Τηλεϊατρική: Η τεχνολογία στην υπηρεσία της υγείας και του διαβήτη

Τηλεϊατρική: Η τεχνολογία στην υπηρεσία της υγείας και του διαβήτη

Είναι γεγονός ότι η πανδημία επίσπευσε τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή και έφερε σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητά μας.

tileiatriki
Sponsored Content

Όροι όπως το click away, το e-commerce και δεκάδες νέες εφαρμογές μπήκαν στη ζωή μας. Σε μία εποχή που η υγεία μας βρίσκεται στο επίκεντρο, έχει ενδιαφέρον να δούμε με ποιους τρόπους η αλματώδης ανάπτυξη της τεχνολογίας μπορεί να βοηθήσει στην περαιτέρω εξέλιξή της ιατρικής. Αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό την περίοδο που διανύουμε, η οποία επιτάσσει τον περιορισμό των φυσικών επαφών: η επίσκεψη στο φαρμακείο για την προμήθεια κάποιων βασικών ειδών έχει αντικατασταθεί ως ένα βαθμό από το online shopping ενώ και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση έχει καθιερωθεί.

Τι γίνεται όμως με την επίσκεψη στο γιατρό; H τακτική ιατρική παρακολούθηση και η διαρκής επαφή με το θεράποντα γιατρό είναι κομβική για τη διαχείριση ασθενειών, όπως είναι ο διαβήτης. Γνωρίζουμε ότι η χρήση ιατρικών υπηρεσιών που προϋποθέτουν τη φυσική παρουσία εμφανίζεται μειωμένη, ως αποτέλεσμα των προστατευτικών μέτρων που λαμβάνουν οι ίδιοι οι ασθενείς για τον COVID-19. Με αυτό το δεδομένο, η καινοτομία στην ιατρική τεχνολογία εστιάζει σε προϊόντα και υπηρεσίες που καθιστούν την τηλεϊατρική την πραγματικότητα της διπλανής πόρτας.
Aσθενείς , που ζουν με διαβήτη τύπου 1 τα τελευταία 22 χρόνια, μας περιγράφουν τη δική τους εμπειρία από τη χρήση ενός καινοτομικού συστήματος παρακολούθησης της γλυκόζης, που λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ των ιδίων και των γιατρών τους , υποκαθιστώντας σε μεγάλο βαθμό την ανάγκη της φυσικής επίσκεψης.

Κλείσιμο
Abbott_FSL_120318_Shot_E4_HS_0485_final


Το σύστημα FreeStyle Libre με την εφαρμογή FreeStyle LibreLink χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της γλυκόζης και έχει πραγματικά αλλάξει τη ζωή των ασθενών προς το καλύτερο. Δεν χρειάζεται πια το κλασσικό τρύπημα στα δάκτυλά . Οι ασθενείς απολαμβάνουν τις αγαπημένες τους δραστηριότητες με απόλυτη ελευθερία και ταυτόχρονα ελέγχουν καλύτερα τον διαβήτη. Η εφαρμογή στο κινητό δίνει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται ο ασθενής σε πραγματικό χρόνο και ταυτόχρονα επιτρέπει την εύκολη διασύνδεση με το προσωπικό του γιατρό από απόσταση. Αυτός μπορεί να δει τις αναλύσεις αμέσως και να αποκτήσει ολοκληρωμένη εικόνα για τη γλυκόζη. Έτσι, μπορεί να προτείνει στοχευμένες παρεμβάσεις για καλύτερη καθημερινή διαχείριση.

Το σύστημα FreeStyle Libre αντικαθιστά τον παραδοσιακό τρόπο μέτρησης της γλυκόζης με τρύπημα στα δάκτυλα καθώς μετρά τη γλυκόζη μέσω ενός αισθητήρα που τοποθετείται στο πίσω μέρος του άνω βραχίονα. Ο χρήστης του συστήματος ελέγχει τη γλυκόζη του απλά κάνοντας σάρωση του αισθητήρα με το κινητό του τηλέφωνο Android ή iPhone, μέσω της εφαρμογής FreeStyle LibreLink. Με κάθε σάρωση εμφανίζεται στην οθόνη του κινητού η τρέχουσα ένδειξη της γλυκόζης, ένα βέλος τάσης που δείχνει το ρυθμό και την κατεύθυνση μεταβολής της γλυκόζης και ένα γράφημα με το ιστορικό των τελευταίων 8 ωρών.

Abbott_FSL_120518_Shot_C2_2623


Τα δεδομένα γλυκόζης που καταγράφονται από την εφαρμογή Freestyle LibreLink αποθηκεύονται αυτόματα στο LibreView – ένα ασφαλές σύστημα διαχείρισης δεδομένων γλυκόζης στο cloud. Μέσω του LibreView, το άτομο με διαβήτη μπορεί να διασυνδεθεί, εάν το επιθυμεί, με τον γιατρό που τον παρακολουθεί και να του δώσει πρόσβαση στα δεδομένα γλυκόζης οποιαδήποτε στιγμή, παντού, χωρίς την ανάγκη να πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο ιατρείο.

Έτσι, τα άτομα με διαβήτη μπορούν να βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τον γιατρό τους, απαλλαγμένα από το άγχος ότι θα εκτεθούν σε κίνδυνο βγαίνοντας από το σπίτι του για την προγραμματισμένη επίσκεψη. Αντίστοιχα, ο γιατρός είναι ενήμερος σε πραγματικό χρόνο για την πορεία της διαβητολογικής τους φροντίδας και μπορεί να παρέχει στοχευμένες ιατρικές συμβουλές από απόσταση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης