Οι άγνωστες πτυχές της μάχης των Θερμοπυλών

Οι άγνωστες πτυχές της μάχης των Θερμοπυλών

O μάντης Μεγιστίας, το τέλος του Εφιάλτη και η ιστορική αλήθεια για τους «300»

Η μάχη των Θερμοπυλών, που έγινε στα τέλη Αυγούστου (κατά την επικρατέστερη εκδοχή) του 480 π.Χ., αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πολεμικά γεγονότα όχι μόνο της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας ιστορίας. Έχουν γραφτεί γι' αυτήν χιλιάδες άρθρα και βιβλία, ενώ δεν άφησε ανεπηρέαστη και την τέχνη.

Στο άρθρο αυτό, θα επικεντρωθούμε, κυρίως, σε σχετικά άγνωστες λεπτομέρειες της μάχης. Βασική πηγή γι' αυτήν, είναι ο "πατέρας της ιστορίας" Ηρόδοτος.

Κατά την αρχαιότητα, η περιοχή των Θερμοπυλών, διέφερε πολύ από την εικόνα που έχει σήμερα. Ο Στράβωνας (64 π.Χ. – 19 μ.Χ.), τοποθετεί τα στενά μεταξύ του Μαλιακού Κόλπου και του όρους Καλλίδρομο. Ο Σπερχειός και οι παραπόταμοί του, δημιούργησαν με τις προσχώσεις τους, τους επόμενους αιώνες, τη σημερινή κοιλάδα. 

Κατά τη δεύτερη περσική εκστρατεία στην Ελλάδα, υπό την αρχηγία του Ξέρξη, ο στρατός των Μήδων, αφού διέσχισε τη Θράκη, τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία, στρατοπέδευσε κοντά στην Τραχίνια, ανάμεσα στους ποταμούς Μέλα και Ασωπό. Υπολογίζεται ότι ο Ξέρξης είχε μαζί του 300.000 - 400.000 στρατιώτες. 

Οι Έλληνες, στο συνέδριο της Κορίνθου (481 π.Χ.) επέλεξαν ως καταλληλότερη τοποθεσία για την αντιμετώπιση των Περσών, το στενό των Θερμοπυλών. Επικεφαλής των Ελλήνων, ήταν ο Σπαρτιάτης βασιλιάς Λεωνίδας Α', γιος του Αναξανδρίδα Β' και ετεροθαλής αδελφός του Κλεομένη Α' τον οποίο και διαδέχθηκε. Παντρεύτηκε μάλιστα την κόρη του, Γοργώ και απέκτησε μαζί της ένα γιο, τον Πλείσταρχο. Συνολικά, ο Λεωνίδας είχε 6.200 άνδρες, που είχαν στρατοπεδεύσει στα Στενά των Θερμοπυλών, πίσω από ένα τείχος που είχαν χτίσει οι Φωκείς και ενίσχυσαν με πρόσθετα οχυρωματικά έργα.

Οι Αθηναίοι έστειλαν όλους τους άνδρες τους με τον στόλο στο Αρτεμίσιο και δεν διέθεσαν στρατό στον Λεωνίδα.

Μολών Λαβέ

Ο Ξέρξης, αρχικά, υπολόγιζε ότι οι Έλληνες θα υποχωρούσαν μπροστά στον όγκο του στρατεύματός του. Όταν αυτό δεν έγινε, έστειλε κήρυκες στον Λεωνίδα ζητώντας την παράδοση των όπλων. Η περήφανη απάντηση του Σπαρτιάτη βασιλιά "Μολών Λαβέ" (όπως αναφέρει ο Πλούταρχος), του χάρισε υστεροφημία και τον κατέταξε στις θρυλικές μορφές της παγκόσμιας ιστορίας…

Οργισμένος, ο Ξέρξης διέταξε επίθεση εναντίον των Ελλήνων. Όλες οι επιθετικές ενέργειες των δύο πρώτων ημερών αποκρούστηκαν από τους άνδρες του Λεωνίδα. Αυτό οφειλόταν στη στρατηγική του Σπαρτιάτη βασιλιά, στην υπεροχή των Ελλήνων σε οπλισμό και στη στενότητα του χώρου, που δεν επέτρεπε στους Πέρσες να αναπτυχθούν σε πλάτος και να αξιοποιήσουν τους εξαίρετους τοξότες τους. Ωστόσο, την τρίτη μέρα, τα πράγματα άλλαξαν… Ένας κάτοικος της Τραχίνιας, ο Εφιάλτης, γνώστης της περιοχής, υπέδειξε στον Ξέρξη το ορεινό πέρασμα (μονοπάτι) της Ανοπαίας ατραπού, που περνώντας από το όρος Καλλίδρομο, κατέληγε στα μετόπισθεν των Ελλήνων.

Μην έχοντας άλλη επιλογή, ο Ξέρξης δέχθηκε τη συμβουλή του Εφιάλτη και έστειλε τον Υδάρνη, επικεφαλής του επίλεκτου σώματος των Αθανάτων, να κυκλώσει τους Έλληνες. Ο Λεωνίδας είχε αναθέσει τη φύλαξη της Ανοπαίας ατραπού, σε χίλιους Φωκείς, οι οποίοι αιφνιδιάστηκαν από την κίνηση των Περσών και έφυγαν χωρίς καμία αντίσταση.

Σε λίγο, έφτασε η είδηση στο ελληνικό στρατόπεδο. Ο Λεωνίδας, βλέποντας πλέον ότι δεν υπήρχε περίπτωση να αντιμετωπίσει τους Πέρσες, διέταξε τους συμμάχους του να φύγουν για να γλιτώσουν από βέβαιο θάνατο. Τελικά, με 300 Σπαρτιάτες και 700 Θεσπιείς πολέμησε γενναία, προκαλώντας μεγάλες απώλειες στους Πέρσες. Οι τελευταίοι Έλληνες στρατιώτες και αφού ο Λεωνίδας είχε ήδη σκοτωθεί, υποχώρησαν πίσω από το τείχος των Φωκέων, στον λόφο του Κολωνού, όπου μετά από μια άνιση μάχη με τους άνδρες του Υδάρνη, σκοτώθηκαν όλοι.

Η γενναία αντίσταση του Λεωνίδα και των ανδρών του καθυστέρησε την κάθοδο των Περσών προς την Αθήνα, έδωσε τον χρόνο στον ελληνικό στόλο που ναυμαχούσε στο Αρτεμίσιο να υποχωρήσει έγκαιρα στα λιμάνια της Αττικής και το γεγονός της θυσίας τους, χρησιμοποιήθηκε ως παράδειγμα υπακοής στους νόμους και εκτέλεσης του χρέους προς την πατρίδα.

Ο μάντης Μεγιστίας: Έμεινε δίπλα στον Λεωνίδα αν και «είδε» το θάνατό του
Όπως όμως σε κάθε μεγάλη μάχη, έτσι και σ' αυτή των Θερμοπυλών, υπάρχουν κάποια πρόσωπα και γεγονότα που δεν είναι ευρέως γνωστά.

Ο Μεγιστίας ήταν μάντης από την Ακαρνανία. Βρισκόταν στις Θερμοπύλες, κοντά στον Λεωνίδα και προέβλεψε την εξέλιξη της μάχης και το επερχόμενο τέλος όλων ("… Μάντιος, ος τότε Κήρας επερχομένας σάφα ειδώς…"). Ωστόσο, ήταν ο μόνος, μαζί με τους Θεσπιείς, που έμεινε να πολεμήσει μαζί με τους Σπαρτιάτες.

Περήφανοι οι συμπατριώτες του, ανέθεσαν στον σπουδαίο επιγραμματοποιό και φίλο του Μεγιστία, Σιμωνίδη τον Κείο, να γράψει ένα επίγραμμα στον τάφο του "Αυτός εδώ, είναι ο τάφος του δοξασμένου Μεγιστία που κάποτε τον σκότωσαν οι Μήδοι όταν πέρασαν τον Σπερχειό, του μάντη που ενώ γνώριζε καλά πως πλησιάζει ο θάνατος δεν δέχθηκε να εγκαταλείψει τον βασιλιά της Σπάρτης".

Πόσοι ήταν τελικά οι «300»;
Το δεύτερο γεγονός που θα εξετάσουμε είναι αν ήταν όντως 300 οι Σπαρτιάτες του Λεωνίδα. Φαίνεται ότι τελικά δεν ήταν 300 αλλά 298. Τι είχε γίνει;

Ο Λεωνίδας διέταξε τον Παντίτη, ένα από τους άνδρες του, να μεταβεί στη Θεσσαλία για να ζητήσει ενισχύσεις. Όταν επέστρεψε στις Θερμοπύλες, είδε όλους τους συντρόφους του νεκρούς. Γυρίζοντας στη Σπάρτη, κατηγορήθηκε για δειλία. Μην αντέχοντας να ζει μ' αυτή την κατηγορία, κρεμάστηκε, δίνοντας τέλος στη ζωή του.

Ο Αριστόδημος, λίγο πριν τη μάχη, έχασε το ένα μάτι του λόγω μόλυνσης, όπως και ο Εύρυτος. Ο Λεωνίδας τους διέταξε να επιστρέψουν στη Σπάρτη. Ο Εύρυτος ωστόσο, έμεινε, πολέμησε και σκοτώθηκε ενώ ο Αριστόδημος γύρισε στην πατρίδα του. Εκεί συνάντησε γενική περιφρόνηση και ονομάστηκε "τρέσας", εκείνος δηλαδή που δείλιασε. Όμως, τον επόμενο χρόνο, πήρε μέρος στη μάχη των Πλαταιών πολεμώντας γενναία και παράτολμα. Κατά μία εκδοχή σκοτώθηκε, ενώ σύμφωνα με άλλη, τραυματίστηκε βαριά και έζησε τουλάχιστον ως τη μάχη του Ευρυμέδοντα (470 π.Χ.), στην οποία ο Κίμωνας νίκησε τους Πέρσες. 

Το τέλος του Εφιάλτη
Στον Εφιάλτη αναφερθήκαμε και παραπάνω. Το όνομά του έγινε συνώνυμο του προδότη.

Αν και όλοι γνωρίζουμε τον Εφιάλτη, πόσοι ξέρουν τι απέγινε μετά τη μάχη των Θερμοπυλών; Ήταν γιος του Ευρύδημου, Τραχίνιος, σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή. Μετά τη μάχη των Πλαταιών (479 π.Χ.), κατέφυγε στη Θεσσαλία θέλοντας να αποφύγει τη σύλληψη καθώς "οι πυλαγόρες" (οι τρεις αντιπρόσωποι κάθε πόλης στο αμφικτιονικό συνέδριο) της Δελφικής Αμφικτιονίας τον είχαν επικηρύξει με μεγάλο ποσό. Το 469 π.Χ. επέστρεψε στην Αντίκυρα, όπου δολοφονήθηκε από τον επίσης Τραχίνιο Αθηνάδη. Οι Σπαρτιάτες για την πράξη του αυτή, τίμησαν τον Αθηνάδη ως ήρωα.

Η επικήρυξη του Εφιάλτη και η ηρωοποίηση του Αθηνάδη κάνουν πολύ λίγο πιθανές τις εκδοχές να οδήγησαν μέσω της Ανοπαίας ατραπού τους Πέρσες στα νώτα των Ελλήνων κάποιοι άλλοι.

Ο Ονήτης από την Κάρυστο και ο Κορυδαλλός από την Αντίκυρα, σύμφωνα με παράδοση σύγχρονη του Ηρόδοτου ή οι αρχηγοί των Τραχινίων Καλλιάδης και Τιμαφέρνης, σύμφωνα με τον Κτησία.

ΣΧΟΛΙΑ (45)

δλδ

καλό θα ήταν να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στον ιστορικό αυτό τόπο, από πλευράς προσέγγισης, πινακίδων ανάδειξης, αφού χάθηκε το πρόσωπο του μνημείου με την νέα εθνική οδό. Τα διόδια να δίνουν κι κάποιο μικρό έντυπο κι να πάρουν τό όνομα της σπουδαίας αυτής ιστορικής μάχης, ενω το μουσείο δεν καλύπτει ώς κτήριο την υψηλή σημασία του χώρου όσο κι τα εικονικά εκθέματα δεν σε βοηθούν να μπείς στο κλίμα πρίν κι μετά τις προβολές. Μόνο τα τουριστικά πηγαίνουν κι λίγοι ενημερωμένοι πλέον.

δλδ

καλό θα ήταν να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στον ιστορικό αυτό τόπο, από πλευράς προσέγγισης, πινακίδων ανάδειξης, αφού χάθηκε το πρόσωπο του μνημείου με την νέα εθνική οδό. Τα διόδια να δίνουν κι κάποιο μικρό έντυπο κι να πάρουν τό όνομα της σπουδαίας αυτής ιστορικής μάχης, ενω το μουσείο δεν καλύπτει ώς κτήριο την υψηλή σημασία του χώρου όσο κι τα εικονικά εκθέματα δεν σε βοηθούν να μπείς στο κλίμα πρίν κι μετά τις προβολές. Μόνο τα τουριστικά πηγαίνουν κι λίγοι ενημερωμένοι πλέον.

Μανος

Οι 300 που είναι και ο αριθμός των Έλληνων βουλευτων ειναι ντροπή για την μνήμη των πολεμιστών του Λεωνίδα. Γιατί σήμερα έχουμε 300 βδέλλες που ρουφάνε τον κόπο των Ελλήνων.

Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΖΕΙ

Έχει μάλιστα και πολλούς απογόνους. Γέμισε η Ελλάδα ΡΟΥΦΙΑΝΟΥΣ, κόκκινους ΕΦΙΑΛΤΕΣ, ΑΠΑΤΡΙΔΕΣ, ΑΘΕΟΥΣ, ΠΑΤΡΙΔΟΚΆΠΗΛΟΥΣ, ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ

Αναρχοαπλυτοβασιλόφρονων

ξεν, γγέλλειν Λακεδαιμονίοις τι τδε κείμεθα τος κείνων ήμασι πειθόμενοι............

ΚΩΣΤΑΣ-ΔΡΑΜΑ

ΠΡΩΤΑ, ΜΕ ΚΑΘΑΡΟ ΤΟ ΜΥΑΛΟ, ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ''ΑΡΧΑΙΑ'' ΡΗΣΗ ΜΑΣ ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΣΤΗ ΓΚΛΑΒΑ ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΕΘΝΙΚΑ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΥΣ (ΚΑΙ ΞΕΧΑΜΕ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΕΤΣΙ ΚΑΙ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΜΑΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΡΑΞΕΦΤΥΛΑ ΚΑΙ ΔΙΑΠΛΑΝΗΤΙΚΟ ΥΠΕΡΕΖΙΛΙΚΙ) ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΦΟΥ ΒΑΣΤΗΞΟΥΜΕ ΓΕΡΑ ΤΙΣ ''ΗΡΩΙΚΕΣ'' ΚΑΙ ΘΕΟΡΑΤΕΣ ΠΑΤΣΟΚΟΙΛΙΕΣ ΜΑΣ, ΑΦΟΥ ΦΟΡΕΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΒΡΩΜΙΚΕΣ ΠΑΝΤΟΦΛΙΤΣΕΣ ''ΜΙΤΣΟΥΚΟ'', ΤΗΝ ΑΠΛΥΤΗ ΚΙΤΡΙΝΗ ΑΜΑΝΙΚΗ ''ΡΟΝΑΛΝΤΙΝΙΟ'' ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΞΥΣΟΥΜΕ ΜΕ ΗΔΩΝΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΣ ΤΙΣ ΑΠΛΥΤΕΣ ΕΠΙ ΔΙΜΗΝΟΥ ΜΑΣΧΑΛΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΕΜΑΤΗ ''ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ'' ΜΥΤΟΓΚΑ ΜΑΣ, ΟΡΜΑΜΕ ΣΑΝ ΛΥΜΑΣΜΕΝΑ ΟΡΝΕΑ ΚΑΙ ΦΟΝΙΚΗ ΑΓΕΛΗ ΥΑΙΝΩΝ ΚΑΙ ΤΣΑΚΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΦΡΥΓΑΔΕΛΙΑ, ΚΟΚΟΡΕΤΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΑΤΣΑΔΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΙΝΟΥΜΕ ΣΑΝ ΝΕΡΟΦΙΔΕΣ ΤΑ ΤΣΙΠΟΥΡΑ, ΣΑΝ ΓΝΗΣΙΟΙ ΗΡΩΙΚΟΙ 45ΧΡΟΝΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ, ΚΑΤ ΕΥΘΕΙΑΝ ΑΜΕΣΟΙ ΚΑΙ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΑΠΟΓΟΝΟΙ (ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ...) ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΗΜΩΝ ΚΑΙ ΓΕΜΑΤΩΝ ΚΛΕΟΣ ΕΝΔΟΞΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ... (ΟΥΡΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΠΑΝΤΟΤΕ ΜΕ ΛΥΣΑΣΜΕΝΟΥΣ ΑΦΡΟΥΣ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ, ΡΕΥΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΓΕΜΑΤΟΙ ΠΗΓΜΕΝΑ ΛΙΠΗ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΜΑΪΚΗ ΜΑΣΑ: ''ΩΤΑΝ ΑΥΤΟΥΝΙ ΗΝΤΟΥΝΙ ΑΝΙΒΑΣΜΕΝ ΑΠΑΝ ΣΤΑ ΔΑΙΝΔΡΑ, ΑΙΜΥΣ ΧΤΥΖΑΜΑΙ ΠΑΡΘΑΙΝΩΝΑΙΣ...''...

δε φταίω εγώ αδερφε

το επίγραμμα ήταν γραμμένο στα αρχαία με τόνους και πνεύματα. Το θέμα εδώ τα έκανε λίγο σκ... Ο στόχος μου είναι να διαβάσουν και μικρότεροι σε ηλικία το επίγραμμα και να προβληματιστούν σχετικά με το βαθύτερο νόημά του και τον τρόπο που θα μπορούσαν να το τηρήσουν και στις μέρες μας. Ω ξειν, αγγέλλειν Λακεδαιμονίοις ότι τήδε κείμεθα τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι. Ω, ξένε διαβάτη που περνάς, ανάγγειλε στους Λακεδαιμόνιους ότι ταφήκαμε εδώ, υπακούοντας στα προστάγματά τους.

ΚΩΣΤΑΣ-ΔΡΑΜΑ

ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΩ: ΔΕΝ ΕΙΡΩΝΕΥΟΜΑΙ ΕΣΕΝΑ... ΤΟΥΣ ''ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ'' ΕΙΡΩΝΕΥΟΜΑΙ (ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ 90% ΙΣΩΣ ΤΩΝ ΕΝ ΖΩΗ ΟΝΤΩΝ ΣΗΜΕΡΙΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ), ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ (ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΑΠΟ ΑΚΟΥΣΙΟ ΤΡΟΠΟ ΑΝΟΡΘΟΓΡΑΦΟ) ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ...

Κρις

Αυτο ειναι το ενα απο τα τρια επιγραμματα του μνημειου, αποκλειστικα για τους Σπαρτιατες. Το πρωτο και αφιερωμενο στη μαχη ηταν "μυριασιν ποτε τηδε τριηκοσιαις εμαχοντο εκ πελοποννασου χιλιαδες τετορες". (Καποτε εδω πολεμησαν τρια εκατομυρια με τεσσερις χιλιαδες απο την πελοποννησο). Αυτα γραφτηκαν με εντολη των Αμφικτυονων. Υπηρχε και ενα τριτο απο τους Σπαρτιατες προς τον μαντη ,στον οποιον εδωσαν και ενα απ τα τρια αριστεια της μαχης αν και δεν ηταν λακων.

Δημήτρης Καραγιώργης - ΚΥΠΡΟΣ

Συμφωνώ. Πόσοι είναι οι πραγματικοί Έλληνες σήμερα? Δυστυχώς πολύ λίγοι. Το βόλεμα και η καλοπέραση - άσχετα αν σήμερα έχει κρίση, άλλο θέμα και δεν είναι άσχετο με την ηθική κατάντια μας - μας έχει φθείρει ανεπανόρθωτα...

458

Η τελευταία παράγραφος δεν βγάζει νόημα. Και για να μην ξεχνιόμαστε ο σύγχρονος Εφιάλτης ονομάζεται ΓΑΠ.

Ar1an

Η τελευταία παράγραφος είναι συνέχεια της προτελευταίας και εξηγεί ποιοί άλλοι -σύμφωνα με τις πιθανές ιστορικές εκδοχές- μπορεί να ήταν οι προδότες που υπέδειξαν στους Πέρσεις την Ανοπαία ατραπό.

Stefanos

Λάθος, ο νέος Εφιάλτης είναι ο Τσίπρας, αυτός πρόδωσε όλες τις υποσχέσεις και τις ελπίδες αυτών που τον ψήφισαν και την χώρα για 99 χρόνια στους ξένους..

Ερνέστο Τσιπραβάρα

Η λέξη 'Βασιλιάς' σήμερα ακούγεται από τους αριστερούς σαν βρισιά. Στα χρόνια του Λεωνίδα όμως ο Βασιλιάς ήταν πάντα ο δίκαιος ηγέτης, αυτός που νοιαζόταν για τους υπηκόους του. Κρίμα που το μνημείο των Θερμοπυλών έγινε σήμερα σχεδόν απρόσιτο αφού 'φρόντισαν' κάποιοι ο νέος δρόμος να αποφύγει το ενδοξο σημείο.

Φασίστες

Μην λέτε τέτοια πράγματα για 300 και Λεωνίδες και Θερμοπύλες και Μολών λαβέ, γιατί θα σας πουν φασίστες!

Τακης

Απλά μπράβο στον αρθρογράφο!

Tesla

Οσοι λενε οτι οι σημερινοι Ελληνες δεν εχουν καμια σχεση με τους προγονους μας, απλα ειναι ασχετοι! Το επος του 1940, οπου νικησαμε υπερτερη δυναμη των Ιταλων, με οπλα του α' παγκοσμιου, ποιοι το εκαναν; Αλλιως, οι Σπαρτιατες δεν ηταν που δεχτηκαν χρυσο απο τους Περσες για να συνεχισουν τον πολεμο με τους Αθηναιους; Ειμαστε οι ιδιοι με μονη διαφορα οτι σημερα ειναι πολλλοι περισσοτεροι οι "εφιαλτες"...

Bonaparte

Πρόσεξε να μην σκίσεις κανένα καλτσόν όπως χτυπάς τα πλήκτρα ρε θηρίο

Για γέλια

Tι σχέση έχουν οι σημερινοί Έλληνες (μετά το 1981) που ψηφίζουν όποιον τους κολακεύει και τους τάζει τα περισσότερα, ξεκινώντας από "περηφάνεια" κι "αξιοπρέπεια" ως λεφτά και πρόωρες συντάξεις (και ψηφίζοντας ακόμα και κόμματα της κομμουνιστικής αριστεράς ή της ακροδεξιάς! ...χωρίς να έχουμε διδαχτεί τίποτα από την ιστορία); τι σχέση έχουν οι ψηφοφόροι μας (κυρίως αυτοί από το 1981 και μετά) με τους αρχαίους φιλόσοφους, τις αξίες της κλασικής Ελλάδας και την κλασική τέχνη; όλα αυτά τα πήραν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι, τα εξέλιξαν και τα ενέταξαν στην καθημερινή τους ζωή (ισονομία, ισοπολιτεία, υπακοή στους νόμους, εργασία - εγκράτεια και αποφυγή δανεισμού)! αυτές τις αξίες τις έχει όλες π.χ. η Αγγλία και η Γερμανία των οποίων τους λαούς τους θεωρούμε πότε ..προτεστάντικων αντιλήψεων και πότε ξενέρωτους επειδή π.χ. δεν δανείζονται υπερβολικά ή επειδή συνταξιοδοτούνται στα 67 για να μην κληροδοτούν χρέη στις επόμενες γενιές τους! τους κατηγορούμε δηλαδή επειδή ακολουθούν τις αξίες της κλασικής Ελλάδας!

Γιάννης

Γεια σου βρε νεοδημοκράτη!Ως πότε-επιτέλους-κάποιοι θα πάψουν να έχουν κομματικές παρωπίδες,θα ήθελα να'ξερα.Οψέποτε,πάντως,αυτό συμβεί,ίσως τότε η Ελλάδα να γίνει και καλύτερη.Παρεμπιπτόντως,φίλε δοκησίσοφε,όταν λες ότι οι ευρωπαίοι πήραν μαζί τους και την κλασική τέχνη κυριολεκτείς.Πράγματι,πήραν κάμποσα έργα τέχνης,λάθρα και ενίοτε διά της βίας.Αλλά και το σύνολο της χειρόγραφης παράδοσης της κλασικής,αλλά και της μεσαιωνικής γραμματείας.Anyway,καλά μυαλά και διάβαζε κάπου-κάπου...

@ ΝΙΚΟ προς τον αποκατω φίλο

Συμφωνώ με τον αποπάνω. Τους ανατολικούς λαούς τους κατέστρεψε το πραξικόπημα των μπολσεβίκων και η μπότα του κοκκινου στρατού. Οι Ελλληνες αυτοκατατραφηκαν ΜΟΝΟΙ τους μετα την ισοπεδωτική στη Παραγωγή και στην Παιδεία σοσιαλιστική Αλλάγη του 1981 (ο λαός στην εξουσία!) Επι 36 χρόνια ο λαός ψήφιζε ΣΥΝΕΧΩΣ με 60% ΑΡΙΣΤΕΡΑ. (Ο Σαμαράς κατεβασε αυτό το μπλοκ στο 50 και ο Μητσοτάκης στο 40% σημερα. Αλλά είναι αργά). Η Ελλάδα στα 36 χρόνια έχει γίνει παραγωγικά και πνευματικά Μολδαβία. ΒΛΕΠΕΙΣ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΝΑ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΕΞΙΑ, ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ; ΔΙΧΑΖΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΑ.

(Λ)

Ο Λυσσανδρος απλα πρόλαβε τους Αθηναίους (άργησαν γιατι δεν εμπιστευονταν τον Αλκιβιαδη που ενεργούσε υπέρ τους οπως δεν τον εμπιστεύτηκαν και δεν τον άκουσαν και λιγο αργότερα οταν τους προειδοποίησε για τη λαθος θεση τους στους Αιγος ποταμους με αποτέλεσμα την ολοκληρωτική καταστροφή και τελική ήττα...)και με κατάλληλη διπλωματια πηρε αυτος πρώτος το χρυσό.Εξαλλου το πρωτο πράγμα που έκανε η Σπαρτη μετα τη λήξη του ΠΠ ηταν να επιτεθεί στην Περσία (και μαλιστα 2 φορές)αλλα οι υπόλοιποι Έλληνες(Αθηνα,Θήβα,Άργος,Κόρινθος) τα πήραν απ την Περσία και άρχισαν τον Κορινθιακο πόλεμο κατα της Σπάρτης και ο Αγησιλαος αναγκάστηκε να εγκατάλειψη τη Μ.Ασια και να γυρίσει πισω.......

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

gotti_arthro

Η συναρπαστική ζωή του διαβόητου «Σακαφλιά» που διοικούσε την ελληνική μαφία στη Νέα Υόρκη και ήταν στενός φίλος με τον αρχηγό των αρχηγών. Σήμερα, στα 83 του, εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για έναν φόνο που αρνείται ότι διέπραξε - Δεν δέχθηκε ποτέ να γίνει «καρφί» της Αστυνομίας και του FBI

32
battle-kosovo_1389

Γιατί το Κοσσυφοπέδιο θεωρείται ιερή περιοχή για τους Σέρβους- Οι μάχες του Κοσσυφοπεδίου- Το Κόσοβο στο πλαίσιο της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας- Πώς έφτασαν οι Αλβανοί να αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού του Κοσσυφοπεδίου;

28
sitaras_for_8_dec_2018_photo_3

¨Ένας από τους πρώτους Μεγαλοπαντοπώλες που χρησιμοποίησαν γυναίκες σαν ταμίες ήταν και ο Παντελής Θανόπουλος, της γνωστής και σήμερα μεγάλης αλυσίδας της περιοχής της Κηφισιάς, στις αρχές του 20ου αιώνα. Και επειδή βέβαια εθεωρείτο πρότυπο επιτυχημένου επιχειρηματία δεν άργησαν σταδιακά και άλλοι συνάδελφοί του να τον ακολουθήσουν.

1