Πολιτική λύση για τους ένστολους αναζητά το ΥΠΟΙΚ

Πολιτική λύση για τους ένστολους αναζητά το ΥΠΟΙΚ

Τους «ανοιχτούς λογαριασμούς» τους με τους ένστολους, για το ύψος των αναδρομικών που θα πρέπει να τους επιστρέψει το δημόσιο και για το κόστος της αποκατάστασης των αποδοχών τους, θέλουν να κλείσουν το συντομότερο στο υπουργείο Οικονομικών.

Πολιτική λύση για τους ένστολους αναζητά το ΥΠΟΙΚ
Άμεσα πρέπει να υπολογίσουν τα ποσά των περικοπών που επιβλήθηκαν αναδρομικά από την 1η-8-2012 σε εν ενεργεία και συνταξιούχους στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς και πυροσβέστες, τις οποίες ακύρωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Και γενικότερα όμως πρέπει να διακανονιστεί το κόστος και για τις περικοπές που το ΣτΕ χαρακτήρισε «αντισυνταγματικές και μη εφαρμοστέες» στο σκεπτικό της απόφασής του, χωρίς πολιτικό κόστος για τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, αλλά και σύμφωνα με την «μνημονιακή» δέσμευση για την εφαρμογή άλλων ισοδύναμων μέτρων που θα καλύπτουν το νέο δημοσιονομικό κενό το οποίο θα προκληθεί.

Μιλώντας στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση, όπως και στην περίπτωση των δικαστικών, «θα επιδείξει την ίδια συνέπεια στις δεσμεύσεις της αλλά και την ίδια συμμόρφωση στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης». Προανήγγειλε δε την προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων που θα εναρμονίζονται με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία αφορά στους ενστόλους.

Για το θέμα αυτό όμως η κυβέρνηση θέλει να έρθει σε διάλογο με τους εκπροσώπους των στρατιωτικών και των σωμάτων ασφαλείας. Για το σκοπό αυτό κανονίζεται συνάντηση που θα γίνει στις αρχές της επόμενης εδβομάδας, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Κλείσιμο
Εκεί θα κριθεί όπως όλα δείχνουν η πολιτικά κατάλληλη λύση που θα επιλεγεί από την κυβέρνηση. Ήδη πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, έγιναν και οι πρώτες συσκέψεις των νομικών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών με το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, προκειμένου να αξιολογηθεί το σκεπτικό των επίμαχων αποφάσεων του ΣτΕ.

Σύμφωνα με παράγοντες που πρακολουθούν στενά την υπόθεση, διαφαίνεται ότι υπάρχει νομική δυνατότητα συσταλτικής ερμηνείας. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει, για παράδειγμα, ότι από το σκεπτικό στο οποίο στηρίχτηκε η απόφαση του ΣτΕ, διαφαίνεται πως το υπουργείο Οικονομικών έχει το περιθώριο να προσβλέπει σε περιορισμό του χρονικού ορίζοντα των αναδρομικών που πρέπει να επιστραφούν (οι διατάξεις "τρέχουν" πίσω στον Αύγουστο του 2012) ή στην επιβολή μικρότερου ύψους περικοπών από αυτές που χαρακτηρίστηκαν αντισυνταγματικές.

Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων μπαίνουν όμως και επιπλέον ζητήματα, όπως το γεγονός ότι δόθηκε μέρισμα σε περίπου 75.000 ένστολοι, επειδή λόγω των περικοπών οι αποδοχές τους δεν ξεπερνούσαν τα 1.500 ευρώ. Έτσι χιλιάδες ένστολοι -κυρίως χαμηλόβαθμα στελέχη- ίσως κληθούν να επιστρέψουν το μέρισμα, εφόσον υπάρξει επανακαθορισμός των αποδοχών τους για τα έτη 2012-2013. Παράλληλα η κυβέρνηση είχε "ξεπαγώσει" τις μισθολογικές προαγωγές των ενστόλων, ως αντίβαρο στις υπερβολικές περικοπές που υπέστησαν το 2013. Και αυτές οι αυξήσεις ενδέχεται να αναστραφούν, αν το κόστος της αποκατάστασης των μισθών απαιτήσει τη λήψη ισοδύναμων εισπρακτικων μέτρων, σε βάρος της ίδιας εισοδηματικής ομάδος που νίκησε στην νομική μάχη για τους μισθούς της.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης