TasteAtlas: Δύο ελληνικά πιάτα με κεφτέδες ανάμεσα στα πέντε καλύτερα στον κόσμο

TasteAtlas: Δύο ελληνικά πιάτα με κεφτέδες ανάμεσα στα πέντε καλύτερα στον κόσμο

Η λίστα του TasteAtlas μπορεί να μην περιλαμβάνει πολλά πιάτα με την ελληνική σημαία, όμως όσα υπάρχουν βρίσκονται πολύ ψηλά - Οι... κεφτέδες του ΙΚΕΑ και τα γνώριμα πιάτα από την Τουρκία

keftedakia
Ένα από τα πιο κοινά φαγητά που μπορεί να ζητήσει ένα παιδί και γεμίζει με μυρωδιές ένα σπίτι είναι οι κεφτέδες. «Πόσες παραλλαγές μπορεί να υπάρχουν από το συγκεκριμένο φαγητό ανά τον κόσμο;» μπορεί να αναρωτηθεί κανείς. Και η απάντηση είναι: εκατοντάδες.

Το γνωστό πλέον TasteAtlas μάζεψε τα 50 καλύτερα φαγητά παγκοσμίων με κεφτέδες και δημιούργησε ακόμα μια χαρακτηριστική του λίστα. Φυσικά δεν λείπει η ελληνική «εκπροσώπηση» για μια ακόμα φορά. Μπορεί τα ελληνικά πιάτα που φιγουράρουν στη λίστα να μην είναι πολλά, είναι όμως σε υψηλές θέσεις. Στην μεγάλη λίστα υπάρχουν πολλά «ανατολίτικα» φαγητά που σίγουρα θα είναι οικεία σε πολλούς, αλλά και αρκετές εκπλήξεις.
 

Στην πέμπτη θέση της λίστας βρίσκονται τα ελληνικά κεφτεδάκια με βαθμολογία κοινού 4.4/5. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα, «Τα κεφτεδάκια είναι γευστικοί, αφράτοι και τρυφεροί ελληνικοί κεφτέδες που φτιάχνονται από συνδυασμό χοιρινού και μοσχαρίσιου κιμά, αυγά, μπαγιάτικο ψωμί ή φρυγανιά και καρυκεύματα όπως άνηθο, πιπέρι, μαϊντανό και ρίγανη. Το μείγμα διαμορφώνεται σε μικρές μπάλες που στη συνέχεια τηγανίζονται σε ελαιόλαδο. Το στρογγυλό τους σχήμα τα καθιστά ιδανικά για τα δημοφιλή ελληνικά πικνίκ, όπου τα κεφτεδάκια καταναλώνονται ως σνακ, αλλά οι κεφτέδες μπορούν επίσης να καταναλωθούν ως ορεκτικά ή ως κύριο πιάτο. Συνιστάται να συνοδεύετε τα κεφτεδάκια με λίγο βούτυρο και λίγο χυμό λεμονιού για επιπλέον γεύση».

keftedakia

Στην τέταρτη θέση μπορεί να είναι ένα σουηδικό πιάτο, όμως πολλοί θα το γνωρίζουν λόγω... ΙΚΕΑ. Πρόκειται για τους παραδοσιακούς σουηδικούς κεφτέδες που σερβίρει και το γνωστό πολυκατάστημα. 

Η αρχική συνταγή για το πιάτο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο βιβλίο μαγειρικής του Cajsa Warg το 1754. Τα κεφτεδάκια αποτελούνται συνήθως από μοσχαρίσιο κρέας αναμεμειγμένο με χοιρινό ή μοσχαρίσιο, και ο συνδυασμός συνήθως καρυκεύεται με κρεμμύδια, αλάτι, πιπέρι και μπαχάρι. Το μείγμα διαμορφώνεται σε μικρά, στρογγυλά κεφτεδάκια και ροδίζεται σε καυτό βούτυρο. Αυτό το πιάτο συνοδεύεται παραδοσιακά από σάλτσα βατόμουρου, κρεμώδες πουρέ πατάτας και παχύρρευστη σάλτσα στο πλάι, αν και ελαφρύτερα συνοδευτικά πιάτα όπως αγγουροσαλάτα ή κόκκινο λάχανο είναι επίσης αρκετά δημοφιλή.

Κλείσιμο
Στη νότια Σουηδία, οι άνθρωποι προτιμούν το κρέας τους με λίγο επιπλέον λίπος, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χρησιμοποιούν χοιρινό κρέας στο μείγμα κρέατος, αλλά όσο πιο βόρεια πηγαίνει κανείς, τόσο λιγότερο χοιρινό υπάρχει στο μείγμα. Τα Köttbullar αποτελούν βασικό μέρος πολυάριθμων μπουφέδων σε όλη τη Σουηδία, δελεάζοντας τους πιθανούς καταναλωτές με το μοναδικό άρωμα και τη γεύση τους.

soudia

Το επόμενη ελληνικό πιάτο κάνει την εμφάνισή του στην τρίτη θέση της λίστας του Taste Atlas. Και πρόκειται για τα γιουβαρλάκια με βαθμολογία 4.5/5 από το κοινό. «Αυτή η πλούσια ελληνική σούπα συνδυάζει τρυφερά μοσχαρίσια κεφτεδάκια και έναν κρεμώδες, γευστικό ζωμό. Τα κεφτεδάκια και ο ζωμός είναι συνήθως καρυκευμένα με διάφορα φρέσκα μυρωδικά, και το όλο πιάτο ολοκληρώνεται με την προσθήκη αβγολέμονο -την κρεμώδη σάλτσα αυγού και λεμονιού- που πήζει το ζωμό και προσθέτει τη χαρακτηριστική πικάντικη γεύση. Παραδοσιακά συνδέεται με τη χειμερινή περίοδο, τα γιουβαρλάκια συνοδεύονται συνήθως με ψωμί και απολαμβάνονται ως θρεπτικό κυρίως πιάτο», γράφει το Taste Atlas.

gioybarlakia

Ένα βήμα πριν την κορυφή βρίσκεται ένα πιάτο από το Λίβανο, το Κιμπέ. Είναι ένα μοναδικό μείγμα από μουλιασμένο πλιγούρι και άλλα συστατικά, συνήθως αρνίσιο κρέας, και θεωρείται επίσης το εθνικό πιάτο του Λιβάνου. Αρωματικά καρυκευμένο και τρώγεται ως σνακ για περιστασιακά ή εορταστικά γεύματα, το Kibbeh μπορεί να είναι ωμό, ψητό, τηγανητό, γεμιστό ή να παρασκευαστεί σε χορτοφαγική εκδοχή, γεμιστό με πατάτες, κολοκύθες και ντομάτες.

Συνήθως σερβίρεται με φύλλα δυόσμου και περιχυμένο με ελαιόλαδο. Η λέξη kibbeh προέρχεται από ένα αραβικό ρήμα που σημαίνει σχηματίζω μια μπάλα ή ένα κυκλικό σχήμα. Μια τηγανητή ποικιλία του kibbeh, που ονομάζεται kibbeh nabilseeyah, σχηματίζεται σε μπάλα, γεμίζεται και στη συνέχεια τηγανίζεται σε λάδι.
kibeeh


Τέλος, την πρωτιά παίρνουν ξανά οι... Ιταλοί που βρίσκονται στην κορυφή με τις «πολπέτες» τους, τα παραδοσιακά τους κεφτεδάκια. «Polpette» είναι μια λέξη που υποδηλώνει τους ιταλικούς κεφτέδες, οι οποίοι παραδοσιακά αποτελούνται από μοσχαρίσιο ή μοσχαρίσιο κιμά (και μερικές φορές από χοιρινό κρέας) που διαμορφώνεται σε μικρές μπάλες. Αυτά τα κεφτεδάκια συνήθως εμπλουτίζονται με μια μεγάλη ποικιλία συστατικών, όπως μαϊντανό, αυγά, σκόρδο και μερικές φορές ακόμη και mortadella ή Parmigiano Reggiano.

Αν και κάποιοι μπορεί να νομίζουν ότι οι πολπέτες σερβίρονται με ζυμαρικά, αυτό είναι κυρίως αμερικανικό φαινόμενο και οι ιταλικές πολπέτες καταναλώνονται συνήθως μόνες τους ως σνακ, ορεκτικό ή finger food που είναι ιδιαίτερα αγαπητό στα παιδιά όλων των ηλικιών.

polpette



Ειδήσεις σήμερα:

Βίντεο: Με καταιγίδες και κεραυνούς ξημέρωσε η Αττική, ανοιχτά τα σχολεία - Έντονη βροχόπτωση σε Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο

Αργούν οι αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ: Οι βολές Φίλη, η άρνηση Αχτσιόγλου και οι «εξουσίες» Πολάκη

Η Έλενα Ακρίτα την «πέφτει» στην ΕΦΣΥΝ για τον… υπέρκομψο Τάιλερ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης