Στο Eurogroup της Δευτέρας «ξεκλειδώνει» η δόση του 1 δισ. ευρώ

Στο Eurogroup της Δευτέρας «ξεκλειδώνει» η δόση του 1 δισ. ευρώ

Η ώρα της εκταμίευσης της υποδόσης, του ενός (1) δισ. ευρώ, η οποία εκκρεμεί από τον Ιούνιο φαίνεται πως έφτασε.

40χρονος «James Bond» έκλεβε απόρρητα έγγραφα
Στο Eurogroup της Δευτέρας «ξεκλειδώνει» η δόση του 1 δισ. ευρώ
Την Παρασκευή εγκρίθηκε, στην τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group, η εκταμίευση της δόσης, καθώς οι δανειστές μας θεώρησαν ότι ολοκληρώθηκαν τα έξι πρώτα προαπαιτούμενα μέτρα. Ως ε τούτου δεν αποκλείεται η οριστική εκταμίευση του ποσού του 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα να υλοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα 7 Ιουλίου, ημέρα κατά την οποία συνεδριάζει το Eurogroup, με αντικείμενο, μεταξύ άλλων, την πρόοδο στην υλοποίηση των μνημονιακών υποχρεώσεων της Ελλάδας.


Από την πλευρά τους, κυβερνητικοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι είναι εφικτό να ολοκληρωθούν εντός του τρέχοντος μηνός και τα υπόλοιπα έξι προαπαιτούμενα μέτρα – τα οποία συνδέονται άρρηκτα με τη δεύτερη υπό-δόση ύψους ακόμα ενός (1) δισ. ευρώ.
Κλείσιμο


Όπως λένε, το συγκεκριμένο γεγονός θα αποτελέσει σαφές δείγμα αξιοπιστίας εν όψει και της επανόδου των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα, στις 9 Ιουλίου και για περίπου 7- 10 ημέρες. Πέραν της πορείας υλοποίησης των προαπαιτούμενων, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα εξετάσουν και την εκτέλεση του προϋπολογισμού και τα δημοσιονομικά κενά που δημιουργούνται από τις αποφάσεις του ΣτΕ για τα μισθολογικά αιτήματα επαγγελματικών ομάδων.


Ακόμα κι αν προλάβει πάντως η κυβέρνηση να ολοκληρώσει τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα – όπως η ψήφιση του νόμου που θα εντάσσει στο επικουρικό ταμείο ιδιωτικού τομέα (ΕΤΕΑ) όλα τα επικουρικά ταμεία του Δημοσίου, η υιοθέτηση του δασικού νόμου, η θέσπιση του νόμου-πλαισίου για τη μείωση της γραφειοκρατίας, η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν τα επικουρικά ταμεία, η υιοθέτηση του νόμου για τη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ» και για την αποπληρωμή όλων των οφειλών του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ αλλά και η θέσπιση νόμου για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και για τον έλεγχο των περιουσιακών τους στοιχείων – δύσκολα θα καταστεί δυνατόν η εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης να γίνει εντός Ιουλίου και πιθανότατα θα μετατεθεί για τις αρχές Αυγούστου.


Σε κάθε περίπτωση η εκταμίευση των δύο δόσεων συμπαρασύρει και την αποδέσμευση ποσού ύψους 1,8 δισ. ευρώ, που αποτελεί την επιστροφή των κερδών που αποκόμισαν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα. Το συνολικό κονδύλι που έχει προβλεφθεί για το σύνολο του έτους από τα ANFAs και τα SMPs ανέρχεται σε 2,7 δισ. ευρώ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης