
Εστειλα δυο-τρια σχολια με δυο ερωτησεις στις οποιες δεν καταλαβαινω γιατι δεν μου απαντατε.Πρωτη ερωτηση λοιπον. Ο Νικόλαος Μεσαρίτης και ο Χωνιατης σαν "ελληνες" αναφερουν τους κατοικους της Κωνσταντινουπολης, η χρισιμοποιουν αλλον ορισμο ; Και αν χρησιμοποιουν αλλον ορισμο, γιατι εσεις και αλλοι νεοελληνες ιστορικοι τον αντικαταστησατε με το "ελληνες"; Δευτερη ερωτησηΓιατι γενικευετε με τον ορισμο "λατινοι" ; Στο κειμενο σας διαβαζουμε οτι αυτοι που εκαναν τις σφαγες ηταν γερμανοι και φραγγοι. Αυτοι ομως δεν ειναι λατινοι η μηπως δεν ειναι ετσι ; Με δυο λογια, δινετε ψευδη εντυπωση στον μεσο αναγνωστη, για τον οποιο "λατινος" σημαινει "ιταλος".Του δινετε την εντυπωση οτι ηρθαν καποτε οι "ιταλοι" και εσφαξαν τους "ελληνες". Ελπιζω επιτελους να μου απαντησετε.
Καλημέρα,όπως καταλαβαίνετε δεν μπορώ να απαντώ πάντα αμέσως στους αναγνώστες.Όπου υπάρχει η λέξη "Έλληνες" σε εισαγωγικά,έτσι αναφέρεται στην κάθε πηγή.Να προσθέσω ότι ο Γοδεφρείδος Βιλεαρδουίνος και ο Ροβέρτος του Κλαρί,χρησιμοποιούν τον όρο "Έλληνες".Οι σταυροφόροι,ονομάζονται σε όλες τις πηγές Λατίνοι,Φράγκοι και σπάνια Δυτικοί.Γράφω στο άρθρο,ότι υπήρχαν Γάλλοι,Γερμανοί κλπ.Σαφώς όμως υπήρξαν και Ιταλοί(Βενετοί,Γενοβέζοι κλπ.).Δεν έγινε βέβαια ιταλική επιδρομή στην Κων/πολη,αλλά ας μην ξεχνάμε και τον κομβικό ρόλο του πάπα Ιννοκέντιου.Ελπίζω να σας κάλυψα,αν και δεν είμαι ιστορικός.Να είστε καλά,Μ.Σ.
Πολύ ωραία τα ιστορικά άρθρα σας κε Στούκα και ιστορικά ακριβή. Απλα θα ήθελα να επισημάνω κατι που εσεις πιθανώς το καταλαβαίνετε αλλα δεν αφήνετε να φανεί στα κείμενα σας, δίνοντας καμία φορά λάθος εντύπωση. Το ιστορικό πλαίσιο και τα ήθη της εποχής. Ναι οι σταυροφόροι κάνανε αγριότητες τις πρωτες μερες μετα τήν άλωση, αλλα δεν ήταν κατι περίεργο για τήν εποχή. Υπήρχε μάλιστα άγραφος κανόνας, οτι σε πόλη που καταλαμβάνεται με πόλεμο, ακολουθεί 3ημερη λεηλασία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι στρατοί ηταν μισθοφορικοι και η λεηλασία ήταν ουσιαστικά η πληρωμη και μαλιστα και το βασικό κίνητρο του στρατιώτη για να ριχτεί στην πολιορκια (μεθοσδος μαχης που απαιτούσε και υπομονή και είχε τεράστιες απωλειες και στον επιτιθέμενο). Τον ίδιο κανόνα ακολούθησαν και οι Τούρκοι το 1453. Μόνο πόλη που συνθηκολογεί γλιτώνει τη λεηλασία. Φυσικα η λεηλασία ήταν πιο έντονη άποτους φραγκους, αλλα το 1204 η Πόλη ήταν σαφώς πιο πλούσια απο το 1453, και μάλιστα με ιερά κειμήλια που δεν ενδιέφεραν τους Τούρκους . Εξάλλου πιω Τούρκοι είχαν έρθει για να μείνουν, ενώ οι περισσότεροι απο το στρατό των φραγκων ηθελαν να επιστρεψουν στη δυση. Επίσης στη νοοτροπία της εποχής ο «αιρετικός» ήταν χειρότερος απο τον άπιστο. Γιαυτο και στη λαϊκή συνείδηση έχει μείνει το μίσος για τους δυτικούς (το οποίο ίσχυε και απο την ανάποδη μαζί φυσικά με ο φθόνο). Οι βυζαντινοί εξάλλου εκείνη τήν εποχή δεν είχαν μίσος πρός τους μουσουλμάνους με τους οποίους είχαν επαφές , είχαν έρθει σε μια ισορροπία και τους θεωρούσαν πιο πολιτισμένους (και δικαίως). Εξάλλου οι βυζαντινοί είχαν περάσει τις δικες τους σταυροφοριες αιώνες νωρίτερα (με τον Ηράκλειο καί τους ισαυρους) και δεν είχαν πλέον αυτο το μίσος για το άγνωστο που είχαν οι δυτικοί. Υπήρχε μάλλον ένας αλληλοσεβασμός μια κατανόηση, ειδικά με τους Άραβες, ως τα πιο πολιτισμένα έθνη της εποχής. Αντίστοιχα απο τους δυτικούς υπήρχε ένας φθόνος για τήκω ανωτερότητα του Βυζαντίου. Πι Φράγκοι εντυπωσιάζονταν άπο τήν Πολη γιατί οι δυτικές πόλεις ήταν βρώμικα χωριά. Αντίθετα οι Τούρκοι ήταν ήδη κύριοι σε σημαντικές πόλεις της Ανατολής όπως η βαγδατη, η αντιοχεια καί άλλες πολύ πιο εντυπωσιακες απο τις τότε Ρώμη, Παρίσι, λονδινα κλπ
Οπως βλεπουμε στους αρχαιολογικους χωρους και στα αρχαιολογικα Μουσεια τα απομειναρια του πολιτισμου και λεμε, οτι να, αυτοι οι ανθρωποι που τα δημιουργησαν δεν ηταν,αγριοι και προϊστορικοι, αλλα πολιτισμενοι και το επιπεδο του πνευματικου τους πολιτισμου θα ηταν αναλογο με τα όποια απτα δειγματα διασωθηκαν Ετσι συμπεραινουμε οτι δεν εγιναν ολα αυτα μια ωραια πρωια, αλλα ειχαν μια μακρα εξελικτικη πορεια την οποια ακολουθησαν μονο οι Ελληνες. Ολα, απο αυτους προηλθαν, και χωρις αυτους, δεν εγινε ουτε ενα απο οσα εγιναν μεχρι τους προσφατους ιστορικους χρονους Λενε πολλοι, για τους Ρωμαιους και τους Βυζαντινους, αν ηταν Ελληνες!; Και αναρρωτιεται κανενας,μα ηταν δυνατον μια πολη, η Ρωμη, των περιπου 60 χιλιαδων κατοικων, να εχει ρωμαικες λεγεωνες 700 χιλιαδων στρατιωτων;! Απλα, απο τον Ελληνισμο απαρτιζονταν. Οι Ελληνες απο το 800 πΧ ειχαν αποικισει με οργανωση και ανεπτυγμενο πολιτισμο, την Ιταλια-Σικελια, ενω οι ιδρυτες της Ρωμης, κατα τη μυθολογια τους, το 753 π.Χ.βυζαιναν τη λυκαινα! Στους στρατους, τοσο των Ρωμαιων, οσο και των Καρχηδονιων, Ελληνες ηταν οι οργανωτες τους. Με την ελληνικη Γλωσαα διεσχιζαν ολοι οι πολιτες την Αυτοκρατορια,ακομη και νεαρες, που μοναζαν και στα πιο ερημα μερη! Με ελληνικα διδασκαν το λαο την νεα θρησκεια, τη Χριστιανικη, και ασφαλως, δεν ηταν εκεινη την εποχη, ουτε ολοι διγλωσσοι, ουτε ολοι τοσο μορφωμενοι, ωστε να κατεχουν δυο Γλωσσες. Απλα. τα Ελληνικα ειχαν γινει για την πλειονοτητα των κατοικων, η μητρικη τους Γλωσσα! Αλλωστε, και απο πολυ παλιοτερες εποχες ο Ελληνισμος ειχε εισχωρησει σε ολο τον περι τη Μεσογειο χωρο.Κυριως ομως απο το 333 π.Χ. με το Μ,Αλεξανδρο ως το 45 μΧ που διασωζεται το τελευταιο ελληνιστικο βασιλειο στην Ινδια.Οι αλλοι εκλεψαν,αντεγραψαν και σφετεριστηκαν τον ελληνικο πολιτισμο. Τον βρηκαν ετοιμο!
Η καθαρή εντιμότητα επιβάλει να μήν είμαστε με κανένα Θεό και καμια εξουσία την ιστορία. (Ούτε ο Θεός των ορθοδόξων χριστιανών δε ήταν με τους δικούς του στην αλωση, γιατί να είμαστε εμείς;) Ούτε επομένως με τους χρυσοφτερνους, βυζαντινούς πατριάρχες και το παρασιτικό παπαδαριό από κάτω τους, ούτε με τους φραγκολεβαντίνους συναδέλφους τους. Ούτε με τους αιμοσταγείς και ψυχικά διαταραγμένους βυζαντινούς φαιουδαρχες, αυτοκράτορες, που δεν δίσταζαν να σφάζουν την οικογένεια τους και τον ίδιο τους το λαό, κάθε δύο και τρεις, είτε σε καιρό πολέμου, είτε σε καιρό ειρήνης, ούτε με τους όμοιους τους χασάπηδες βασιλιάδες της Δύσης. Ούτε με τον φανατικό βυζαντινό όχλο, που συμμετείχε κι αυτός χίλια χρόνια σε πολέμους και σε σφαγές άλλων λαών, ούτε με τους επίσης φανατικούς και αιμοχαρείς σταυροφόρους. Το Βυζάντιο κι όλη η ιστορία του μεσαίωνα, βρωμάει και ζέχνει σκοταδισμό και δεισιδαιμονία, ακραίο θρησκευτικό φανατισμό, αίμα και θάνατο. Αν ελαμψε κάτι, αυτό ήταν τα πολύτιμα πετράδια, που γράφει ο συντάκτης του άρθρου, και για τα οποία φαίνεται να λυπάται πραγματικά πολύ.
Παραλειψατε να μας πειτε ομως οτι τους λατινους τους κάλεσαν στην πόλη οι Άγγελοι με τις δυναστικές τους διαμάχες
Γι' αυτό αργότερα ειπώθηκε το "'καλύτερα τούρκικο φέσι, παρά παπική τιάρα". Γι' αυτό και 200 χρόνια προσδεδεμένοι στη Δύση, έχουμε τα χάλια που έχουμε, οδεύοντας στην εξαφάνιση.
Συγχαρητήρια. Μακάρι να βάζατε και πιο συχνά αντίστοιχα άρθρα. Όντως πολύς κόσμος δε γνωρίζει ότι αν δεν είχε συμβεί αυτό, δε θα έπεφτε στη συνέχεια το Βυζάντιο στους Τούρκους.
Μια ζωη μας σφαζουν ,και μια ζωη εμεις ειμαστε ταχα μου οι αδικημενοι,ας φροντιζαμε να ειχαμε ισχυροποιηθει σε τετοιο βαθμο,διδασκομενοι απο τα λαθη τα εγκληματικα του παρελθοντος,ωστε να μην ειμαστε παντοτε εμεις τα θυματα,τα πολλα λογια ειναι φτωχεια,το Ισραηλ μια φορα την πατησε απο τους Γερμανους και απο τοτε φροντιζει να ειναι ..Αστακος,και ειναι Αξιεπαινο και Παραδειγμα προς Μιμηση,μακαρι και εμεις να βαλουμε μυαλο καποια στιγμη,μακαρι.
Το μονο που υπαρχει ειναι η οργανωση ,η συλλογικη αμυνα ,η ισχυ του κρατους .κανενας θεος ουτε ο χριστιανικος εσωσε τους ελληνες ουτε και κανενα λαο απο πολεμους ,καταστροφες κ τη σκλαβια .αυτα πρεπει να παιρν8υμε απο την ιστορια και να μαθαινουμε για ν μην γινονται παλι τα ιδια
Δεν είμαι ο σχολιαστής με τον καφέ, αλλά νομίζω ότι έχει δίκιο. Όλοι αυτοί οι ξένοι επιστήμονες πού αναφέρετε πρώτα πρώτα αποτελούν μία ελάχιστη μειοψηφία στους διεθνείς ιστορικούς κύκλους.Δεύτερον είναι εντολοδόχοι, δηλ. επιστήμονες οι οποίοι προσπαθούσαν επιβάλλουν την θεωρία των αγγλοσαξώνων και των γερμανών ότι οι ελλαδίτες είναι απόγονοι με αδιάλειπτη συνέχεια των αρχαίων ελλήνων τους οποίους σάξωνες και γερμανοί θεωρούσαν συγγενικά τους φύλλα. Με αυτό τον τρόπο έμπαινε η βάση να νομιμοποιηθεί για την Ελλάδα η ιδιότητα του προτεκτοράτου. Για αυτό και ο Όθωνας αγωνίστηκε για την "ελληνική" παιδεία όσο κανείς άλλος.Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής κινήθηκε ο Παπαρηγόπουλος και όλοι της ίδιας σχολής με αυτόν.Το τι παραποίηση γινόταν από τον Παπαρηγόπουλο θα καταλάβουμε από ότι παραποίησε ακόμα και τον Φαλμεράυερ. Τον κατηγόρησε ότι είπε πώς οι νεοέλληνες είναι απόγονοι των αβάρων και των σλάβων, ενώ ο Φαλμεράυερ έγραψε ότι είναι απόγονοι αλβανών και σλάβων. Ίσως επειδή όταν περιηγήθηκε στην Ν.Ελλάδα μόνο τέτοιους βρήκε.