LIVE

Κορωνοϊός

Η δολοφονία του Καποδίστρια: «Αθώοι του αίματος τούτου» οι Μαυρομιχαλαίοι;

Η δολοφονία του Καποδίστρια: «Αθώοι του αίματος τούτου» οι Μαυρομιχαλαίοι;

Το βιβλίο του Δ. Ν. Κοκκινάκη για τη δολοφονία του Κυβερνήτη – Καινούργια στοιχεία – Τα μυστηριώδη πρόσωπα που βρίσκονταν το μοιραίο πρωινό της 27ης Σεπτεμβρίου 1831 στον Άγιο Σπυρίδωνα του Ναυπλίου – Ο κλειστός από τους Άγγλους «Φάκελος Καποδίστρια»

Το άρθρο μας για τη δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια, που γράψαμε στις 23/4/2017 στο protothema.gr, είχε μεγάλη απήχηση και ευχαριστούμε θερμά τους αναγνώστες και τις αναγνώστριές μας.

Σ’ αυτό παρουσιάσαμε την εκδοχή που είναι η «κρατούσα» μέχρι σήμερα, ότι δηλαδή, δολοφόνοι του Κυβερνήτη ήταν ο Γεώργιος και ο Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης. Υπάρχει όμως και μια άλλη άποψη, που έχει δει το φως της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με την άποψη αυτή, οι Μαυρομιχαλαίοι δεν ήταν οι δολοφόνοι του Καποδίστρια.Το βιβλίο του Δ. Ν. Κοκκινάκη

Ο Δημήτριος Ν. Κοκκινάκης («Γυθεάτης»), κατάγεται από πολύ παλιά, μανιάτικη οικογένεια του Γυθείου. Γεννήθηκε το 1941. Το 1960, εισήλθε στη Σχολή Μηχανικών Αεροπορίας (Σ.Μ.Α.), απ’ όπου και αποφοίτησε το 1964 ως «Ανθυποσμηναγός», Μηχανικός έργων. Το 1986-87, αποστρατεύτηκε από την Πολεμική Αεροπορία. Ασχολήθηκε ακόμα με τη ζωγραφική, τη δημοσιογραφία και τη λογοτεχνία. Επί 45 χρόνια, ασχολήθηκε με το θέμα της δολοφονίας Καποδίστρια. Στο δίτομο έργο του «Ποιοι δολοφόνησαν τον Καποδίστρια», Γ’ έκδοση,  Εκδ. ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ 2007, που αποτελείται από 1.300 σελίδες, αναφέρει πολλά καινούργια και άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία. Στηριζόμενοι στην ΕΠΙΤΟΜΗ του έργου αυτού, με τίτλο «Αθώοι του Αίματος Τούτου», θα παρουσιάσουμε σήμερα μερικά από τα στοιχεία αυτά.
Θα πρέπει βέβαια οι αναγνώστες μας, να ανατρέξουν και στο προηγούμενο άρθρο για τη δολοφονία του Ι. Καποδίστρια, για να μπορούν να κάνουν τις συγκρίσεις και να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα.Έγινε τελικά η συνάντηση Καποδίστρια- Πετρόμπεη με τη μεσολάβηση του Ρώσου ναυάρχου;

Θα εξετάσουμε τα σημαντικότερα καινούργια στοιχεία που παρουσιάζει ο κ. Κοκκινάκης.
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι υπόλοιποι, μια μέρα πριν τη δολοφονία του Κυβερνήτη, επρόκειτο να γίνει συνάντηση Καποδίστρια – Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, με τη μεσολάβηση του Ρώσου ναυάρχου Ρίκορντ, προκειμένου οι δύο άντρες να λύσουν τα όποια προβλήματα υπήρχαν μεταξύ τους. Είδαμε ότι η συνάντηση αυτή, δεν έγινε στις 26 Σεπτεμβρίου 1831. Φεύγοντας ο Πετρόμπεης, πέρασε από το σπίτι όπου έμεναν οι δικοί του και σε ερώτησή τους «τι έγινε», ο Μαυρομιχάλης, δείχνοντας τα δεσμά του τους είπε: «Δεν βλέπετε;».

Ο Δ. Κοκκινάκης, παρουσιάζει στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, η συνάντηση ΕΓΙΝΕ στις 22 Σεπτεμβρίου 1831. Τα νέα αυτά στοιχεία είναι. Η κατάθεση του υπασπιστή του Ναυάρχου Ρίκορντ, Μπαζίλι και η κατάθεση του Γ. Τερζή, αυτόπτη και αυτήκοου μάρτυρα της στιχομυθίας των Μαυρομιχαλαίων.

Ο Γεώργιος Σταύρος Τερζής (Ράπτης στο επάγγελμα), έμενε στο ίδιο «συγκρότημα» κατοικιών με τους Μαυρομιχαλαίους. Αναφέρει ότι όντως η συνάντηση Καποδίστρια – Πετρόμπεη έγινε στις 22/9/1831 και ο Μαυρομιχάλης, απαντώντας στην ερώτηση των δικών του, τους είπε: «Μην ανησυχείτε, διότι σε 5-6 μέρες θα είμαστε μαζί». Την άλλη εκδοχή, που συνοψίζεται στη φράση «Δεν τα βλέπετε» (εννοεί τα δεσμά), ο Δ. Κοκκινάκης την αποδίδει στον οχτάχρονο τότε Δημητρακάκη.

Το εντυπωσιακό είναι ότι η κατάθεση αυτή έχει κλαπεί από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, ωστόσο ο Δ. Κοκκινάκης την εντόπισε στη «Γενική Εφημερίδα» (1830-1831), την αντίστοιχη της σημερινής «Εφημερίδας της Κυβερνήσεως»!

Επίσης, ο Δ. Κοκκινάκης, δεν δέχεται ότι οι Μανιάτες είχαν επαναστατήσει, Γράφει μάλιστα χαρακτηριστικά ότι ο Πετρόμπεης, υποτίθεται ότι πήγαινε να ξεσηκώσει τους συμπατριώτες του αλλά συνελήφθη από τον Κανάρη στο Κατάκωλο!
Οι Μανιάτες, φαίνεται ότι ζητούσαν απλώς την απομάκρυνση του τοποτηρητή Κορνήλιου, ο οποίος ήταν ορκισμένος εχθρός των Μαυρομιχαλαίων.
Για το ότι οι Μαυρομιχαλαίοι είχαν αγοράσει καινούργια πιστόλια, υπάρχει μία και μοναδική κατάθεση ενός Ναυπλιώτη εμπόρου όπλων.

Αν πάντως ισχύουν αυτά που γράφει και αποκαλύπτει ο Δ. Κοκκινάκης, ότι δηλαδή η συνάντηση Καποδίστρια – Πετρόμπεη έγινε, και είχε αίσια έκβαση, τότε μάλλον ο Κωνσταντίνος και ο Γεώργιος Μαυρομιχάλης, δεν είχαν κάποιο προφανή λόγο να σκοτώσουν τον Κυβερνήτη για λόγους εκδίκησης.
Τα σημαντικότερα όμως στοιχεία που φέρνει στο φως η 45χρονη έρευνα του Δ. Κοκκινάκη, θεωρούμε ότι είναι αυτά που αφορούν την ημέρα της δολοφονίας του Καποδίστρια και όντως περιπλέκουν την υπόθεση…Το μοιραίο πρωινό - Τα νέα δεδομένα

Τα νέα στοιχεία που φέρνει στο φως η μακροχρόνια έρευνα του Δ. Κοκκινάκη, ιδιαίτερα εκείνα που αφορούν τη μέρα της δολοφονίας, είναι άκρως ενδιαφέροντα.
Στα σημαντικότερα από αυτά, θα αναφερθούμε εδώ. Ο Δ. Κοκκινάκης, συμφωνεί με τα στοιχεία που παραθέσαμε στο προηγούμενο άρθρο (εκτός φυσικά από το ότι τον Καποδίστρια δολοφόνησαν οι Μαυρομιχαλαίοι). Προσθέτει όμως καινούργια και κάνει μερικές ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις – επισημάνσεις.

Το μοιραίο πρωινό της 27ης Σεπτεμβρίου 1831, όπως είδαμε, οι Μαυρομιχαλαίοι φόρεσαν βαριές και λαμπρές φορεσιές. Κάποιος που έχει σκοπό να διαπράξει μια δολοφονία, σίγουρα δεν φορά ρούχα που εμποδίζουν τις κινήσεις του. Παράλληλα, ο Γεώργιος, ο οποίος 15 μέρες νωρίτερα είχε φέρει την έγκυο σύζυγό του και την ανήλικη κόρη του στο Ναύπλιο, επέτρεψε στη γυναίκα του να μεταβεί στην εκκλησία για να παρακολουθήσει τη Θεία Λειτουργία. Αν είχε σκοπό να δολοφονήσει τον Κυβερνήτη, μάλλον δεν θα έκανε κάτι τέτοιο.

 Εκείνο το πρωινό, ο μονόχειρας Κοζώνης (ο οποίος ήταν ο καλύτερος …μπιλιαρδιστής στην Ελλάδα, όπως γράφει στο βιβλίο του «ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ», ο Κωνσταντίνος Β. Κωνσταντάρας), ζήτησε να συνοδεύσει αυτός τον Κυβερνήτη καθώς κάποιος άλλος σωματοφύλακας είχε αρρωστήσει. Ο Κοζώνης, στην κατάθεσή του, είπε ότι στην Πλατεία Αναβρυτηρίου, μέσα στο σκοτάδι, συνάντησαν τους Μαυρομιχαλαίους. Εκείνοι χαιρέτησαν με σεβασμό τον Κυβερνήτη κι αυτός ανταπέδωσε τον χαιρετισμό.

Ο Δ. Κοκκινάκης αναρωτιέται, γιατί οι Μαυρομιχαλαίοι δεν σκότωσαν εκεί τον Καποδίστρια. Θα ήταν σαφώς πιο εύκολο και, πιθανότατα θα μπορούσαν εύκολα να ξεφύγουν. Μεγάλο ενδιαφέρον, παρουσιάζει η εκτενής αναφορά στα πρόσωπα που βρίσκονταν μέσα και έξω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα. Ο δρόμος μπροστά από την εκκλησία, είναι στενός και δεν μπορούσαν να βρίσκονται κοντά στον Καποδίστρια πολλά άτομα. Αλλά και μέσα στην εκκλησία, καθώς ήταν πολύ πρωί, βρίσκονταν μόνο λίγα, ηλικιωμένα κυρίως άτομα. 
Όταν έφτασε ο Καποδίστριας κοντά στην είσοδο της εκκλησίας, γύρω του, κατά τον Δ. Κοκκινάκη βρίσκονταν ακόμα οι: Γεώργιος και Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης, οι οποίοι, λόγω του ότι ήταν «αρέστο» (υπό κράτηση), όπως είπε ο Γεώργιος στον επίτροπο του ναού Σωτήριο Μητρόπουλο, δεν μπορούσαν να μπουν σ’ αυτόν.

Ο σωματοφύλακας Κοζώνης (ή Κοκκώνης), ο στρατιώτης Λεωνίδας (ή Λέων ή Λεωνίδης), 40 ετών, συνοδός – σωματοφύλακας του Κυβερνήτη, οι στρατιώτες Γεωργίου και Καραγιάννης, «φύλακες» των Μαυρομιχαλαίων, ο εκκλησιάρχης Γούτος, δύο «ξηρακιανοί νέοι», όπως γράφει ο Δ. Κοκκινάκης και ένας ζητιάνος (ο οποίος ίσως ταυτίζεται με τον ένα από τους δύο ξηρακιανούς νέους). Επίσης, υπήρχαν δύο ξένοι περιηγητές (πιθανότατα ένας Σκωτσέζος κι ένας Ουαλός), οι οποίοι μάλιστα κατέθεσαν ως μάρτυρες κατά την ανάκριση. Οι καταθέσεις τους έχουν χαθεί (;).

Αναρωτιόμαστε πάντως, τι γύρευαν δύο ξένοι περιηγητές, ένα πρωινό Κυριακής του Σεπτέμβρη του 1831 (γύρω στις 6 π.μ. μάλιστα), σε μια εκκλησία της, τότε, ελληνικής πρωτεύουσας;
Σαν να λέμε, ότι δύο ξένοι τουρίστες, στις 6 π.μ. μια Κυριακή του Σεπτέμβρη του 2017, θα βρίσκονται έξω από τη Μητρόπολη Αθηνών. Ο Δ. Κοκκινάκης, γράφει ότι είναι πολύ κοντά στο να βρει τα ημερολόγιά τους. Κατά την άποψή μας, αυτό το καινούργιο στοιχείο, είναι άκρως ενδιαφέρον.Η στιγμή της δολοφονίας του Καποδίστρια

Θα παραθέσουμε την εκδοχή του Δ. Κοκκινάκη που φυσικά διαφέρει απ’ όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. 
Κάποιος απ’ όσους αναφέραμε παραπάνω, έκανε κίνηση για να πιάσει την πιστόλα του. Βλέποντας αυτή την κίνηση, ο Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης έκανε ένα άλμα προς τα πίσω (κατάθεση μάρτυρα Βαλτινού) και πυροβόλησε τον «υποψήφιο δολοφόνο» (Κοζώνη ή κάποιον άλλο). Αστόχησε όμως και η σφαίρα καρφώθηκε δίπλα από την είσοδο του ιερού ναού. Ο δολοφόνος του Καποδίστρια (αν δεν ήταν ο Κοζώνης), μπήκε ανάμεσα στους σωματοφύλακές του και τον ίδιο και πυροβόλησε τον Κυβερνήτη στο ινίο: «…Επί της κατ’ ινίον χώρας μάλλον προς τα δεξιά παρά προς τα αριστερά, τραύμα στρογγυλόν, εισδυτικόν, πλατύ και μακρόν, επτά μέχρι οχτώ εκατοστόμετρων, κατενεχθέν δια πυροβόλου όπλου…).
(Πόρισμα του γιατρού Σ. Καρβελά, το οποίο όμως δεν ανακοινώθηκε. Αντί γι’ αυτό, δημοσιεύθηκε άλλο, χωρίς ιατρικές υπογραφές).
Στη συνέχεια, ο στρατιώτης Καραγιάννης, πυροβόλησε τον Κωνσταντίνο Μαυρομιχάλη στην κοιλιά.

Αυτοί ήταν οι τρεις πυροβολισμοί που ακούστηκαν. Για το μαχαίρι με το οποίο, λέγεται, ότι ο Γεώργιος Μαυρομιχάλης χτύπησε τον Καποδίστρια, το βρήκε πάνω στον Κωνσταντίνο Μαυρομιχάλη (;) ο δεκανέας Ανδρέας Βούλγαρης, που βρισκόταν, άγνωστο γιατί, μέσα στον Άγιο Σπυρίδωνα ένοπλος και ένστολος (κάτι απαγορευμένο για το 1831). Το μαχαίρι, κατέθεσαν ότι το είδαν ο Κοζώνης και ο Λεωνίδας, ο οποίος δεν πυροβόλησε γιατί, όπως ισχυρίστηκε, είχε ξεχάσει να γεμίσει το όπλο του!Οι καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων

Υπάρχουν κάποιες πραγματικά εντυπωσιακές καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων, που δίνουν μια άλλη τροπή στην υπόθεση της δολοφονίας Καποδίστρια.
Ο 23χρονος επιλοχίας Δημήτριος Μεσηνέζης, συναντήθηκε με τρεις περίεργους φουστανελοφόρους κοντά στον Άγιο Σπυρίδωνα, μετά τη δολοφονία του Κυβερνήτη. «ήτο ο μόνος που πιθανότατα είδε τους πραγματικούς δολοφόνους φεύγοντας από τον τόπο του φονικού», γράφει χαρακτηριστικά ο Δ. Κοκκινάκης.
Ο ένας επίτροπος του Αγίου Σπυρίδωνα Σωτήριος Μητρόπουλος, δεν κατέθεσε τίποτα σε βάρος των Μαυρομιχαλαίων. Ο άλλος επίτροπος, Πολύκαρπος Νικολάου, είδε να πυροβολεί τον Κυβερνήτη ο Γεώργιος (!) και κατέθεσε ότι ο Κωνσταντίνος πυροβόλησε στον τοίχο! Επίσης ανέφερε ότι είδε ένα «παιδί ξηρακιανό», για το οποίο όμως δεν γίνεται μνεία στη συνέχεια.
Ο 34χρονος Ιωάννης Σαράντου, που βρισκόταν κοντά στο παγκάρι, «χρέωσε» τον πρώτο πυροβολισμό σε κάποιον που φορούσε μαύρη κάπα. Ο Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης, φορούσε άσπρο μπουρνούζι…

Η κυρία Παρασκευούλα, που έμενε απέναντι από τον Άγιο Σπυρίδωνα, παρακολούθησε όλη τη σκηνή του φονικού και ήξερε πολύ καλά τους Μαυρομιχαλαίους κατέθεσε ότι: «Τον Καποδίστρια επυροβόλησαν δύο τους οποίους ΔΕΝ γνωρίζει».Μερικές ακόμα λεπτομέρειες

Στο θανάσιμο τραύμα του Ιωάννη Καποδίστρια, βρέθηκαν 2,5 μπαλαρμάδες (ο μπαλαρμάς ήταν είδος βλήματος που χρησιμοποιούνταν παλιότερα και το οποίο αποτελούνταν από δύο σφαίρες οι οποίες συνδέονταν μεταξύ τους με σύρμα, ετυμ. < γαλλ. Balle ramee).
Τα όπλα του Κωνσταντίνου Μαυρομιχάλη, ήταν γεμισμένα με πυριτοβολές, τυποποιημένα φισέκια δηλαδή, τα οποία δεν περιείχαν μπαλαρμάδες, αλλά βόλια (σφαίρες).

 Ο αυτόπτης μάρτυρας Γεώργιος Μονφεράτος, 22χρονος ανθυπολοχαγός τότε, είδε και περιγράφει την πληγή του Κωνσταντίνου και δήλωσε απερίφραστα πως ήταν πληγωμένος στην κοιλιά και όχι στην πλάτη (από πυροβολισμό του Κοζώνη,όπως αναφέραμε στο προηγούμενο άρθρο).

 Υπάρχουν πολλά ακόμη στοιχεία, σε σχέση κυρίως με τη δίκη του Γεώργιου Μαυρομιχάλη και τις «συναλλαγές» με τους Γεωργίου και Καραγιάννη. Προτιμήσαμε να εστιάσουμε βασικά στο γεγονός της δολοφονίας του Ιωάννη Καποδίστρια, που νομίζουμε ότι παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον.Ο άκρως απόρρητος φάκελος Καποδίστρια που αρνούνται να ανοίξουν οι Άγγλοι

Ένα από τα μέλη της Αντιβασιλείας, που κυβερνούσαν ουσιαστικά τη χώρα μας μέχρι την ενηλικίωση του Όθωνα, ήταν ο Γκέοργκ Λούντβιχ φον Μάουρερ (Georg Ludwig von Maurer), που γεννήθηκε το 1790 στο Ερπολτσχάιμ της Γερμανίας και πέθανε το 1872 στο Μόναχο.
Ο Δ. Κοκκινάκης, κάνει λάθος, γιατί τον αναφέρει ο «εκ των Αντιβασιλέων Σκώτος Maouer».
Ο Μάουρερ, με πολύ σημαντικό νομοθετικό έργο στη χώρα μας, είχε ως Υπουργός Δικαιοσύνης στα χέρια του, το σύνολο των σχετικών με τη δολοφονία του Καποδίστρια εγγράφων και δημιούργησε ένα φάκελο με τίτλο «THE ASSASSINATION OF KAPODISTRIAS» (“H Δολοφονία του Καποδίστρια»), με υπότιτλο «MINISTER DE LA JUSTICE A’ SA MAJESTE LE ROIS POOR LA REGENCE». Ο φάκελος αυτός, βρέθηκε στην Αγγλία (γιατί άραγε;) και παραμένει ερμητικά κλειστός ως σήμερα.
Οι Βρετανοί αρνήθηκαν να δώσουν στοιχεία σε όποιον το ζήτησε. Στον Δ. Κοκκινάκη, απάντησαν πως τα στοιχεία αυτά «είναι μέρος των Αγγλικών Ιστορικών Αρχείων»…

Επίλογος

Το ότι αφιερώσαμε δύο άρθρα στη δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια, ελπίζουμε να βοήθησε τους αναγνώστες να μάθουν καινούργιες λεπτομέρειες και να διαμορφώσουν σαφέστερη άποψη για το τι ακριβώς έγινε. ΔΕΝ έχουμε καμία σχέση και καμία προσωπική γνωριμία με τον Κύριο Κοκκινάκη, θεωρούμε όμως ότι κάποια από τα στοιχεία που παρουσιάζει, είναι άκρως ενδιαφέροντα.
Και δυο λόγια ακόμα για τον Ι. Καποδίστρια.
Καθιέρωσε το διαβατήριο στη χώρα μας. Μόνο στη Ρωσία και την οθωμανική αυτοκρατορία υπήρχε ως τότε!
Τέλος, οι χειρισμοί του στην εξωτερική πολιτική και ιδιαίτερα στο πώς κατάφερε να φτάσει τα σύνορα της Ελλάδας στη λεγόμενη γραμμή Αμβρακικού – Παγασητικού, ήταν κάτι παραπάνω από υποδειγματικοί.
Με το συγκεκριμένο θέμα, ελπίζουμε να βρούμε τον χρόνο, να ασχοληθούμε διεξοδικά!
 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (49)

Ειρήνη

Πρώτη μου φορά διαβάζω για αυτή την υπόθεση. Όλες οι μαρτυρίες είναι πιστευτές. Οι Μαυρομιχαλαίοι ήταν θυμωμένοι με τον Κυβερνήτη και αυτό ήταν ένα καταπληκτικό άλοθι για τους επίδοξους δολοφόνους του. Αν ο Γιωργάκης ήταν ο δολοφόνος, θα επέλεγε να καταφύγει στο βρετανικό προξενείο και όχι το Γαλλικό.

Daviotis Demetrios

Ανοησίες ανοησίες ανοησίες !,, Μαυρομιχαλαίοι Συμφεροντολόγοι πειρατές εγκληματίες με το Θάνατο του Καποδίστρια άλλαξε την πορεία του ελληνικού κράτους οποίος μέχρι και σήμερα Αναγνώριζεται σε όλη την Ευρώπη και ειδικά στην Ελβετία Και να μην ξεχνάμε τον Μαυρομιχάλη που τούρκεψέ!!!! Μέττερνιχ αξιόλογος φιλέλληνας Αλλάξε στην πορεία με την δολοφονία την Δηλώνοντας. οι έλληνες είστε άξιοι της τύχης σας!,,,

(Λ)-ΜΑΝΙΑΤΗΣ

Ο Μετερνιχ φιλλεληνας???????Μην τα λετε αυτα,χανετε την αξιοποιστια σας για τα υπολοιπα λεγομενα σας......Ποιος ακριβως Μαυρομιχαλης "τουρκεψε"??Μιλατε προφανως για τον μικρο γιο του ηρωα των Ορλωφικων "Σκυλογιαννη" που αιχμαλωτιστηκε οταν σκοτωθηκε ο πατερας του και μεταφερθηκε στην Πολη ως ομηρος και του εδωσαν το ονομα "Σιουκιουρ".Αγνοειτε προφανως οτι οταν επισκεφτηκε τη Μανη πολλα χρονια αργοτερα ως υψηλοβαθμος του τουρκικου στρατου στον οποιο τον ειχαν αναγκαστικα καταταξει εκλαψε οταν μπηκε στο πατρικο του σπιτι (το οποιο θυμοταν παροτι ηταν πολυ μικρο παιδι οταν τον "παιδομαζεψαν") και ηταν αυτος που εγγυηθηκε με τη ζωη του για να παρει τον τιτλο του Μπεη ο μετεπειτα αρχηγος της Επαναστασης του 21 Πετρος Μ.

(Λ)-ΜΑΝΙΑΤΗΣ

Οι Μαυρομιχαλαιοι πειρατες?Σαφως! Οπως και ΟΛΟΙ οι κατοικοι της Μανης εκεινη την εποχη-τα λεγομενα "Κακαβουλια"-,οπως και οι Κολοκοτρωναιοι εξαλλου.......Οταν ακους να λενε "οι Κλεφτες-και αρματωλοι- στα βουνα" τι ακριβως πιστευεις οτι εκαναν για να ζησουν......??????

skorpina

Κυριε Στουκα καλησπερα σας, επειδη τυγχανει να εχω πολυ αγαπη στον Πρωτο και τελευταιο Κυβερνητης της Ελλαδος θελω να σας παραθεσω οτι με ενοχλησε σφοδροτατα το αρθρο σας οχι ως προς το περιεχομενο του τοσο, οσο στο γεγονος, οτι στο τελος αναφερετε οτι αποτασσομαι μετα βδελυγμιας τον Κοκκινακη....ουτε τον ξερω ουτε τον ειδα...πραγμα το οποιο ειναι σαν να το αναφερεται μετα δολου...τον ξερετε δεν τον ξερετε εμενα προσωπικα δεν με νοιαζει...δραττομαι ομως της ευκαιριας να σας πω...δυο πραγματα τα οποια βγαζουν ματι ως προς το ποιοι δολοφονησαν τον Ιωαννη Καποδιστρια...με ενα μικρο σχολιο στην αρχη ειναι ψεμα το οτι δεν κατεθεσαν αλλοι μαρτυρες!!ψαξτε λιγο τα πρακτικα υπαρχουν στα αρχεια του κρατους...δευτερον γιατι αρχισαν να τρεχουν ο ενας απο δω ο αλλος απο κει εφοσον ησαν αθωοι?Τριτον γιατι πυροβοληθηκε, λιντσαριστηκε και διαμελιστηκε καθως και πεταχτηκε στη θαλασσα του Ναυπλιο ο Κωνσταντινος Μαυρομιχαλης απο τον κοσμο?Τεταρτον για ποιο λογο ο Γεωργιος αρχισε να τρεχει και πηγε να κρυφτει που?στην Γαλλικη πρεσβεια....φοβερο!!!Τελευταιο και πιο σημαντικο για ποιο λογο ο Γεωργιος Μαυρομιχαλης στη δικη του κατεθεσε οτι ο θειος του (ο οποιος ηταν ηδη νεκρος) ηταν αυτος που σκοτωσε τον κυβερνητη???ρητορικες ερωτησεις μπορει....εδω μιλαμε οτι αυτη η τρελη ιστορια ειναι για παιδακια στο προνηπιο....και να θυμισω επισης οτι σε μια παλια εκπομπη του Φρεντυ Γερμανου καλεσαν αυτον που φυλαει τα οστα των Μαυρομιχαλεων και ειναι και απογονος τους, και απογονους του Καποδιστρια...ειπαν απο την οικογενεια Καποδιστρια ας δωσουμε τα χερια μετα απο τοσα χρονια ....και εκεινος αρνηθηκε!!!ο απογονος Μαυρομιχαλεων...κατα συνεπεια...το ξερουν και το παραδεχονται επι της ουσιας....ο Φρεντυ Γερμανος ειχε μεινει αναυδος!! Οσο για τους ηθικους αυτουργους τους ξερουμε καλα!!! Απανταω εις Μνημην σου Αγαπητε και Αλησμονητε Κυβερνητα ελαφρυ να ναι το χωμα που σε σκεπαζει..."Εαν θελουν οι Μαυρομιχαλαιοι να με δολοφονησουν ας με δολοφονησουν θα ερθει καποτε η μερα που οι Ελληνες θα εννοησουν την σημασιαν της θυσιας μου"......"ο φιληκοος των ξενων ειναι προδοτης"......

Καλα

θα κανετε να εξετασετε με προσοχη τις-εγγραφες- καταθεσεις των αυτοπτων μαρτυρων,που κανεις δεν καταθετει εναντιων των Μαυρομιχαληδων,αντιθετως ολοι τους αθωωνουν.............,και οχι να παρασυρεστε απ την αγαπη σας για τον σπουδαιο Κυβερνητη μας.Το γεγονος οτι ο Καποδιστριας δολοφονηθηκε ειναι τραγικο αλλα αυτο δε σημαινει,απαραιτητως, οτι τον σκοτωσαν αυτοι στους οποιους φορτωσαμε το φονο..............Μετα τιμης (Λ)-ΜΑΝΙΑΤΗΣ

Αυτοπτες μαρτυρες

Κατάθεση ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΕΣΗΝΕΖΗ: Ενώ εκατέβαινα από το Ιτσ-Καλέ με το τάγμα, και εφτάσαμεν εις το μέρος, όπου κατοικεί η μουσική, ήρχοντο από τα χαλάσματα τρεις φουστανελάδες, τρέχοντες και επέρασαν ανάμεσα από το Τάγμα. Αφού δε επέρασαν το τάγμα, εφόπλισαν τας πιστόλας, όπου οι δύο εκράτουν εις τας χείρας, όταν εις δεκανεύς τους είπεν: τι τρέχετε, βρε, έτσι; Τι κάμνετε έτσι; εξ αυτών όμως εκείνος, όστις ήταν εμπρός, είχε τας χείρας του μέσα εις την φουστανέλαν...........Αυτα ειναι επι-ση-μη καταθεση.Τρεις αγνωστοι δηλαδη που ετρεχαν και οταν ο δεκανεας τους φωναξε " τι τρεχετε και κανετε ετσι" οι 2 οπλισαν τα πιστολια που κρατουσαν στα χερια τους και ο 3ος εκρυβε τα χερια του στη φουστανελα(ο Κυβερνητης και πυροβοληθηκε και μαχαιρωθηκε -μια,οχι δυο φορες.Στον ΓΜ που κατηγορηθηκε για το μαχαιρωμα ΔΕΝ βρεθηκε ιχνος αιματος,ουτε σταγονα).Φυσικα κανεις ποτε δεν εψαξε ποιοι ηταν αυτοι οι 3 αγνωστοι οπλοφοροι.....Ουτε αναφερουν ποτε(ουτε και) αυτη την καταθεση ενω αλλες τις κλεβουν(!) η απλα "εξαφανιζονται"(!!)...Το "κακα χεροβολα,κακα δεματια" εκτος απο πιο "ευηχο" λυνει και τα προβλητα.....

Ο Κλαρινογαμπρός

'Οταν ήμουν μικρός απορούσα πώς οι Τούρκοι κατόρθωσαν να υποδουλώσουν τους προγόνους μου για περίπου 4 αιώνες (και για περισσότερο χρόνο, σε κάποια ελληνικά εδάφη). Μεγαλώνοντας, κι όσο περισσότερο διάβαζα την ιστορία μας, άρχισα ν'απορώ πώς οι Τούρκοι παρέμειναν στην Ελλάδα μόνο 4 αιώνες....

ΜΑΝΙΑΤΗΣ

Ισως γιατι καποιοι,που δεν ηταν κλαρινογαμπροι,εδωσαν 49 ψυχες απ τη φαμιλια τους γι αυτο(ολες εξω απ τη Μανη,σε ολη την υπολοιπη επαναστατημενη Ελλαδα,απ τον Ηλια Μ. στον Κοκκινομυλο στα Στυρα Ευβοιας μεχρι τον Κυριακουλη Μ. στη Σπλατζα στο Σουλι)...

ΜΙΧΑΗΛ

την ιδια απορια εχω κι εγω ,πως με τοση στρατιωτικη ιστορια σκλαβια τοσα χρονια .Α μ δεν ηταν τουρκικη,μαγκας ο Σ ουλτανος,η διοικηση ηταν σε Ελληνικα χερια ,εσυ θα την αφηνες την εξουσια????και αντε τοτε ,εβλεπες ως εχθρο τον Τουρκο ,τωρα που δεν τον βλεπεις ,ποσο λες να κατσουμε 400-500χρ???? οι ξενοι γιατι βοηθησαν ??σε τις μαλ....του δημοτικου ,αν κρινω την τυχη της Γερμανιας μετα τον 1ο παγκ.που της πηραν ολες τις αποικιες μαλλον για τον ιδιο λογο .γιατι να εισπραττει ο Σουλτανος κι οχι η στριγκου (θελει και στριγκ το Σαβετακι).μια πρωτη απαντηση αυτη μου ερχεται.το αισιοδοξον ομψς και παραδοξον ταυτοχρονως (αυτο το -Νι στο τελος δεν θα μου το κοψετε)ειναι οτι +/-2000 χρονια απων απ το χαρτη ,μιλαμε ελληνικα λεγομαστε ελληνες ακομα κι ο Χριστοφορος μενα μπαρκο στην Ν.Αμερικη ,μια ολοκληρη ηπειρος μιλαει ισπανικα πλην Βραζιλιας αλλα κι αυτοι Πορτουγεζικα μιλανε .τωρα οσο για τους στριγκακηδες του νησιου τον φακελλο αν στεκει ,γιατι ειναι κλειστος????και μην ξεχναμε τα εγκληματα στην χωρα μας ,τα χει κανει το ''πουρο'' κι οχι ο σαμ ,εκμεταλλευομενη την διχονοια μας μεσω του κομματικου αυνανισμου,βλ.εμφυλιος (και μην σταθει κανεις να πει συμμοριτοπολεμος διοτι Ελληνα να πυροβολει Ελληνα ,μονον ως εμφυλιος οριζεται εκτος κι αν το λεξικο Μπαμπινιωτη δινει αλλαγη στον ορισμο κι επισης , δεν εχει καταλαβει τι γραφω και τι θιγω ) Κυπρος(μαζι με καποιους δικους μας και μεγαλονησων ευπατριδιδων ) κι αυτος κλειστος .Τωρα αν θα γινομασταν Ελβετια ,δεν ξερω αλλα μαλλον οχι,κατι θετικο απ την διακυβερνηση του θα βγαινε και μια ταξη θα εμπαινε σιγουρα (αν θυμαμαι καλα ειχε πεσει διανα στο πολιτευμα διακυβερνησης της χωρας ,διορισε δικους του αποκλειοντας τους εκλεγμενους για την απολυτη εφαρμογη κι επιτυχη εκβαση των μετρων/αποφασεων/νομων.......δηλαδη λιγο '' μυστρακι το γουσταρουμε''συμφωνα με την ψυχοσυνθεση μας παντα -Καλημερα σε ολους

MIK

Και βέβαι είναι αθώοι οι Μαυρομιχαλέοι. Είναι γεγονός ότι ο Καποδίστριας αυτοπυροβολήθηκε σκόπιμα για να τους εκθέσει. Και την Κωνσταντινούπολη την κατέλαβαν οι Ισπανοί και όχι οι Τούρκοι. Δεν μας παρατάτε λέω εγώ, "ιστορικοί" της πεντάρας!

ΟΥΑΓΚΑΝΤΟΥΓΚΟΥ

Το να είσαι άσχετος δεν σε καθιστά ικανό να γράφεις αβελτηρίες...

Ρε παιδια

Τελικα κατεθεσε κανεις απ τους αυτοπτες οτι τον Καποδιστρια τον πυροβολησε ο Κωνσταντινος Μαυρομιχαλης;Γιατι ο ενας λεει οτι πυροβολησε στον τοιχο,ο αλλος δεν τους κατηγορει καθολου,ο τριτος περιγραφει εναν με αλλα ρουχα και η κυρα γειτονισσα που ειδε τη σκηνη ολη και τους ηξερε λεει οτι πυροβολησαν αγνωστοι!

Μιχάλης Στούκας

Γεια σας,ευχαριστώ για την ανάγνωση του άρθρου και το σχόλιο-ερώτηση. Σας απαντώ,ότι οι μόνοι που κατέθεσαν ότι είδαν τον Κ.Μαυρομιχάλη να πυροβολεί τον Καποδίστρια,ήταν οι στρατιώτες Καραγιάννης και Γεωργίου,οι οποίοι δικάστηκαν και καταδικάστηκαν αλλά σύντομα αμνηστεύθηκαν. Το ίδιο κατέθεσε και ο στρατιώτης Λεων(ίδας).Παρέλειψα να αναφέρω και τη μαρτυρία του 50χρονου οινοπώλη Παναγιώτη Σκούρα,ο οποίος "άκουσε ένα πυροβολισμό από την πλευρά του Γεώργιου Μαυρομιχάλη".Ελπίζω να σας διαφώτισα λίγο. Ευχαριστώ πολύ ξανά,Μ.Σ.

Energos politis

ΚΑΛΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣΑΤΕ ΤΩΡΑ.....

Αναστάσιος

Δεν γελάς εύκολα.... Αλλά τουλάχιστον γράφεις εύκολα....

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Δ.

της Αντικυβερνητικής και παραδίνει την εξουσία στον Καποδίστρια. Κάποια στιγμή ο Καποδίστριας με τα αδέλφια του κατστρώνει σχέδιο να γίνει ένα έγγραφο που να το υπογράφουν πολλοί που να καταλήγει ότι όλο το Ελληνικό Έθνος απονέμει απεριόριστον εμπιστοσύνη στον Κυβερνήτη κλπ. Ένα τέτοιο πήρε και ο Γεώργιος Μ. να το υπογράψουν οι Μανιάτες. Επειδή διέρρευσε τον κατηγόρησε ο Καποδίστριας ως αυθαιρέτως ενεργήσαντα και εκείνος απάντησε ατρομήτως <<Εξοχώτατε όταν φθάσατε στη Μεσσηνία και επαρουσιάσθημεν... μας ομιλίσατε περί αυτού του εγγράφου και σας απεκρίθημεν. Ήδη φθάσαντες εις την Αίγιναν απεστείλατε επιστολήν σας προς τον δούλον σας πατέρα μου και επιλήττετε το άτακτον αυτό κίνημά μου ... κλπ . Δηλαδή βλέπουμε πως προέκυψε και άλλος λόγος αντιπαλότητας με τους Μαυρομιχαλέους. Ο γέρων Μαυρομιχάλης βλέπων τοιαύτην μνησικακίαν και δυσμένειαν αυτού του ανθρώπου απεφάσισε να απέλθη εις την Μάνην .. να συστήσει εκεί μίαν τυπογραφίαν και να εξελέγχη τας πράξεις της αυθαιρέτου κυβερνήσεώς του. Εσυμφώνησε με τον Ιωάννη Φιλήμονα ... να συντάτη τα άρθρα της εφημερίδας ως πεπαιδευμένος. Ο γέρων Μαυρομιχάλης μη δυνάμενος να αναχωρήση φανερά με διαβατήριον της Αυστριακής εκείνης αστυνομίας, ( εννοεί την αστυνομία του Καποδίστρια) εζήτησε μυστικώς και φιλικώς το πλοίον του Γόργωνις, Άγγλου κατοικούντος τότε στο Άργος, να αναχωρήση λαθραίως... Ο Φιλήμων έμεινε δι ολίγας ημέρας....ηκολούθησε τρομερά τρικυμία.... δια να σωθή κατέφυγεν εις την Ζάκυνθον, αλλά επειδή δεν είχε διαβατήριο , ή διάλλους λόγους δεν τον επέτρεψαν αι Αγγλικαί Αρχαί να εξέλθη και ούτω απελπισθείς επέστρεψεν εις Κατακωλον... Ερρέθη τότε ότι ο Φιλήμων επήγε την επιούσαν και πρόδωκε το μυστήριον της αναχωρησεώς του....Αυτός δε τον απεκήρυξεν ως αντάρτην ... και διέταξε όλας τας αρχάς να τον συλλάβουν... Υπάρχων τότε διοικητής στον Πύργο ο επιστήθιος φίλος του ο Αναγνωστόπουλος τον συνέλαβε με τον πλέον βάναυσον και βανδαλικόν τρόπον και τον έπεμψε εις το Ναύπλιον και αμέσως τον εφυλάκισε εις τον Ιτς Καλέ... περιπατούντες επάνω εις τας στέρνας , απεπειράθη ο Γεωργάκης κάτι να με ειπή πλαγίως περί αυτής της τυραννοκτονίας , αλλ ο Κωνσταντίνος τον διέκοψε , τον αγριοεκοίταξε και άλλαξαν ομιλία χωρίς να εννοήσω τον σκοπόν. Και ομολογώ εν συνηδείσει ότι αν με ανεπιστεύοντο αυτό το μυστήριθον , εις την κατάστασιν εις την οποίαν με είχε καταντήσει τότε αυτός ο σκληροκάρδιος τυραννίσκος ήθελον ευρεθή εις την θλιβεράν θέσιν να αποφασίσω να γίνω και εγώ ο τρίτος τυραννοκτόνος. Αλλά κρίμασιν οις οίδεν ο Κύρ

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης