρεσβερατρόλη που περιέχει το κόκκινο κρασί και οι κατεχίνες που περιέχει το πράσινο τσάι. Υπενθυμίζεται ότι, παλαιότερη μελέτη που είχε πραγματοποιηθεί από την ερευνήτρια Μπεατρίς Κολόμπ, επικεφαλής της ομάδας στο νέο ερευνητικό πρότζεκτ, είχε δείξει ότι οι αντιοξειδωτικές ουσίες μπορούν να ενισχύσουν τη μνήμη και τη μάθηση ."Τα τρανς λιπαρά αυξάνουν τη διάρκεια ζωής των προϊόντων και μειώνουν τη διάρκεια ζωής του ανθρώπου", δηλώνει  χαρακτηριστικά η Κολόμπ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης