Αλέξανδρος Σταύρου: Ο «σκληρός» της απογευματινής ζώνης

Αλέξανδρος Σταύρου: Ο «σκληρός» της απογευματινής ζώνης

Αποκαλύπτει ότι οι ρόλοι των κακών που έχει υποδυθεί κατά καιρούς έχουν κάνει κάποιους να θέλουν να τον δείρουν. Μιλάει για τις υψηλές προδιαγραφές του νέου σίριαλ του MEGA «Δικαίωση» στο οποίο πρωταγωνιστεί, εξομολογείται ότι είναι χαζομπαμπάς και επιχειρεί να βάλει μέσα σε μια φράση την αγάπη που νιώθει για τη σύζυγό του Μαριάννα Τουμασάτου, όπως όμως ομολογεί «οι λέξεις είναι λίγες»

Αλέξανδρος Σταύρου: Ο «σκληρός» της απογευματινής ζώνης
Ο Αλέξανδρος Σταύρου είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις καλλιτεχνών που δεν θέλουν να απασχολούν τα media. Ελα όμως που αυτά έχουν άλλη άποψη. Συγκροτημένος στον λόγο του, ο «σκληρός γόης» των καθημερινών απογευματινών σειρών μιλά με προθυμία για όλα όσα του έχουν συμβεί: τις μεγάλες αλλαγές που έχουν φέρει φως και νόημα στη ζωή του, όπως η γέννηση της κόρης του Χρυσηίδας-Παναγιώτας, αλλά και το πώς βιώνει σήμερα την καθημερινότητά του. Ωστόσο θέτει με ευκολία όρια σε όσα δεν θέλει να απαντήσει, αλλάζοντας θέμα συζήτησης χωρίς περιττές αφορμές.  

- Εχεις αποκτήσει την ταμπέλα του «σκληρού» των καθημερινών σίριαλ. Πόσο κοντά είναι ο ρόλος στην πραγματικότητα και πώς τον ερμηνεύουν οι τηλεθεατές;
Αν χρειαστεί μπορεί να γίνω σκληρός, αλλά δεν είναι ένα χαρακτηριστικό το οποίο με διακρίνει. Πιστεύω όμως ότι κάτι εμπνέει τους σκηνοθέτες και μου δίνουν τον ρόλο του σκληρού. Οσο για τους τηλεθεατές, μου έχουν συμβεί διάφορα περιστατικά. Θυμάμαι μια φορά που περπατούσα στον δρόμο και με πλησίασε ξαφνικά μια γυναίκα για να μου πει ότι είμαι πολύ κακός  άνθρωπος. Ε, με πιάσανε τα γέλια. Παλιότερα δε, όπως έχω μάθει, κάποιοι έτυχε να χτυπήσουν έναν άντρα που μου έμοιαζε επειδή νόμιζαν πως ήμουν εγώ. Ο κόσμος πιο παλιά ταυτιζόταν με όσα έβλεπε στην τηλεόραση, σήμερα έχουν καταλάβει όλοι περί τίνος πρόκειται.

Κλείσιμο
- Φέτος πρωταγωνιστείς στο νέο καθημερινό σίριαλ του MEGA «Δικαίωση». Μπορείς να μας πεις γιατί αξίζει κάποιος να το παρακολουθήσει;
Πρέπει να σημειώσουμε ότι τα γυρίσματα γίνονται με high definition κάμερες και είναι η πρώτη φορά που γίνεται γύρισμα με προδιαγραφές BBC στην Ελλάδα. Επίσης, το σενάριο είναι του Δημήτρη Αρβανίτη και το βρίσκω εξαιρετικό. Διαθέτει πυκνή πλοκή και -γενικότερα- είναι μια δουλειά η οποία πάει τις σειρές του είδους ένα βήμα παρακάτω. Είναι καινούριο και προχωρημένο.



Ο Αλέξανδρος Σταύρου με τις Κάτια Νικολαΐδου (αριστερά) και Νίκη Παλληκαράκη από το σίριαλ «Δικαίωση» του MEGA

- Πώς σου φάνηκε η συμμετοχή του Δημήτρη Αρβανίτη στο «Just The 2 Of Us»;
Ηταν ο Δημήτρης που γνωρίζω και αγαπώ. Γενναιόδωρος, πηγαίος, χωρίς ίχνος κόμπλεξ. Και όσο τον ενοχλεί κάτι μη δημιουργικό, τόσο τον εξιτάρει κάτι καλό το οποίο και σου ανταποδίδει στο δεκαπλάσιο. Ο Δημήτρης δεν έχει πρόβλημα να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε δουλειά, αρκεί να του κάνει κλικ. Θεωρώ ότι ήταν μια ενδιαφέρουσα παρουσία στο εν λόγω show.

- Πόσο έχουν πλέον αλλάξει οι συνθήκες των γυρισμάτων σε σχέση με παλιότερα;

Το budget έχει πέσει. Αυτόματα αυτό επηρεάζει τους ρυθμούς των γυρισμάτων και είναι λογικό και τα χρήματα να είναι πιο λίγα. Ολοι μας έχουμε ρίξει το κασέ μας γιατί αλλιώς δεν γίνεται. Είναι ανάγκη η χώρα μας να γίνει ξανά δημιουργική, να αυξήσουμε τις προσπάθειες, να μειώσουμε τα κόστη για να επιβιώσουμε. Εννοείται πως οι συνθήκες είναι πιο δύσκολες λόγω των απαιτητικών ρυθμών.

- Τελικά, είναι καθαρά θέμα ταλέντου να κάνεις τηλεόραση;
Χρειάζεται και τύχη στη δουλειά μας. Είναι λάθος να πιστεύεις ότι μόνο με προσπάθεια, ταλέντο ή μόνο με τύχη μπορείς να πετύχεις. Χρειάζονται όλα. Και αισθάνομαι τυχερός που τα τελευταία χρόνια μπορώ και δουλεύω και στην τηλεόραση.

- Πρωταγωνιστείς επίσης στην παράσταση «Οι Αγνοούμενοι - Μια ενδιαφέρουσα ζωή» του Βασίλη Κατσικονούρη στο θέατρο «Αργώ».

Μια ενδιαφέρουσα ζωή και παράσταση, θέλω να πιστεύω. Το έργο γράφτηκε το 2005 με αφορμή το δράμα των αγνοούμενων της Κύπρου, θέτοντας σε φαινομενικά ανύποπτο χρόνο τα θέματα της μνήμης και της άγνοιας σε μια εποχή γενικευμένης λήθης και ευδαιμονισμού την οποία βίωναν τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα. Είναι έργο επίκαιρο, ενός πραγματικά μεγάλου συγγραφέα. Πρωταγωνιστούν επίσης η Αιμιλία Υψηλάντη και η Μαρία Τσαρούχα.

- Ο κόσμος έχει επιστρέψει στα θέατρα. Είναι και πιο απαιτητικός;

Ναι, είναι πιο απαιτητικός και γνωρίζει από πού μπορεί να ζητήσει περισσότερα. Αλλιώς είναι όταν βλέπει μια παράσταση για να γελάσει και αλλιώς όταν θέλει να την παρακολουθήσει για να του συμπληρώσει την προσωπική του διαδρομή. Θεωρώ ότι σε όλες τις κρίσεις ο κόσμος αποζητά μια λύση και επιστρέφει στην επαφή με τις ρίζες του, που -για μας- είναι το θέατρο.

- Ποια ήταν η πιο αστεία στιγμή στην πορεία σου;
Μόλις είχα τελειώσει τη σχολή μου υποδυόμουν τον πρίγκιπα στο Εθνικό Θέατρο. Ο τρόπος με τον οποίο είχε στηθεί η παράσταση επέβαλλε να τρέχω μέσα στην πλατεία και να πάω για να ανέβω στη σκηνή. Μια μέρα έκανα το σάλτο, έπεσα σε σαπουνόνερα και σωριάστηκα κάτω. Τα πιτσιρίκια σιώπησαν γιατί περίμεναν τόση ώρα τον πρίγκιπα να φιλήσει την πριγκίπισσα για να ξυπνήσει. Φυσικά όλος ο θίασος ξέσπασε σε γέλια. 

- Υπήρξε στιγμή που σκέφτηκες να αλλάξεις επάγγελμα;
Είναι κάτι που σκέφτομαι συνεχώς γιατί είναι δύσκολη δουλειά. Απαιτεί να δίνεις το 100% του είναι σου, να βρίσκεσαι πάντα σε πνευματική εγρήγορση, να διαθέτεις πάντα σωματική ενέργεια και παράλληλα να διατηρείς σταθερή την ψυχολογική σου κατάσταση. Λίγο δύσκολο να συμβεί. Σκέφτομαι, «δεν μπορώ να βρω κάτι πιο απλό;». Αλλά όλες οι δουλειές είναι δύσκολες. Συχνά έρχεται στο μυαλό μου αλλά μετά φεύγει. Υπήρξαν τέτοιες στιγμές. Το είχα σκεφτεί για πρώτη φορά τέσσερα χρόνια αφότου είχα ξεκινήσει. Είχα απελπιστεί, τα πράγματα δεν πήγαιναν όπως τα ήθελα. Αλλά όταν αγαπάς αυτό που κάνεις και πολεμάς, στο τέλος βγαίνεις νικητής.

- Πόσο σε επηρέασε η κρίση;
Εχει αυξήσει τον δείκτη δυσκολίας όσον αφορά στην καθημερινότητα, αλλά από την άλλη με προσανατόλισε σε πιο ουσιαστικά ζητούμενα. Μπορεί πριν από δέκα χρόνια να σκεφτόμουν να πάρω ένα καινούριο αυτοκίνητο έτσι για πλάκα, τώρα όμως δεν με απασχολεί καν. Δεν έχει νόημα. Ολοι είχαμε ανοιχτεί οικονομικά, αλλά μας έκανε καλό με την έννοια ότι μας ώθησε στο να κρίνουμε τις ανάγκες μας με πιο σωστά κριτήρια.

- Σε επηρεάζουν τα δημοσιεύματα;
Θα με επηρεάσουν στιγμιαία. Αλλωστε μια κριτική μπορεί να με βοηθήσει να διορθώσω λάθη και να γίνω καλύτερος. Οσο για την προσωπική μου ζωή, νομίζω ότι δεν προκαλέσαμε ποτέ με τη Μαριάννα (σ.σ.: Τουμασάτου). Ωστόσο υπήρξε μια φορά που ενοχλήθηκα έντονα διότι κάποιοι δεν σεβάστηκαν το παιδί μου, το οποίο δεν χρωστάει τίποτα σε κανέναν. Ευτυχώς, καταφέραμε να το διευθετήσουμε άμεσα και να το προστατεύσουμε. 

- Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι το γεγονός ότι και η σύζυγός σου κάνει το ίδιο επάγγελμα;
Είναι βοηθητικό γιατί καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλο στα προβλήματά του και στα ζητούμενά του. Το αρνητικό είναι ότι δουλεύουμε και οι δυο πολλές ώρες λόγω των σίριαλ.

- Μάλιστα φέτος είστε και σε ανταγωνιστικά κανάλια.

Ναι, αφού δεν μιλιόμαστε στο σπίτι. (γέλια). Με τη Μαριάννα είμαστε συναγωνιστές γιατί δίνουμε το καλύτερο σε αυτό που κάνουμε, στη δουλειά και στη ζωή. Ιδίως τώρα με την κρίση που πορευόμαστε χωρίς δίχτυ ασφαλείας.

- Τι το ξεχωριστό έχει η Μαριάννα και έγινε η γυναίκα της ζωής σου;
Είναι η γυναίκα που ερωτεύτηκα, αγάπησα, παντρεύτηκα και είναι η μητέρα του παιδιού μου. Είναι ξεχωριστή. Καμιά φορά οι λέξεις δεν μπορούν να περιγράψουν την πραγματικότητα γιατί είναι πολύ λίγες.




Ο Αλέξανδρος Σταύρου με την Μαριάννα Τουμασάτου την ημέρα του γάμου τους

- Πόσο εύκολο είναι να διατηρηθεί ένας γάμος;
Είναι πολύ δύσκολο να κρατηθεί μια σχέση. Η νούμερο ένα αξία στην εποχή μας είναι η ευκολία. Αλλά τα ωραία και αξιόλογα πράγματα αποκτώνται με κόπο. Αυτό μας κατατρέχει. Δεν μπορείς να κατακτήσεις κάτι αξιόλογο εύκολα. Αυτό ισχύει και σε μια σχέση. Θέλει μάχη κάθε μέρα. Η εποχή μας επιβάλλει να αναζητάμε το εύκολο, το οποίο όμως δεν με αφορά.

- Πόσο άλλαξε τη ζωή σου ο ερχομός της κόρης σου;

Η Χρυσηίδα-Παναγιώτα μου έδωσε μεγάλη χαρά και φώτισε τη ζωή μου. Με τη γέννησή της, ως διά μαγείας, καλύφθηκαν όλα τα κενά που είχα ως άνθρωπος. Ανακαλύπτεις ότι έχεις τόσα πολλά να δώσεις σε αυτό το υπέροχο πλάσμα, τα οποία δεν γνώριζες καν ότι διαθέτεις. 

- Σκέφτεστε το ενδεχόμενο ενός δεύτερου παιδιού;

Με μεγάλη χαρά, εάν θέλει ο Θεός.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης