Έρευνα: Μόλις τρεις μπίρες αρκούν για να 200πλασιαστεί ο κίνδυνος τροχαίου ατυχήματος!

troxaio

Τι έδειξε έρευνα για ζητήματα που σχετίζονται με το αλκοόλ και την οδήγηση

Οι οδηγοί που έχουν πιει αλκοόλ διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο εμπλοκής σε ατύχημα σε σχέση με αυτούς που δεν έχουν αλκοόλ στο αίμα τους. Έχει υπολογιστεί ότι όταν η συγκέντρωση του αλκοόλ στο αίμα ενός οδηγού είναι 0,8 γρ/λτ αυξάνει τον κίνδυνο σύγκρουσης 2,7 φορές σε σύγκριση με έναν οδηγό που δεν έχει πιεί αλκοόλ.

Όταν ένας οδηγός έχει συγκέντρωση αλκοόλ μέχρι 1,5 γρ/λτ το ποσοστό πιθανότητας εμπλοκής σε τροχαία σύγκρουση είναι 22 φορές μεγαλύτερο από αυτό ενός νηφάλιου οδηγού.

Σε περίπτωση που η συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα ξεπεράσει τα 1,5 γρ/λτ το ποσοστό ατυχήματος είναι περίπου 200 φορές μεγαλύτερο από αυτό των νηφάλιων οδηγών. Αυτό είναι το αποτέλεσμα έρευνας που πραγματοποιήθηκε πριν λίγο καιρό για ζητήματα που σχετίζονται με το αλκοόλ και την οδήγηση. Διεξήχθη με ευθύνη του ETSC, που είναι ένας ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα τις Βρυξέλλες με σκοπό τη μείωση του αριθμού θανάτων και τραυματισμών στις μεταφορές στην Ευρώπη.

Στην Ελλάδα, το όριο για να θεωρείται κάποιος οδηγός υπό την επήρεια μέθης βρίσκεται στα 0,50 γρ/λτ σε περίπτωση αιμοληψίας ή 0,25 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εισπνεόμενου αέρα.

Σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ με συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα από 0,50 γρ/λτ έως 0,80 γρ/λτ μετρούμενη με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή από 0,25 έως 0,40 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εισπνεόμενου αέρα, έχει πρόστιμο 200 ευρώ, ακινητοποίηση του οχήματος και 5 βαθμούς ποινής.

Όταν η συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα είναι άνω του 0,80 γρ/λτ και μέχρι 1,10 γρ/λτ, μετρούμενη με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή άνω των 0,40 έως 0,60 χιλιοστών του γραμμαρίου ανά λίτρο εισπνεόμενου αέρα, το πρόστιμο ανέρχεται στα 700 ευρώ, ακινητοποίηση του οχήματος, αφαίρεση άδειας οδήγησης για 90 μέρες και 9 βαθμούς ποινής.

Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ με συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα άνω του 1,10 γρ/λτ μετρούμενη με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή άνω των 0,60 χιλιοστών του γραμμαρίου ανά λίτρο εισπνεόμενου αέρα, έχει πρόστιμο 1.200 ευρώ, φυλάκιση 2 μηνών και αφαίρεση άδειας οδήγησης και πινακίδων κυκλοφορίας οχήματος για 6 μήνες.

Κλείσιμο
Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ με συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα άνω του 1,10 γρ/λτ μετρούμενη με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή άνω των 0,60 χιλιοστών του γραμμαρίου ανά λίτρο εισπνεόμενου αέρα σε περίπτωση που ο οδηγός εντοπιστεί από την Τροχαία εντός 2 ετών από την προηγούμενη παράβαση, τότε το νέο πρόστιμο είναι 2.000 ευρώ, φυλάκιση 6 μηνών και αφαίρεση άδειας οδήγησης για 5 χρόνια και πινακίδων κυκλοφορίας οχήματος έως 6 μήνες.

Ενδεικτικά τα 0,50 γρ/λτ οινοπνεύματος στο αίμα του οδηγού μπορούν να συγκεντρωθούν μετά την κατανάλωση 490 ml μπίρας, 200 ml κρασιού, 60 ml ούζου ή 55 ml ουίσκι ή βότκας.

Ειδήσεις σήμερα:

Νέα επαφή Αμερικανών – Ρώσων, μετά το σχέδιο Ντράγκι για ειρήνη, αλλά και κόντρα για την επισιτιστική κρίση

Καιρός: Ηλιοφάνεια και άνοδος της θερμοκρασίας σήμερα - Πού θα βρέξει

Οι θαυμαστές του Τζόνι Ντεπ στρέφονται εναντίον της κόρης του επειδή δεν τον υποστηρίζει δημόσια
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης